sâmbătă, 1 decembrie 2018

,,Glasul Voislovei”, nr. 14 / 2018



            A apărut de curând nr. 14 din cel de-al VII-lea an de apariție neîntreruptă al revistei cărășene ,,Glasul Voislovei” în redacția Ec. Petru Opruț, fiu al Voislovei.
            Editorialul iscălit de Petru Opruț, redactorul șef al publicației amintește sănenilor despre sărbătorirea Centenarului Unirii: ,,100 de ani. Centenarul Marii Unirii (1918-2018). Autorul vorbește de rolul esențial al Bisericii Ortodoxe în întreținerea unității neamului românesc: ,,Biserica împărtășea tuturor, în aceeași limbă românească din același cărți de slujbă și cărți de învățătură a lui Hristos, aceleași sfinte slujbe și sfinte taine și aceleași așezăminte. Ea le spunea că românii din toate țările una sunt, că ei au aceeași origine, aceeași limbă, aceeași credință și aceleași obiceiuri. Tocmai prin această unitate a putut răzbi poporul român printre toate vitejiile și încercările la care a fost supus” (p. 1).
            În cuprins regăsim articole care amintesc de trecutul istoric al zonei dar și cronici a unor evenimente culturale organizate la Voislova sau la care a participat revista prin redactorul ei.
            Prof. Gheorghe Rancu aduce în atenția cititorilor un lotru, ,,Haidul Pătru Mantu (1893-1924)”. Fenomenul lotriei a reprezentat sub habsburgi o mișcare împotriva sistemului politic. Chiar dacă stăpânii vremelnici ai Banatului s-au schimbat, Mantu a ajutorat pe cei săraci punând chiar bazele unei noi școli în Bolvașnița. p. 5-6.