miercuri, 22 noiembrie 2017

,,Vatră nouă”, nr. 204 / 2017

A apărut numărul pe noiembrie al revistei comunității locale din Giarmata Vii, ,,Vatră nouă”. Din primele pagini facem cunoștință cu mesajul Editorialului ,,O istorie cât un secol Regele Mihai I (n. 25 octombrie 1921). Rege al României (1927-1930; 1940-1947)” iscălit de Acad. Păun Ion Otiman. În cadrul potretizării celui din urmă monarh al României, autorul consemnează cuvintele Regelui rostite în Parlamentul României care devin pentru acest număr autumnal al publicației tema principală de abordare: ,,…Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea”. Acest spirit integral numit în peisajul rural – comunitar apare într-o abordare etnologică: ,,Viața comunitară în satul de odinioară” de Aristida Gologan și o invitație la întrajutoare: ,,Spirit comunitar” de Cristian Vîtu.
Suplimentul religios ,,Iconostas” propune cititorilor o abordare catehetică a părintelui ic. stavr. Vasile D. Suciu, ,,Postul Nașterii Domnului” (p. 12), precum și o incursiune fotografică a hramul bisericii din Giarmata Vii.
Revista mai oferă celor interesați pagini și rubrici atât noi cât și consacrate: ,,Legislație”, ,,Primăria vă informează”, ,,Știați că…”, rețete culinare și obișnuita cronică parohială.

Felicitări editorilor pentru acest nou număr atât de bogat și diversificat, un model de viețuire comunitară în satul bănățean de astăzi.