duminică, 29 aprilie 2018

,,Sărcia”, nr. 44 / 2018


            A apărut un nou număr al prestigioasei reviste parohiale românești ,,Sărcia” ajunsă în cel de-al XXIV-lea an de la apariția primului număr. În cuprinsul celor 12 pagini revista oferă cititorilor: un editorial cu temă religioasă ,,Intrarea Domnului în Ierusalim – Chemarea noastră la Ierusalimul cel ceresc”, (p. 1-2) iscălit de pr. ic. stavr. Cristian Popi, parohul locului.
            Legătura cu frații din România este redată prin intermediul unei știri ,,Centenarul Marii Uniri – Arad” și a unei cronici: ,,De plăcintă gura cântă – Vinul, ne spală veninul” de la participarea la lucrările unei sesiuni de comunicări în cazul Aradului și a Festivalul plăcintelor de la Săcălaz.
            Cei mai tineri regăsesc în medalionul ,,Iosif Lăpădat-Bagea (1919-1982)” o pildă vrednică de urmat.
            De o importanță deosebită pentru istoria culturală a locului sunt datele legate de limba românilor (,,Glosar”), înțelepciunea acestora (aforisme și epigrame), creații poetice (Versuri).
            Între ultimele activități desfășurate în vatra satului se rânduiesc: alegerile parohiale desfășurate în 11 februarie a. c., și cinstirea Sfântului Sava (27 ian.) patronul școlilor. Am reținut aici un frumos obicei și anume: premierea celor mai buni elevi de către nașul școlii.
            Integral revista poate fi consultată la adresa: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/nr.44_sarcia_aprilie_2018.pdf.