marți, 1 ianuarie 2019

Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2018


           Prăznuirea Tăierii-Împrejur a Domnului, a Sfântului Vasile cel Mare, a mamei sale, Sfânta Emilia și a Anului Civil a debutat în parohia Birda din Ajunul Zilei de 1 ianuarie când la orele 16,00 a fost oficiată în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” Slujba Privegheii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) urmată da orele 23,00 de Acatistul Mântuitorului și citirea rugăciunilor de intrare în Noul An.
            Marți, 1 ianuarie de la orele 10,00 a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. După otpust a fost săvârșit Tedeumul la intrarea într-un nou An civil. A fost proclamat și în parohia Birda, Anul 2019 – An omagial al Satului românesc și An Comemorativ al patriarhilor: Nicodim Munteanu și Justin Moisescu. La nivelul Arhiepiscopiei Timișoarei va fi pomenit Mitropolitul Vasile Lazarescu. A fost citit ,,Raportul de activitate al Parohiei Birda”:
         
                    

Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2018

Parohia Birda face parte din  Protopopiatul Deta, fiind o parohie rurală de categoria a II-a cu parohie: Birda și filie Sîngeorge. Conform Conscripției parohiale sunt 820 de credincioși, din care în parohie sunt 512 credincioși maturi și 130 de copii. În filie sunt 148 credincioși majori și 30 de copii.
            Parohia dispune de biserică, casă parohială, capelă în filie, capelă mortuară în parohie, două cimitire, din care unul este confesional.


Activitatea religios-pastorală

            Atât în biserica parohială, cât și în cea filială a fost oficiat un program liturgic săptămânal în Duminici dar și în sărbători compus din: Vecernie (sâmbăta, Duminica, în ajunul sărbătorilor), Litie, Utrenie și Sfânta Liturghie.

            Sfânta Liturghie a fost săvârșită și în momente de comemorare și de aniversare din cursul anului bisericesc: Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia (9 martie) și Ziua Națională a României (1 Decembrie).
            Sfintele Taine și ierurgii au fost oficiate la date stabilite, în cazul Sfântului Maslu, bianual în parohie și anual în filie, la cererea expresă a credincioșilor au fost săvârșite 20 de Boteze și 6 Cununii. Tainele Mărturisirii și Cuminecării în cele patru posturi de peste an, copiii de la Școala Gimnazială din Birda și cea Primară din Sîngeorge au fost spovediți și împărtășiți în Posturile Paștilor și Crăciunului. Au fost cuminecați și copiii de la Grădinițele din cele două localități.
            În cursul anului au fost săvârșite ierurgiile legate de sfârșitul omului fiind înregistrate 10 înmormântări, dar și cele legate de sfințirea mică a apei (Izvorul Tămăduirii, Hramul bisericii) și cea mare (Bobotează) în parohie și filie. Au fost sfințite casele credincioșilor la cele patru praznice împărătești: Înălțarea Sfintei Cruci, Nașterea, Botezul și Învierea Domnului.
           
Slujba de Tedeum a fost oficiată la zilele însemnate: Începutul Anului bisericesc (1 septembrie), Anului Civil (1 ianuarie), Unirea Principatelor (24 ianuarie), Ziua Națională a României (1 decembrie). Tedeum de mulțumire a fost săvârșit și în Ziua Unirii Basarabiei (27 ianuarie) și Bucovinei (28 noiembrie) cu România. De asemenea slujbe de Tedeum au fost oficiate cu prilejul începutului anului școlar la Școlile din Birda și Sîngeorge.
            Tedeum și slujbe de pomenire a eroilor și a participanților la Marea Unire au fost săvârșite și la Praznicul Înălțării Domnului (Ziua Eroilor) și la Ziua Națională a României.
            În Postul Paștilor a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite (miercurea și vinerea) iar în Săptămâna Mare serviciul Deniilor.
            În Postul Adormirii Maicii Domnului zilnic a fost săvârșit zilnic alternativ Acatistul Maicii Domnului și Paraclisul Maicii Domnului. În Ajunul Praznicului a fost cântat Prohodul Maicii Domnului.
            Un prilej deosebit de rugăciune l-a reprezentat hramul bisericii (8 septembrie). Acesta s-a bucurat de Slujbă de Priveghere (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), slujba Parastasului pentru preotul Ioan Mărgineanțu, ctitorul bisericii și participant la 1 Decembrie la Alba Iulia în 1918. În ziua Praznicului a fost săvârșit Acatistul Nașterii Maicii Domnului, sfințirea mică a apei, Sfânta Liturghie și ritualul frângerii colacului.

            Activitatea cultural-misionară

            Educația religioasă a fost realizată prin mai multe mijloace clasice de propovăduire: predică (omilie biblică, predică tematică și exegetică), cateheză și predică ocazională (panegiric și necrolog). Acestora li se adaugă difuzarea revistelor și ziarelor bisericești: ,,Învierea” și ,,Ziarul Lumina. Ediția de Banat”. A fost distribuită credincioșilor din parohie și filie revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”. Pe blogul Parohiei au fost stocate știri, fotografii, prezentări de carte, cuvinte de învățătură, diverse articole. Copiii au la dispoziție în cadrul unei rețele de socializare pagina ,,Hristos împărtășit copiilor”.

