sâmbătă, 30 septembrie 2017

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului sau Pocrovul – zi de sărbătoare în calendarul ortodox la 1 octombrie, care amintește de minunea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne din Constantinopol, în vremea împăratului bizantin Leon cel Înțelept (886-912). La Vlaherne se păstrează o parte din lucrurile pe care le purtase Maica Domnului (veșmântul, omoforul și o parte din brâu). Biserica Sf. Maria din Vlaherne fusese construită de împărăteasa Pulcheria, soția lui Marcian, în anul 457, în această suburbie (Vlacherne) din Constantinopol, pentru ocrotirea creștinilor. Această sărbătoare (care apare în calendarul Bisericii Ortodoxe Române la 1 octombrie) este ținută cu mare sfințenie de călugării de la Athos. În Biserica greacă se ține, începând din 1952, la 28 octombrie, ca o sărbătoare națională, în care se aniversează respingerea atacului italian, din 1940, asupra Greciei. Sărbătoarea Procrovului a fost introdusă în Biserica rusă prin sec. XII, iar de la aceștia a trecut la români, ținându-se mai mult în mănăstiri.
Pocrov este numele slavo-rus dat sărbătorii de la 1 octombrie. Sărbătoarea e legată de amintirea unei minuni întâmplate la Constantinopol (sec. IX), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun, ca ocrotitoare a creștinilor.
Astăzi cu denumirea de pocrov numim acoperămintele Sf. vase, pânza de țesătură care acoperă coșciugul, acoperământul de stofă care este pus pe piatra funerară a unor morminte, învelitoare de pat.
În Moldova avem chiar un schit Pocrov, schit care depinde de Mănăstirea Neamțului și întemeiat de Pahomie (1714), fost episcop de Roman (1706-1713).


Ene Braniște, Ecterina Braniște, Dicționar Enciclopedic de cunoștințe religioase, Editura Diecezană, Caransebeș, 2001, p. 19-20; 370.

