sâmbătă, 30 septembrie 2017

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului sau Pocrovul – zi de sărbătoare în calendarul ortodox la 1 octombrie, care amintește de minunea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne din Constantinopol, în vremea împăratului bizantin Leon cel Înțelept (886-912). La Vlaherne se păstrează o parte din lucrurile pe care le purtase Maica Domnului (veșmântul, omoforul și o parte din brâu). Biserica Sf. Maria din Vlaherne fusese construită de împărăteasa Pulcheria, soția lui Marcian, în anul 457, în această suburbie (Vlacherne) din Constantinopol, pentru ocrotirea creștinilor. Această sărbătoare (care apare în calendarul Bisericii Ortodoxe Române la 1 octombrie) este ținută cu mare sfințenie de călugării de la Athos. În Biserica greacă se ține, începând din 1952, la 28 octombrie, ca o sărbătoare națională, în care se aniversează respingerea atacului italian, din 1940, asupra Greciei. Sărbătoarea Procrovului a fost introdusă în Biserica rusă prin sec. XII, iar de la aceștia a trecut la români, ținându-se mai mult în mănăstiri.
Pocrov este numele slavo-rus dat sărbătorii de la 1 octombrie. Sărbătoarea e legată de amintirea unei minuni întâmplate la Constantinopol (sec. IX), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun, ca ocrotitoare a creștinilor.
Astăzi cu denumirea de pocrov numim acoperămintele Sf. vase, pânza de țesătură care acoperă coșciugul, acoperământul de stofă care este pus pe piatra funerară a unor morminte, învelitoare de pat.
În Moldova avem chiar un schit Pocrov, schit care depinde de Mănăstirea Neamțului și întemeiat de Pahomie (1714), fost episcop de Roman (1706-1713).


Ene Braniște, Ecterina Braniște, Dicționar Enciclopedic de cunoștințe religioase, Editura Diecezană, Caransebeș, 2001, p. 19-20; 370.