vineri, 6 octombrie 2017

Taina Sfântului Maslu în parohia Gătaia

În fiecare primă zi de vineri a lunii, în parohia Gătaia la inițiativa P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii ,,Învierea Domnului” din orașul Gătaia se oficiază Taina Sfântului Maslu de obște.
            Vineri, 6 octombrie de la orele 1800 la invitația P. C. Părinte paroh au slujit P. C. Părinți Matei Codruț de la capela Spitalului de Psihiatrie și Valentin Bugariu de la parohia Birda la Taina Sfântului Maslu.
            Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Prigonirea Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist” a fost pregătit și susținut de părintele Valentin Bugariu. În cadrul acestui popas comemorativ s-a pus accentul pe pătimirea Bisericii reflectată în memorialistica eclezială. Epurarea în cazul arhiererilor, închisoarea pentru preoți, monahi și mirenii implicați în misiunea Bisericii.

            În ceea cel privește pe Patriarhul Justinian Marina (1948-1977) au fost trecute în revistă realizările deosebite dar și grija permanentă a arhiereului față de clerul aflat în închisoare. Această latură părintească a fost scoasă în relief folosindu-se de Memoriile Mitropolitului Bartolomeu: ,,…În pachet am găsit o cămașă, care nu era a mea; era mai bună, mai fină, și, la un moment dat, la lumina unui bec, m-am uitat mai lung la ea și m-a trecut un fior de emoție. Ca unul care fusesem intendentul palatului patriarhal, știam că multe din cămășile Patriarhului aveau o monogramă scrisă cu mătase albă, aici, pe piept: litera J, de la Justinian. Ei bine, cămașa pe care o aveam în fața ochilor avea răritura literei J în țesătură, litera fusese tăiată cu forfecuța sau cu lama, dar urma cusăturii rămăsese imprimată în pânză. Și atunci am știut că este semnul său, că nu m-a uitat că se află lângă mine și că prin mine se află alături de preoții lui, în închisoare”. (p. 542).