vineri, 15 septembrie 2017

Pomenirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș în parohia Birda

Joi, 14 Septembrie de la orele 1800 a fost săvârșită Slujba Privegherii în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. Cu acest prilej a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia și Utrenia.
            Vineri, 15 Septembrie de la orele 1000 a fost oficiat Paraclisul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sîngeorge. La această slujbă au fost prezenți preșcolarii și elevii din Sîngeorge însoțiți de doamnele Prof. Maria Miron și Prof. Ștefania Cercega.
            Alături de copiii au fost prezenți mai mulți credincioși care s-au înpărtășit de rugăciune și cateheză în ziua cinstirii Sfântului Banatului.
            Cuvântul de învățătură a fost pregătit și apoi susținut de către P. C. Părinte Valentin Bugariu.
            Cinstirea Sf. Iosif cel Nou este strâns legată de perioada păstoririi ca mitropolit al Banatului, al Înaltpreasfințitului Vasile Lăzărescu, ctitorul și organizatorul Episcopiei apoi Arhiepiscopiei Timișoarei, al catedralei mitropolitane și inițiatorul trecerii în rândul sfinților a Cuviosului Iosif cel Nou.
            În anul comemorativ al patriarhului Justinian și al martirilor creștini din temnițele comuniste (2017) din Patriarhia Română gândul nostru se apropie de personalitatea vlădicii Vasile care a cunoscut prigoana comunistă și cea a patriarhului Justinian Marina cel care a inițiat canonizarea Sfinților Români la 28 februarie 1950.
            Pentru slujba de canonizare a Sf. Iosif la Timișoara s-a purces la deshumarea osemintelor Sfântului de la Mănăstirea Partoș. La această slujbă a participat și preotul Tiberiu Mărgineanțu, administratorul catedralei mitropolitane și fiul preotului Ioan Mărgineanțu din Birda (1897-1943). La această Liturghie solemnă la care s-a citit Tomosul de canonizare au slujit: patriarhul Justinian Marina, mitropolitul Iustin Moisescu al Ardealului, Teoctist Arăpașu, pe atunci episcop vicar patriarhal cu titulatura: Botoșăneanul, deci patriarhii României în perioada (1948-2007), alături de mitropoliții Olteniei și Banatului, episcopii Clujului, Râmnicului, Oradiei. Americii și Romanului. Cu această ocazie a fost realizată și icoana Sf. Iosif de către Anastase Demian, pictorul catedralei din Timișoara.
            Canonizarea s-a bazat pe cultul Sfântului din hotarele Banatului bazat pe menționarea Sfântului în lucrări contemporane viețuirii acestuia alcătuite de Damaschin Udra, diaconul și secretarul Sf. Iosif și Nichifor, egumenul Mănăstirii Partoșului. La aceste două surse biografice se adaugă însemnarea Sf. Iosif pe un Minei care a fost la Partoș și mai apoi la Mănăstirea Sîngeorge. În cursul timpului, un negustor l-a luat pe Sf. Iosif ca protector în călătoria întreprinsă la Ierusalim (1749), preotul Ștefan Bogoslovici i-a pictat icoana pe care a dăruit-o Mănăstirii Partoș.
            Nicolae Tincu-Velia în Istorioara bisericească din 1865 îl amintește. În 1907 Petru Bizeria care a fost preot în Deta a copiat troparul Sfântului, deci de atunci a existat această formă imnografică de cinstire: ,,Din pruncie cu totul te-ai supus Domnului, cu răgăciunile şi cu ostenelele şi cu postul, pildă făcându-te bunătăţii. Pentru aceasta văzând Dumnezeu nevoinţele sale, arhiereu şi păstor bisericii sale te-a pus. Drept aceea şi după moarte cinstit trupul tău întreg şi nestricat s-a păstrat. Sfinte Iosife, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare celor ce cu dragoste săvârşesc sfântă pomenirea ta”.
            După 1956 au apărut mai multe forme de cinstire la adresa Sfântului Iosif: slujba, Acatistul și Paraclisul, oratoriu de inspirație folclorică mai multe cărți, studii și articole.
           
            Cine este Sf. Iosif?

            Sf. Iosif s-a născut în 1568 la Raguza, actualul oraș Dubrovnik, aflat sub ocupație venețiană între 1420-1497 în familia Fusco. Tatăl, Giovani a fost corăbier iar mama Ecaterina a fost ortodoxă ,,evlavioasă”, deci practicantă. Rămas orfan de tată de la vârsta de 12 ani, copilul Iacob a fost încredințat unchiului său din partea mamei la Mănăstirea Ohrida, aici a petrecut în rugăciuni și osteneli de la 15 la 20 de ani. La 20 de ani a plecat la Muntele Athos o veritabilă republică monahală formată din 6.000 de călugări. Aici s-a făcut remarcat prin darul caligrafiei, al facerii de minuni și al organizării vieții monahale. Un timp de 6 ani a fost chiar egumen al Mănăstirii ,,Sf. Ștefan” din Adrianopole. Revenit la Athos a fost egumen la Cutlumuș și Vatoped.
           Partenie I cel Bătrân al Constantinopolului cel care a dăruit domnitorului Vasile Lupu al Moldovei, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În vremea cât a păstorit la Timișoara a pus rânduială în viața bisericească, a hirotonit preoți, i-a întărit în ortodoxie pe credincioșii bănățeni. În anul 1652 cu prilejul hramului mănăstirii Partoșului, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a venit din Timișoara pe jos însoțit de credincioși. Cronica vremii a notat faptul că au fost prezenți 1000 de credincioși.
Pentru toate acestea a fost ales mitropolit al Timișoarei pe timp de 10 ani între 1643-1653. Beratul (dispoziția sultanului) Porții l-a numit ,,legitimul mitropolit”. A fost hirotonit arhiereu în 1643 de către patriarhul
            Și la venirea pe pământ românesc, în Țara Banatului a continuat să facă minuni. Ajuns la Șama (azi Jamu Mare) a fost reîntors la Vârșeț unde a fost de ajutor soției agăi Ismail aflată în durerile nașterii. Femeia acestei căpetenii otomane a fost fiica chinezului (primarului n. n.) din Vărădia, iar pruncul a fost Gherasie cel care –după istoricul Gh. Cotoșman – a fost episcop al Caransebeșului (1695-1708). În Timișoara la praznicul Sf. Ap. Petru și Pavel (1652) a salvat orașul de la un incendiu nimicitor. Atât la Timișoara, cât și la Partoș, în viață și după adormire Sf. Iosif a făcut mai multe minuni consemnate.

            După perioada aceasta de păstorire la 85 de ani în 1653 s-a retras la Partoș unde după 3 ani de viețuire a adormit în 1656.