luni, 6 noiembrie 2017

Concursul Județean,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, faza Deta

Luni, 6 Noiembrie de la orele 1400 a avut loc la Liceul Tehnologic ,,Sfântul Nicolae” din Deta, cea de-a VII-a ediție a Concursului de creație religioasă închinat Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului.
            Tematica de anul acesta a fost cea a sfintelor icoane și a mărturisitorilor credinței din timpul regimului comunist din România, întrecerea de anul acesta a purtat titlul sugestiv ,,Icoane sfinte”. Concursul s-a desfășurat pe două cicluri școlare: II-IV și V-VIII în 4 probe: recitare de poezie religioasă, eseu, cântare bisericească psaltică și priceasnă și desen.
            Juriul care a evaluat lucrările și interpretarea cântării bisericești a fost format din: P. On. Păr. Sorin Lungoci, consilier eparhial, P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopop, P. C. Părinți Ciprian Boșca și Ciprian Ene. Concurenții care au evoluat în această fază zonală au reprezentat Școlile / Parohiile: Gătaia, Liebling, Banloc, Deta, Birda și Gherman însoțiți de profesorii de religie și de preoții parohi.
            În final au fost decernate premii și mențiuni care au constat din diplome și cărți. Au fost declarați câștigători următorii participanți:
            La secțiunea poezie: Premiul I Bucure Sas Daria-Ștefania (Liceul Teoretic Gătaia); la secțiunea eseu: Premiul I Orășanu Alexandru Gabriel (Liceul Teoretic Gătaia); secțiunea priceasnă: Premiul I Sabadoș Anda (Școala Gimnazială Liebling); desen: Premiul I Vincze Albert; Nicolin Amelia (Liceul Teoretic Gătaia).
            De remarcat a fost faptul că elevii s-au prezentat bine la acest concurs fiind în marea lor majoritate îmbrăcați în costume naționale folosind în cadrul eseului, al poeziei și al pricesnei momente ale suferinței pentru păstrarea credinței: stihuri ale lui Radu Gyr, ,,atâtea lacrimi și martiri”, dar și o bună cunoaștere a învățăturii de credință, a istoriei Bisericii ș. a.
            Premiul II Murgea Cristian – secțiunea desen; Buțu Raluca – secțiunea eseu; Premiul III Buțu Raluca – secțiunea eseu; Prună Sara – secțiunea desen; Mențiunea I Marcu Alexandra – secțiunea poezie; Radu Loredana – secțiunea desen; Mențiunea II Noje Flavia – secțiunea poezie; Frangloglu Gabriela; Mențiunea III Bisi Maria Magdalena.
Școala Gimnazială din Birda și Școala Primară din Sîngeorge a avut la această fază a Concursului: 9 participanți. La final au obținut următoarele premii și mențiuni:

            Felicitări tuturor!