duminică, 1 aprilie 2018

,,Vatra satului”, nr. 42/ 2018


             A apărut de curând prestigioasa revistă ,,Vatra satului” de la Ferendia. Prin amabilitatea dl. Ioan Traia, redactorul șef al publicației am primit la parohie acest ultim număr al acesteia din satul așezat pe cele șapte coline.
            Din cuprinsul acestui număr am reținut două articole care amintesc de pesoane și clădiri din trecutul satului. Lucica Berenyi Ursu, ,,Familia Mărgan, o onorabilă familie din Ferendia”, un material care ilustrează devenirea familiei originară din Șemlacu Mare și apoi statornicită la Ferendia. Al doilea, ,,Mărturisirile unui ferendian care a trăit la castelul din vale (De vorbă cu uica Iany Antal)”, un reportaj realizat de prof. Iosif Marius Circa. Din acest text aflăm că ,,…întregul castel era construit în formă de U. Nu știu când a fost construită clădirea, poate înainte sau chiar în vremea baronului Szent Ivanyi, dar, de la bătrâni, știu că a avut peste 200 de ani”. (p. 2).
            P. C. Părinte Tiberiu Gherasim, parohul locului în manieră catehetică reușește să transmită învățătura despre Învierea Domnului folosindu-se de documentele Revelației (Sf. Scriptură, scrierile Sf. Părinți) și cele teologice într-o abordare aplicată a problemei: ,,Învățătura Domnului în viața creștinului”. (p. 5-6).