vineri, 8 septembrie 2017

Hramul Bisericii de la Birda

În debutul toamnei și început de An bisericesc comunitatea creștin-ortodoxă a parohiei Birda, protopopiatul Deta și-a serbat hramul. Momentul de cinstire și bucurie îl reprezintă praznicul ,,Nașterii Maicii Domnului”, hramul bisericii ortodoxe din localitate.
            În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii compusă din Vecernia unită cu Litia și Utrenia. Au slujit cu acest prilej: P. C. Părinte Călin Negrea de la parohia Gătaia, P. C. Părinte Marcel Moclinda de la parohia Șipet, P. C. Părinte Tiberiu Gherasim de la parohia Ferendia, iar răspunsurile liturgice au fost date de P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului.
        Vineri, 8 Septembrie cu prilejul praznicului de la orele 900 a fost săvârșită slujba Acatistului Nașterii Maicii Domnului urmată de Sfânta Liturghie.

            La momentul potrivit mai mulți copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. La Priceasnă a fost susținut de părintele Valentin Bugariu un cuvânt de învățătură care scos în priveliște trinitatea zilei: sărbătoarea religioasă, evenimentul Nașterii Maicii Domnului și hramul bisericii. Cele trei popasuri duhovnicești au fost reunite în tematica Anului Comemorativ închinat Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei din Patriarhia Română. Ca exemplu concret al iertării și mijlocirii Maicii Domnului în viața omului au fost expuse 3 momente din viața Mitropolitului Bartolomeu Anania, teolog și literat deopotrivă.
            După otpustul Sf. Liturghii a fost împlinită și sfințirea mică a apei și binecuvântarea și frângerea colacului hramului. După un etnolog bănățean: forma colacului este aidoma cercului simbol al timpului, în curgerea lui perpetuă, lumea primordială în continuă mişcare. Hramul fiind identic casei în care locuiește Dumnezeu. La acest moment au fost pomeniți preoții și credincioșii trecuți la Domnul care au slujit bisericii ortodoxe.

           
Nașii din anul acesta au fost Maria și Zacheu Cureu din parohie care după împărțirea darurilor Hramului: părți din colac și prăjituri și-au sfințit casa ca semn al prezenței lui Dumnezeu.