luni, 11 septembrie 2017

Început de an școlar la Sîngeorge și Birda

Luni, 11 septembrie de la orele 800 a avut loc Deschiderea festivă a noului an școlar 2017-2018. Cu acest prilej la Școala Primară din localitatea Sîngeorge au fost prezenți elevii claselor I-III, preșcolarii de la Grădinița din localitate, profesori și părinți. Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Te-Deumului urmat de cuvântul de Bun venit adresat de D-na Educator Ștefania Cercega. Prin concluzia acestui discurs inaugural, auditoriul a fost invitat la colaborare: ,,…Dragi copii, ne-am dori să considerați instituția noastră a doua casă și ca urmare, să-i respectați pe oamenii ei, fie profesori fie personal administrativ, s-o îngrijiți și s-o remodelați după imaginația și personalitatea voastră. Ne-am dori ca la finalul școlarizării voastre în această instituție, fiecare dintre voi să puteți pleca înarmați cu un bagaj de cunoștințe bun, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață, cu repere morale solide pentru viitor. Să aveți convingerea că școala vă pregătește pentru viață, punând în valoare întregul vostru potențial afectiv. Ne-am dori să tratați școala ca pe un drept și nu ca o obligație. Prin urmare, implicați-vă așa cum ați făcut și în anul precedent, în problemele școlii. Fiți receptivi și deschiși pentru că volumul de cunoștințe, aptitudini, valori și sentimente obținut în perioada școlii îl veți purta toată viața! Nu uitați că educația se bazează pe toleranță, respect, responsabilitate și bunul simț. Doar prin educație, veți putea fi proprii voștri stăpâni și veți putea face alegerile potrivite pe mai departe în viața personală”.
            Cu începere de la orele 900 a fost deschis Anul școlar și la Școala Gimnazială din Birda. După săvârșirea slujbei de Te-Deum, au vorbit în numele Comunității Locale, Dl. Marius Stoian, primarul Comunei Birda. În cuvinte potrivite a expus contribuția Consiliului Local și al Primăriei localității la edificarea unei noi școli destinată claselor I-IV. Clădirea a fost înzestrată cu săli de clasă, sală de sport, cancelarie, grupuri sanitare la standarde europene. În finalul discursului, vorbitorul a pus accentul și pe rezultatele bune și foarte bune care sunt așteptate de la elevi în acest an școlar.
            D-na prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale din Birda a mulțumit Consiliului Local și Primăriei pentru această frumoasă și modernă clădire. Temeluirea lăcașului școlar a fost urmată de dotarea acestuia cu materiale didactice moderne care să fie reazem procesului educativ la Birda. De asemenea, s-au adus mulțumiri firmei Smithfield România care prin programul ,,Din nou la școală” a dăruit rechizite. Aceleași gânduri de gratitudine s-au îndreptat către Parohia Ortodoxă Birda care a oferit: rechizite, instrumente de scris și desenat elevilor proveniți din familii cu resurse materiale reduse.
          
  La sfârșitul primei părți s-a făcut inaugurarea școlii, cu pâine și sare, tăierea panglicii tricolore și elevi îmbrăcați în costum național. Copiii și părinții au făcut apoi cunoștință cu aceste realizări gospodărești care vor fi a doua casă pentru cei ce vor învăța aici.

            Alături de părinți au mai fost prezenți reprezentanți ai Primăriei, Postului de Poliție și Parohiei Birda.