joi, 26 octombrie 2017

92 de ani de pictură murală la Birda

Joi, 26 Brumărel a fost comemorată împlinirea a 92 de ani de pictură murală în parohia Birda. La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a fost oficiată în Ajunul sărbătorii Vecernia unită cu Litia. În ziua pomenirii Sf. Dimitrie a fost săvârșită Utrenia urmată de Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru pictorii bisericii ortodoxe din Birda.
            Răspunsurile liturgice au fost date la Sf. Liturghie de Corala ,,Epifania” a Protopopiatelor I și II Timișoara conduse de prof. Florin-Nicolae Șincari. La otpustul slujbei religioase Corala a interpretat un buchet de imne religioase. La Sf. Liturghie a slujit P. C. Părinte Sebastian Andrei Petrescu de la parohia Percosova și P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului.
            La momentul potrivit mai mulți preșcolari și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
            Cuvântul de învățătură a fost pregătit și susținut de P. C. Părinte Valentin Bugariu care a expus celor prezenți motivul comemorării pictorului Filip Matei (1853-1940), personalitate a picturii bisericești din Banat de la sfârșitul veacului al XIX-lea și a celui următor cu o operă realizată în peste 70 de biserici însumând: pictură murală în ulei, icoane mobile și prăznicare. Ucenic în atelierul Popovicilor din Oravița, ucenic a lui Nicolae Popescu din Zorlențu Mare și Mihail Velceleanu din Bocșa, Filip Matei și-a deschis propriul atelier de pictură la Bocșa Vasiova unde s-au format: pictori, sculptori și aurari de biserici. Între ucenicii formați aici îi amintim pe pictorul academic Ioan Zaicu și sculptorul Petru E. Oancea, cunoscutul publicist bănățean.
           
În 1925 Filip Matei a pictat în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda: atât icoanele iconostastului de zid, cât și în biserică: cerimea și pereții laterali. Astăzi se păstrează doar pictura de pe boltă. Se păstrează: Sfânta Treime (altar), Hristos în mărire între cei 4 evangheliști, Pescuitul bogat, Domnul Savaot, Învierea lui Lazăr (în naos), Vindecarea orbului, Vindecarea slăbănogului (în cor). Din ,,Contractul” încheiat între pictor și Comuna bisericească Birda aflăm că lucrările au fost realizate în cursul a trei luni și încheiate la sărbătoarea Sf. Dimitrie. Din acest contract aflăm de faptul că medalionele realizate în ulei pe perete au avut o garanție de 20 de ani.

            Comemorarea lui Filip Matei se înscrie în momentele dedicate Anului Omagial al iconarilor. Realizarea picturii murale la Birda s-a datorat jertfelniciei credincioșilor dar și al strădaniei părintelui Ioan Mărgineanțu, paroh al bisericii între 1897-1943. Fiul părintelui Ioan, Tiberiu Mărgineațu a fost colaborator apropiat al Înaltpreasfințitului Vasile Lazarescu de la a cărărei întronizare în demnitatea de mitropolit al Banatului se împlinește astăzi 70 de ani.