marți, 4 decembrie 2018

,,Arhanghelul”, nr. 28 / 2018


            Ajunsă în cel de-al VII-lea an de apariție neîntreruptă revista trimestrială de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” oferă credincioșilor din Birda și Sîngeorge cât și iubitorilor de presă locală cel de-al 4 număr pe anul 2018.
            Editorialul, ,,1 Decembrie 1918. Prezențe clericale bănățene (II)” iscălit de P. C. Părinte Prof. Dr. Daniel Alic ilustrează în cuprinsul a 3 pagini -1; 5; 6- organizarea locală a românilor, peripețiile acestora în drumul spre Alba Iulia, constituirea Adunării Naționale și rezultatele acesteia.
            Rubrica ,,Tinere condeie” prezintă realizările copiilor în poezie, proză și desen tematic. Eseul ,,Credința – Un mijloc prin care dobândim libertatea” conceput de elevul Vălean Alexandru a fost prezentat la secțiunea Eseu în cadrul Concursului Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Studiul a obținut Premiul I la faza zonală de la Deta (19 nov.) și Mențiunea IV la faza județeană (3 dec.).
            Paginile ,,Restituiri” și ,,Documentar” înfățișează contribuții diverse: monografice (,,In memoriam Florin Medeleț” de preotul Valentin Bugariu) și parohiale (,,Istoria localității Folea” a părintelui Ioan Sălvan, parohul bisericii ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate).
            ,,Cronica parohială” de-a lungul a două pagini (7-8) prezintă activitățile religioase, catehetice și misionare realizate de Parohia Birda în perioada 30 ianuarie – 30 martie a. c..
            Acest număr este dăruit împreună cu un calendar creștin-ortodox de buzunar pe anul 2019.
            Revista poate fi achiziționată de la parohia Birda, la bisericile din comună și Sîngeorge, dar poate fi consultată și pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/arhanghelul_nr._4_2018.pdf.