luni, 16 aprilie 2018

,,Bocșa Culturală” – 100

           Iacă-tă o potriveală parcă înadins așezată anul Centenarului când alături de România Mare, cea Mică a ,,Bocșei culturale” aniversează 100 de numere. Încerc să prezint numărul festiv realizat în 48 de pagini care ilustrează această frumoasă ispravă a neobositei Gabriela Șerban, bibliotecar, manager al Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa dar și inițiator al unor evenimente culturale de amploare în viața culturală a urbei, și de ce nu a întregului Banat.
            Cu acest prilej de sărbătoare au cinstit revista prin cuvinte de felicitare iscălite de profesori, bibliotecari, ingineri, muzicologi, realizatori tv. și preoți. Am reținut un crâmpei din cuvântul ing. Victor Creangă, fost edil al orașului de pe Bârzavă și susținător al culturii locului și nu doar la nivel declarativ, ci și faptic: ,,Astăzi revista ˂˂Bocșa Culturală>> este o adevărată bogăție culturală prin conținutul ei, prezentând cititorului prezentul și trecutul cultural din localitate și din țară, găsindu-și locul în multe biblioteci cu care colaborează, ea oglindește fără îndoială, priceperea, sufletul și inima omului ce o plămădește cu atâta migală”. (p. 2).
            Din acest număr am mai reținut câteva studii inedite prin tematică și abordare: ,,Reprezentanți bocșeni la Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918” de Gabriela Șerban; ,,Cetatea Bocșei – martora unei zbuciumate istorii” de Mircea Rusnac și ,,La taifas cu Al. Piru” al prof. Vasile C. Ioniță.
            Revista ,,Bocșa Culturală” este alături de toate activitățile inițiate și derulate de Biblioteca din Bocșa o carte de vizită a unui loc în care ostenitorii de aici, familia Șerban, colaboratorii și utilizatorii fondului de carte pot rosti în gând cu cronicarul vechimii: ,,Biruit-au gândul…”.
            ,,Bocșa Culturală” poate fi citită integral pe site-ul: https://uzpcarasseverin.files.wordpress.com/2018/04/bc1-18.pdf