luni, 13 noiembrie 2017

Ziua Internațională a Bibliei la Birda

Luni, 13 Noiembrie a fost cinstită Ziua Internațională a Bibliei în comuna Birda. În cadrul proiectului ,,Hristos împărtășit copiilor” a fost susținută o cateheză cu tema: ,,Pictorul Filip Matei și Sfânta Scriptură” la clasa a VII-a în Școala Gimnazială din localitate.
Cu acest prilej copiii au fost familiarizați cu personalitatea pictorului, a modului acestuia de lucru dar și a celor mai reprezentative realizări picturale răspândite în întreg Banatul istoric. Pentru exemplificare a fost vizionat un material power-point de promovare a Anului Omagial al pictorilor bisericești realizat de Parohia Birda.
În partea a doua a orei elevii folosindu-se de Sfânta Scriptură au identificat temele majore sripturistice din Vechiul și Noul Testament folosite de pictorul Filip Matei în bisericile bănățene. Între acestea ilustrări dogmatice: Sfânta Treime; Dumnezeu Savaot și Mântuitorul în mărire; evenilente din viața Mântuitorului (în special minunilor), texte care fac referire la Învierea Domnului și la perioada de după acest moment: propovăduirea apostolilor, chipuri de îngeri și sfinți reprezentați: Mihail, Gavriil, Ștefan.


Prin expunerea cunoștiințelor și adâncirea acestora în textul Sfintei Scripturi s-a putut lesne observa că pictura și icoana ortodoxă nu este altceva decât reprezentarea artistică a unui eveniment biblic petrecut.