duminică, 30 decembrie 2018

,,Bocșa Culturală”, nr. 103 / 2018


               A apărut numărul 4 pe anul 2018 al prestigioasei reviste ,,Bocșa Culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” și trudită de managerul ei, Gabriela Șerban publicația oferă de-a lungul a 44 de pagini evenimente desfășurate la Bocșa sub egida Bibliotecii și Primăriei, participări ale Bibliotecii la evenimente culturale și religioase desfășurate la Reșița, Oravița și Alibunar. Tot în bogatul sumar regăsim rubricile tradiționale: ,,Să ne prețuim valorile!”, ,,Să vorbim corect românește”, ,,Povestea vorbei”. Regăsim aici și literatură (poezie, roman, tradiții ș. a.), recenzii, cronică literară dar și fotografie.
            Tema principală a acestui număr o constituie sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Prof. dr. Mihai Vișan în Editorialul acestui număr introduce cititorii în sărbătoarea Unirii prin articolul ,,Acțiuni premergătoare înfăpturii Marii Uniri din 1918 la Bocșa”. Dincolo de datele istorice am reținut atmosfera sărbătoarească a zilei de 1 Decembrie 1918: ,,Atmosfera de sărbătoare însoțea adunările populare desfășurate în incinta școlilor sau în aer liber, în curtea bisericilor ortodoxe române din cele trei localități ale Bocșei de mai târziu, acolo unde s-au adunat sute de localnici, de toate etniile, și unde era arborat drapelul tricolor românesc pe clădirile instituțiilor publice (pretură, primării, școli, biserici) sau purtat de mulțimea entuziastă pe străzile comunităților bocșene” (p. 1).
            În amintirea acestei Zile a Unirii a fost organizat un eveniment ,,Ziua Națională a României sărbătorită la Bocșa” (p. 7) dar și realizat un volum Reprezentanți bocșeni la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, Ed. Tim, Reșița, 2018 (autori Gabriela Șerban și Valentin Costea).
            Tot în comunitatea culturală din Bocșa s-au mai organizat un ,,Festival de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean Tata Oancea” și ,,Festivalul și concursul național de interpretare a romanței și liedului Nicolae Florei”.