marți, 7 noiembrie 2017

Conferința preoțească de toamnă în protopopiatul Deta

Marți, 7 Noiembrie cu începere de la orele 1000 s-a desfășurat în protopopiatul Deta, conferința preoțească de toamnă a clericilor din protopopiat. Conferința cu tema ,,Anul comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului din Patriarhia Română” a fost precedată de oficierea Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Deta. Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Dragoş Georgian Popovici (Stamora Germană), Marcel Moclinda (Șipet) și Damian Griguță (Gherman).
            În partea a doua s-au desfășurat lucrările conferinței sub conducerea Înaltpreasdințitului Mitropolit Ioan. A fost prezent P. On. Părinte Zaharia Pereș, consilier eparhial și P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei.
            După o introducere făcută de P. On. Păr. consilier Zaharia Pereș care a prezentat importanța reamintirii faptelor patriarhului Justinian Marina dar și al jerfei mărturisitorilor din închisorile comuniste a urmat prezentarea referatului conferinței pregătit de părintele Dragoş Georgian Popovici.
            În cuprinsul acestuia, conferențiarul a punctat datele biografice ale devenirii Patriarhului Justinian de la învățător și preot în Băbeni, apoi preot și directorul Seminarului din Râmnicu Vâlcea la slujirea de episcop-vicar, arhiepiscop și mitropolit apoi de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977). În partea a doua a fost punctată suferința mărturisitorilor din temnițele comuniste pe baza a câtorva cărți care ilustrează acest lucru: Nicolae Steinhardt, Ioan Ianolide și a volumului colectiv Fericiți cei prigoniți.
           
Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan a prezentat suferința Bisericii Ortodoxe în Răsăritul Europei: Rusia, Serbia, Albania, Polonia și Cehia. În România datorită păstoririi Patriarhului Justinian în biserici s-a săvârșit Sfânta Liturghie, s-a predicat și catehizat copiii și tinerii, s-au format preoți în școlile teologice susținute de Biserică.
            O paralelă a fost făcută de Ierarh între crucea suferinței din vremea comunismului și crucea libertății de astăzi între asumarea suferinței și ocolirea acestei asumări.