vineri, 15 septembrie 2017

Pomenirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș în parohia Birda

Joi, 14 Septembrie de la orele 1800 a fost săvârșită Slujba Privegherii în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. Cu acest prilej a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia și Utrenia.
            Vineri, 15 Septembrie de la orele 1000 a fost oficiat Paraclisul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sîngeorge. La această slujbă au fost prezenți preșcolarii și elevii din Sîngeorge însoțiți de doamnele Prof. Maria Miron și Prof. Ștefania Cercega.
            Alături de copiii au fost prezenți mai mulți credincioși care s-au înpărtășit de rugăciune și cateheză în ziua cinstirii Sfântului Banatului.
            Cuvântul de învățătură a fost pregătit și apoi susținut de către P. C. Părinte Valentin Bugariu.
            Cinstirea Sf. Iosif cel Nou este strâns legată de perioada păstoririi ca mitropolit al Banatului, al Înaltpreasfințitului Vasile Lăzărescu, ctitorul și organizatorul Episcopiei apoi Arhiepiscopiei Timișoarei, al catedralei mitropolitane și inițiatorul trecerii în rândul sfinților a Cuviosului Iosif cel Nou.
            În anul comemorativ al patriarhului Justinian și al martirilor creștini din temnițele comuniste (2017) din Patriarhia Română gândul nostru se apropie de personalitatea vlădicii Vasile care a cunoscut prigoana comunistă și cea a patriarhului Justinian Marina cel care a inițiat canonizarea Sfinților Români la 28 februarie 1950.
            Pentru slujba de canonizare a Sf. Iosif la Timișoara s-a purces la deshumarea osemintelor Sfântului de la Mănăstirea Partoș. La această slujbă a participat și preotul Tiberiu Mărgineanțu, administratorul catedralei mitropolitane și fiul preotului Ioan Mărgineanțu din Birda (1897-1943). La această Liturghie solemnă la care s-a citit Tomosul de canonizare au slujit: patriarhul Justinian Marina, mitropolitul Iustin Moisescu al Ardealului, Teoctist Arăpașu, pe atunci episcop vicar patriarhal cu titulatura: Botoșăneanul, deci patriarhii României în perioada (1948-2007), alături de mitropoliții Olteniei și Banatului, episcopii Clujului, Râmnicului, Oradiei. Americii și Romanului. Cu această ocazie a fost realizată și icoana Sf. Iosif de către Anastase Demian, pictorul catedralei din Timișoara.
            Canonizarea s-a bazat pe cultul Sfântului din hotarele Banatului bazat pe menționarea Sfântului în lucrări contemporane viețuirii acestuia alcătuite de Damaschin Udra, diaconul și secretarul Sf. Iosif și Nichifor, egumenul Mănăstirii Partoșului. La aceste două surse biografice se adaugă însemnarea Sf. Iosif pe un Minei care a fost la Partoș și mai apoi la Mănăstirea Sîngeorge. În cursul timpului, un negustor l-a luat pe Sf. Iosif ca protector în călătoria întreprinsă la Ierusalim (1749), preotul Ștefan Bogoslovici i-a pictat icoana pe care a dăruit-o Mănăstirii Partoș.
            Nicolae Tincu-Velia în Istorioara bisericească din 1865 îl amintește. În 1907 Petru Bizeria care a fost preot în Deta a copiat troparul Sfântului, deci de atunci a existat această formă imnografică de cinstire: ,,Din pruncie cu totul te-ai supus Domnului, cu răgăciunile şi cu ostenelele şi cu postul, pildă făcându-te bunătăţii. Pentru aceasta văzând Dumnezeu nevoinţele sale, arhiereu şi păstor bisericii sale te-a pus. Drept aceea şi după moarte cinstit trupul tău întreg şi nestricat s-a păstrat. Sfinte Iosife, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare celor ce cu dragoste săvârşesc sfântă pomenirea ta”.
            După 1956 au apărut mai multe forme de cinstire la adresa Sfântului Iosif: slujba, Acatistul și Paraclisul, oratoriu de inspirație folclorică mai multe cărți, studii și articole.
           
            Cine este Sf. Iosif?

            Sf. Iosif s-a născut în 1568 la Raguza, actualul oraș Dubrovnik, aflat sub ocupație venețiană între 1420-1497 în familia Fusco. Tatăl, Giovani a fost corăbier iar mama Ecaterina a fost ortodoxă ,,evlavioasă”, deci practicantă. Rămas orfan de tată de la vârsta de 12 ani, copilul Iacob a fost încredințat unchiului său din partea mamei la Mănăstirea Ohrida, aici a petrecut în rugăciuni și osteneli de la 15 la 20 de ani. La 20 de ani a plecat la Muntele Athos o veritabilă republică monahală formată din 6.000 de călugări. Aici s-a făcut remarcat prin darul caligrafiei, al facerii de minuni și al organizării vieții monahale. Un timp de 6 ani a fost chiar egumen al Mănăstirii ,,Sf. Ștefan” din Adrianopole. Revenit la Athos a fost egumen la Cutlumuș și Vatoped.
           Partenie I cel Bătrân al Constantinopolului cel care a dăruit domnitorului Vasile Lupu al Moldovei, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În vremea cât a păstorit la Timișoara a pus rânduială în viața bisericească, a hirotonit preoți, i-a întărit în ortodoxie pe credincioșii bănățeni. În anul 1652 cu prilejul hramului mănăstirii Partoșului, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a venit din Timișoara pe jos însoțit de credincioși. Cronica vremii a notat faptul că au fost prezenți 1000 de credincioși.
Pentru toate acestea a fost ales mitropolit al Timișoarei pe timp de 10 ani între 1643-1653. Beratul (dispoziția sultanului) Porții l-a numit ,,legitimul mitropolit”. A fost hirotonit arhiereu în 1643 de către patriarhul
            Și la venirea pe pământ românesc, în Țara Banatului a continuat să facă minuni. Ajuns la Șama (azi Jamu Mare) a fost reîntors la Vârșeț unde a fost de ajutor soției agăi Ismail aflată în durerile nașterii. Femeia acestei căpetenii otomane a fost fiica chinezului (primarului n. n.) din Vărădia, iar pruncul a fost Gherasie cel care –după istoricul Gh. Cotoșman – a fost episcop al Caransebeșului (1695-1708). În Timișoara la praznicul Sf. Ap. Petru și Pavel (1652) a salvat orașul de la un incendiu nimicitor. Atât la Timișoara, cât și la Partoș, în viață și după adormire Sf. Iosif a făcut mai multe minuni consemnate.

