duminică, 8 aprilie 2018

Ruga de la Sîngeorge


                 La Praznicul Învierii Domnului a fost sărbătorită prin rugăciune și cântec Ruga satului Sîngeorge, sat aparținător Comunei Birda. Prin grija Consiliului Local și efortul Domnului Primar Marius Stoian anul acesta Ruga a debutat cu festivitatea acordării Titlului de Cetățean de Onoare prof. Laza Cnejevici (1936-2015), cunoscut cantautor, solist vocal și instrumentist. Titlul conferit prin Decizia Primarului nr. 50 / 2018 a fost primit de Vlady Cnejevici, fiul regretatului interpret.
            Duminică, în prima zi a Învierii Domnului a fost dezvelită placa comemorativă pe Căminul Cultural din localitate care de acum va denumi instituția cu numele marelui artist. Despre personalitatea lui Laza Cnejevici a vorbit dl. Daniel Moisă, secretarul Primăriei Birda care a expus celor prezeți crâmpeie din formarea și activitatea celui născut în 7 aprilie 1936 la Sîngeorge. Atât placa cât și Ruga au fost binecuvântate prin slujbe religioase oficiate de către P. C. Părinți Nikon Karicianac de la Mănăstirea ,,Sf. Gheorghe”, Jivoine Maletici de la Parohia Ortodoxă Sârbă din Denta și Valentin Bugariu de la Parohia Birda.

            Ruga a debutat cu un consistent și frumos Spectacol Folcloric în care au evoluat soliști din Timișoara, dansatori din Deta dar și copiii din Birda, Berecuța și Sîngeorge care au recitat poezii în grai și au interpretat cântece din melosul bănățean. Formația a fost condusă de dr. Marius Cîrnu, profesor la Colegiul Național ,,Ioan Vidu” din Timișoara.