miercuri, 25 aprilie 2018

Revista de cultură ,,Bocșa Culturală” la 100 de numere


              Miercuri, 25 aprilie  în sala biblionet a Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa au fost aniversați 20 de ani de activitate neîntruptă ai revistei de cultură ,,Bocșa Culturală” care a împlinit 100 de numere.
            Cu acest prilej la invitația doamnei bibliotecar Gabriela Șerban, managerul instituției și redactorul șef al publicației au fost prezenți cu acest prilej: oficialități locale, managerul Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” din Reșița, protopopul Reșiței, profesori, redactori ai unor publicații locale, muzeografi, scriitori, realizatori TV, preoți. În rândul celor prezenți la acest eveniment îi amintim pe: Gheorghe Jurma, editorul revistei și critic literar; Victor Creangă, fost edil al orașului Bocșa și inițiatorul revistei; Ada D. Cruceanu, critic literar și traducător; Erwin Josef Țigla, bibliotecar și autor; Titus Suciu, prozator; Mihai Vișan; Stela Boulescu; Cristina Toma Sărățeanu; Liliana Ferciug, profesori și colaboratori ai revistei; Octavian Doclin, poet și redactorul șef al revistei ,,Reflex”; Viorel Dorel Cherciu, cercetător și colaborator; Constantin Tufan – Stan, muzicolog și colaborator.

            În debutul întâlnirii moderată de Gabriela Șerban au fost prezentați toți colaboratorii dar și o parte a cititorilor acestei publicații de la cei mai mici până la cei ajunși în toamna vieții.
            Dl. ing. Victor Creangă a vorbit de debutul postrevoluționar al presei locale de la apariția foilor volante în școli până la foaia locală numită ,,Buletin Bocșa 2000” apoi ,,Ramuri” până la actuala revistă condusă de Gabriela Șerban. Editorul, Gheorghe Jurma a pus accentul pe artitectura revistei, coloanele care o susțint sunt chiar rubricile permanente. Gabriela Șerban a scos în priveliște activitățile desfășurate în bibliotecă accentuând pe cele ce s-au bucurat de o bună primire: ,,Înfruntarea cărților” și ,,Gânduri către Dumnezeu”. Ada D. Cruceanu a amintit cu acest prilej de o intreprindere temerară cartea Bibligrafia revistei ,,Bocșa Culturală”, 2 vol. iscălită de Gabriela Șerban. În încheiere Titus Suciu a accentuat ,,ce ne-a unit: Iubirea față de cuvânt și carte”.
            Ca recunoaștere a contribuției aduse de revista ,Bocșa Culturale” la dezvoltarea culturii cărășene, bănățene și românești a fost cinstită prin decenerarea unor diplome ca semn al prețuirii. D-na Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Județene din Reșița a oferit o ,,Diplomă de Merit”, dl. Mihai Chiper, redactorul șef al revistei ,,Arcadia” o ,,Diplomă aniversară”, iar preotul dr. Valentin Bugariu redactorul revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda a dăruit ,,Diploma de Excelență” alături de volumul Gătaia. Monografie, Craiova, 2018, 438 p.
            La final toți cei prezenți au fost reuniți de aduceri aminte din trecutul mai îndepărtat sau apropiat al revistei aniversate iar tradiționala agapă a încheiat la echinocțiul zilei întâlnirea.