            După perioada aceasta de păstorire la 85 de ani în 1653 s-a retras la Partoș unde după 3 ani de viețuire a adormit în 1656.

marți, 12 septembrie 2017

,,Arhanghelul” nr. 3 (23) ̸ 2017

A apărut numărul 23 din cel de-al VI-lea an al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din parohia Birda.
            ,,Editorialul” acestui număr ,,Pictorul Filip Matei și biserica din Birda” (p. 1; 6) încearcă să popularizeze viața și activitatea pictorului Filip Matei (1853-1940), cel care în urmă cu 92 de ani a înveșmântat cu pictură iconostasul, bolta și pereții laterali ai bisericii din localitate. Pictorul născut în comuna Igriș din Banat a copilărit la Murava unde prin grija învățătorului Gheorghe Popovici a deprins taina picturii în atelierul Popovicilor din Oravița. Aici a fost ucenic și calfă lucrând cu pictorul academic Nicolae Popescu din Zorlențu Mare. Ajuns conducător de atelier a reușit să insufle dragostea pentru arta picturală mai multor tineri între care îi amintim pe Ioan Zaicu și Tata Oancea la Vasiova.
            În întreaga sa activitate, pictorul Matei a lucrat în 60 de biserici, icoane pentru iconostas, pictură murală, icoane prăznicare și lucrări de auritură a mobilierului. Numai în zona protopopiatului Deta de astăzi a lucrat în 6 biserici: Voiteg (1910), Ghilad (1913), Birda (1925), Gătaia (1926), Șemlacu Mare (1936) și Percosova.
            Amintirea realizărilor lui Filip Matei a fost scoasă în priveliște anul acesta când la nivelul Patriarhiei Române este omagiat Anul Pictorilor bisericești.
            Autorul acestui Editorial sublinează faptul că: ,,Din cele mai vechi timpuri ale Creștinătății, comunitatea împlinea cuvântul, se împărtășea cu Sf. Taine și cinstea Sf. Icoane. Această Treime reprezenta așadar abecedarul credinței creștine”. (p. 1).

            Tot în acest număr al revistei ,,Arhanghelul”, credincioșii ortodocși din Birda și Sîngeorge au fost vestiți de trecerea în veșnicie a Prof. Ion Murariu (1937-2017). Cunoscut și apreciat profesor și scriitor, publicist și conducător al gazetei girocene: ,,Lumina satului” pe care a reușit să o creeze și apoi să o treacă an de an cu o apariție neîntreruptă timp de 17 ani. Apreciat în urbea natală, în Timișoara și în întreg Banatului pentru creația scriitoricească: Opera Profesorului Ion Murariu cuprinde abordări lexicografice, culturale, jurnalistice, artistice, istorie și critică literară, producții originale: poezie și proză apreciate la vremea apariției acestora: ,,Ion Murariu dovedește o surprinzătoare știință a construcției prozei scurte, o piatră de încercare pentru orice prozator. El lasă impresia că narează pur și simplu, fără intenție, evenimente la care a fost martor, din copilărie mai .][ales, momente care i-au marcat existența”. (p. 2).
            A fost mereu apropiat de revista ,,Arhanghelul” din Birda, de biserica parohială unde a expus istorii recente din cultura Banatului, unde a și fost lansat volumul: Martor în Revoluție lasă în comunitatea creștin-ortodoxă regretul de a nu-l mai putea asculta glasul modelat de emoția revederii cu iubitorii de frumos literar și artistic. În numele acestei Biserici, părintele Valentin Bugariu conchide: Ne rămân în drumul vieții realizările remarcabile ale unui suflet căruia îi putem zice în glas de rugăciune două stihuri dintr-o poezie care – dealtfel- îi și aparține (Cântec de întoarcere): ,,Numai nu-ntârzia prea mult Și adu și-aici Primăvara”.
            Tot din acest număr de toamnă mai amintim și celelalte rubrici permanente: ,,Restituiri” cu studiul ,,In honorem Magistri G. I. Tohăneanu” de Mirela Ioana Borchin. Profesorul Tohăneanu a fost și mentorul prof. Ion Murariu; ,,Cateheza”: ,,Datinile sărbătorilor pascale” și ,,Documentar”-ul închinat ,,Tiparul(ui) și cărții bisericești la români” de preoții Iliia Pavlovici-Pătruț și Valentin Bugariu și ,,Cronica parohială”.
            Revista ,,Arhanghelul” poate fi citită pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/arhanghelul_nr._3_2017.pdf

luni, 11 septembrie 2017

Început de an școlar la Sîngeorge și Birda

Luni, 11 septembrie de la orele 800 a avut loc Deschiderea festivă a noului an școlar 2017-2018. Cu acest prilej la Școala Primară din localitatea Sîngeorge au fost prezenți elevii claselor I-III, preșcolarii de la Grădinița din localitate, profesori și părinți. Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Te-Deumului urmat de cuvântul de Bun venit adresat de D-na Educator Ștefania Cercega. Prin concluzia acestui discurs inaugural, auditoriul a fost invitat la colaborare: ,,…Dragi copii, ne-am dori să considerați instituția noastră a doua casă și ca urmare, să-i respectați pe oamenii ei, fie profesori fie personal administrativ, s-o îngrijiți și s-o remodelați după imaginația și personalitatea voastră. Ne-am dori ca la finalul școlarizării voastre în această instituție, fiecare dintre voi să puteți pleca înarmați cu un bagaj de cunoștințe bun, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață, cu repere morale solide pentru viitor. Să aveți convingerea că școala vă pregătește pentru viață, punând în valoare întregul vostru potențial afectiv. Ne-am dori să tratați școala ca pe un drept și nu ca o obligație. Prin urmare, implicați-vă așa cum ați făcut și în anul precedent, în problemele școlii. Fiți receptivi și deschiși pentru că volumul de cunoștințe, aptitudini, valori și sentimente obținut în perioada școlii îl veți purta toată viața! Nu uitați că educația se bazează pe toleranță, respect, responsabilitate și bunul simț. Doar prin educație, veți putea fi proprii voștri stăpâni și veți putea face alegerile potrivite pe mai departe în viața personală”.
            Cu începere de la orele 900 a fost deschis Anul școlar și la Școala Gimnazială din Birda. După săvârșirea slujbei de Te-Deum, au vorbit în numele Comunității Locale, Dl. Marius Stoian, primarul Comunei Birda. În cuvinte potrivite a expus contribuția Consiliului Local și al Primăriei localității la edificarea unei noi școli destinată claselor I-IV. Clădirea a fost înzestrată cu săli de clasă, sală de sport, cancelarie, grupuri sanitare la standarde europene. În finalul discursului, vorbitorul a pus accentul și pe rezultatele bune și foarte bune care sunt așteptate de la elevi în acest an școlar.
            D-na prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale din Birda a mulțumit Consiliului Local și Primăriei pentru această frumoasă și modernă clădire. Temeluirea lăcașului școlar a fost urmată de dotarea acestuia cu materiale didactice moderne care să fie reazem procesului educativ la Birda. De asemenea, s-au adus mulțumiri firmei Smithfield România care prin programul ,,Din nou la școală” a dăruit rechizite. Aceleași gânduri de gratitudine s-au îndreptat către Parohia Ortodoxă Birda care a oferit: rechizite, instrumente de scris și desenat elevilor proveniți din familii cu resurse materiale reduse.
          
  La sfârșitul primei părți s-a făcut inaugurarea școlii, cu pâine și sare, tăierea panglicii tricolore și elevi îmbrăcați în costum național. Copiii și părinții au făcut apoi cunoștință cu aceste realizări gospodărești care vor fi a doua casă pentru cei ce vor învăța aici.

            Alături de părinți au mai fost prezenți reprezentanți ai Primăriei, Postului de Poliție și Parohiei Birda. 


duminică, 10 septembrie 2017

Rechizite pentru elevii din Birda și Sîngeorge

La debutul anului școlar, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan printr-un apel intitulat ,,Binecuvântare prin fapte” a îndemnat clerul, monahii și credincioșii la ajutor dat copiilor aflați în dificultate spunând: ,, Biserica nu poate rămâne pasivă, mai ales că de-a lungul istoriei, rolul ei în viaţa şcolii a fost esenţial. Aşadar, fără a aduce în atenţie şi alte aspecte legate de procesul instructiv-educativ, inclusiv cele privitoare la predarea Religiei, este de datoria noastră, a slujitorilor Bisericii, să venim în ajutorul părinţilor nevoiaşi din eparhia noastră, pentru ca niciun copil să nu fie privat de acest drept fundamental al studiului în condiţii decente, simţindu-se inferior colegilor săi de clasă”.
Urmând acestui îndemn  și în parohia Birda și filia Sîngeorge s-au achiziționat: rechizite pentru elevii din clasele I-VIII de la Școala Gimnazială din Birda și Școala Primară din Sîngeorge. Au fost realizate pachete cu rechizite (caiete, instrumente de scris, penare, seturi de culori de apă, creioane, seturi de pensule) pentru 25 de elevi din care 15 din Birda și 10 din Sîngeorge. Costurile acestor rechizite au fost acoperite din fondurile proprii ale parohiei.
Activitatea filantropică de acum se înscrie în Proiectul de Parteneriat dintre Școală și Biserică prin care se derulează în cursul unui an școlar: activități catehetice, educaționale, culturale și filantropice. Toate aceste activități au fost concepute pentru un termen mai lung și are ca țintă finală evitarea abandonului școlar.

            La nivel de Parohie a fost implementat proiectul ,,Alege Școala” în cadrul căruia au fost organizate concursuri cu premii, s-au distribuit ghiozdane, 3 copii au participat la o tabără de o săptămână la Mănăstirea Caraiman. Iar Parohia Birda a organizat în parteneriat cu Primăria din localitate un pelerinaj de o zi la mănăstiri din zona Deta.

vineri, 8 septembrie 2017

Hramul Bisericii de la Birda

În debutul toamnei și început de An bisericesc comunitatea creștin-ortodoxă a parohiei Birda, protopopiatul Deta și-a serbat hramul. Momentul de cinstire și bucurie îl reprezintă praznicul ,,Nașterii Maicii Domnului”, hramul bisericii ortodoxe din localitate.
            În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii compusă din Vecernia unită cu Litia și Utrenia. Au slujit cu acest prilej: P. C. Părinte Călin Negrea de la parohia Gătaia, P. C. Părinte Marcel Moclinda de la parohia Șipet, P. C. Părinte Tiberiu Gherasim de la parohia Ferendia, iar răspunsurile liturgice au fost date de P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului.
        Vineri, 8 Septembrie cu prilejul praznicului de la orele 900 a fost săvârșită slujba Acatistului Nașterii Maicii Domnului urmată de Sfânta Liturghie.

            La momentul potrivit mai mulți copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. La Priceasnă a fost susținut de părintele Valentin Bugariu un cuvânt de învățătură care scos în priveliște trinitatea zilei: sărbătoarea religioasă, evenimentul Nașterii Maicii Domnului și hramul bisericii. Cele trei popasuri duhovnicești au fost reunite în tematica Anului Comemorativ închinat Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei din Patriarhia Română. Ca exemplu concret al iertării și mijlocirii Maicii Domnului în viața omului au fost expuse 3 momente din viața Mitropolitului Bartolomeu Anania, teolog și literat deopotrivă.
            După otpustul Sf. Liturghii a fost împlinită și sfințirea mică a apei și binecuvântarea și frângerea colacului hramului. După un etnolog bănățean: forma colacului este aidoma cercului simbol al timpului, în curgerea lui perpetuă, lumea primordială în continuă mişcare. Hramul fiind identic casei în care locuiește Dumnezeu. La acest moment au fost pomeniți preoții și credincioșii trecuți la Domnul care au slujit bisericii ortodoxe.

           
Nașii din anul acesta au fost Maria și Zacheu Cureu din parohie care după împărțirea darurilor Hramului: părți din colac și prăjituri și-au sfințit casa ca semn al prezenței lui Dumnezeu.

joi, 7 septembrie 2017

,,Vatră nouă”, nr. 202 ̸ 2017

Cu bucurie am primit prin grija P. On. Părinte Vasile D. Suciu, parohul Bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Giarmata Vii, jud. Timiș numărul pe luna septembrie al revistei comunității satului de lângă Timișoara. Ca de fiecare dată sumarul publicației este bogat și diversificat. Întâlnim în cadrul rubricilor permanente: cateheze, istoric al Mănăstirii Săraca (II), precum și proverbe și expresii religioase, pagină de catehism, cronica parohială, pagina șahistului și cea a gurmandului.
Totodată am remarcat pagina de ,,Educație” realizată de prof. Maria Silaghi, ,,Câteva considerații privind educația copiilor”, continuată în suplimentul religios ,,Iconostas” cu o realizare catehetică de excepție a Parohiei Giarmata Vii ,,Școală de Vară: Să-L descoperim pe Dumnezeu în natură”. Proiectul ajuns la cea de-a III-a ediție a fost alcătuit în colaborare cu Școala Gimnazială din Ghiroda la care au participat 28 de copii în câteva activități: rugăciune, cateheze, excursii la Hergelia de la Izvin și Parcul Dendrologic de la Bazoș.

marți, 5 septembrie 2017

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Iași (1-4 septembrie, 2017)

În perioada 1-4 septembrie a. c. s-a desfășurat în capitala Moldovei cea de a IV-a ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși. (I. T. O.). Anul acesta au participat 5.000 de tineri. Au fost prezenți la activitățile derulate; ierarhi, profesori de teologie, formatori și voluntari. Programul acestor zile a fost bogat și diversificat: participare la Sfânta Liturghie, cateheze, rugăciuni în comun, pelerinaje, concursuri și ateliere de lucru centrate pe tema: ,,Libertatea și responsabilitatea creștină”, concerte, tradiții românești.
Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezentă o delegație formată din 50 de persoane, 45 de participanți: 23 fete și 22 băieți la care s-au adăugat însoțitorii grupului: clerici și profesori de religie.
Din partea Parohiei Birda a participat la această întâlnire elevul Oniea Călin Mădălin, câștigător al Olimpiadei de Tehnologia Informației (T. I. C.), Faza Județeană, 81, 5 p..
Întâlnirea a fost și un prilej de a se exprima trăirea credinței și bucuria de a fi ortodox. La reîntoarcerea acasă, tânărul Oniea Călin Mădălin ne-a spus:
,,Doamne ajută Părinte, m-am întors de la Iași. Aseară am ajuns in Timișoara. Vreau să vă spun ca a fost o experiență foarte frumoasă, am primit multe învățături valoroase și am vizitat locuri interesante. Grupul din Timișoara a fost foarte activ și plin de oameni de treabă și buni cu care am legat prietenii. Aceasta întâlnire a avut multe de oferit. Sper să pot merge si anul viitor!”.

La încheiere în 4 septembrie torța acestei Întâlniri a fost predată tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului pentru că anul viitor gazda manifestării va fi municipiul Sibiu.