            Cadrul oficial de desfășurare a activităților catehetice l-a reprezentat Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918. Acesta a debutat cu prezentarea acestuia după otpustul Tedeumului de la 1 ianuarie când credincioșii au fost înștiințați de semnificația și importanța Anului Omagial și Comemorativ. Tot cu acest prilej a fost distribuit calendarul creștin-ortodox de buzunar pe anul 2018 cu această însemnare a Anului Omagial și Comemorativ.
            Deosebit de slujbele bisericești au fost realizate mai multe activități catehetice cu copii și credincioșii din parohie și filie. Prima dintre acestea a fost ,,Mica Unire în parohia Birda” (24 ianuarie) când a fost realizat un program religios-patriotic compus din poezii și cântece, expoziție de carte și fotografie care au ilustrat aniversarea istorică.
            În 30 ianuarie a fost realizată o a doua activitate cu tema ,,Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi la Sîngeorge” când alături de programul adecvat unității de credință în opera Ierarhilor pomeniți a fost evocat Voievodul Mircea cel Bătrân care a împlinit anul acesta 600 de ani de la trecerea la cele veșnice.
           
Ziua de pomenire a Celor 40 de Mucenici a prilejuit o a 3-a activitate ,,Cinstirea Sfinților 40 de Mucenici în parohia Birda” cu slujire liturgică în sobor și participarea și împărtășirea copiilor la Sf. Liturghie. A fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru cei care au pierit pentru unitatea și independența României, precum și a celor din închisorile regimului comunist.
            În cadrul Anului Comemorativ a fost realizat un ,,Concert închinat Marii Uniri în parohia Birda” realizat de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Filaret Barbu” din Lugoj. Cu acest prilej prof. dr. Constantin Tufan Stan, membru al Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România și-a lansat volumul: Ioan Vidu, Doinitorul Marii Uniri, Ed. Eurostampa, Timișoara, 2017. Programul pregătit și prezentat publicului din Birda a fost cu titlu generic ,,Dansul” în muzica europeană și românească.
            O activitate catehetică specială a fost ,,100 de ani de la Marea Unire. Imaginea românilor în filmul pentru copii”. Proiectul educațional intrajudețean a fost realizat în Grădinițele din Sîngeorge și Birda și Școlile din Sîngeorge, Birda și Șoșdea (jud. Caraș-Severin) în perioada 17 septembrie – 2 octombrie.
            ,,Săptămâna Unirii la Birda” a încheiat activitățile dedicate Marii Uniri. Au fost realizate activități religios-culturale zilnice la Birda și Sîngeorge: vizionarea filmului documentar ,,Alba Iulia – Cetatea Unirii” la Școlile din Birda și Sîngeorge și Grădinița cu Program Normal din Sîngeorge (26 noiembrie), triplă lansare de carte în biserica din Birda, expoziție de carte și de obiecte militare din Primul Război Mondial (27 noiembrie), aniversarea Unirii Bucovinei cu România (28 noiembrie), program realizat de școlarii și preșcolarii din Sîngeorge, participarea credincioșilor la programul realizat de elevii Școlii din Birda (29 noiembrie), concert coral de cântece patriotice și colinde (30 noiembrie) oferit de Corul Parohiei Gătaia, program religios de amintire a făuritorilor Unirii de la 1 Decembrie 1918 (1 decembrie, 2 decembrie).

            Au fost organizate și alte activități de către Parohie: ,,Ziua Internațională a Iei la Birda” cu expoziție de costum popular; ,,Atelier de Vară” între parohiile și școlile din Gătaia și Birda cu activități catehetice și recreative (3 august); Parohia Birda l-a avut pe elevul Călin Onia reprezentant la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Sibiu. În 16 decembrie a fost realizată a II-a Ediție a Concertului de Colinde ,,Vin colindătorii cum veneau odată...” în biserica din Sîngeorge.
            Au fost realizate activități în parteneriat cu Școlile din Birda și Sîngeorge:          În 20 martie a fost organizată a II-a ediție a Atelierului de Pictură ,,Prima mea icoană” la care au participat 27 de elevi din clasele VI-IX. A fost organizat pe plan local Concursul de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” la care au fost declarați câștigători 8 elevi calificați pentru faza zonală de la Deta (19 noiembrie). Elevul Vălean Alexandru a obținut Premiul I la secțiunea Eseu și calificarea la faza județeană de la Timișoara. Pe 24 noiembrie s-a desfășurat Concursul ,,Bucuria Nașterii în suflet de copil” la care au participat 15 elevi din clasa a III-a.
            Preotul Valentin Bugariu a reprezentat Parohia în cadrul unor lansări de carte la Timișoara, Bocșa, Ferendia și Deta, a prezentat comunicări în cadrul unor simpozioane științifice la Timișeni și Giarmata Vii. A publicat articole în cadrul unor publicații bisericești: ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei”, ,,Învierea”, ,,Anghelos” și laice: ,,Restituiri bănățene (VI)”. Ca autor unic a publicat volumul Gătaia. Monografie, Ed. Sitech, Craiova, 2018, 438 p., iar ca editor: G. I. Tohăneanu, Ciudata viață a cuvintelor, Ed. Tiparnița Arad, 2018, 3 vol., 889 p..
           
            Activitatea financiar-economică

            La finalul anului 2018 Parohia Birda a înregistrat următoarea situație financiară:
            Total venituri: 108.364,75 lei
            Total cheluieli: 103.723,25 lei
            Sold: 4.641,5 lei
           
Activități social-filantropice:

În cursul anului au fost organizate colecte în bani și alimente care au fost distribuite unor persoane aflate în dificultate: sinistrați, săraci, dar și sprijinirea elevilor. Pe plan local au fost organizate cu diferite prilejuri agape pentru copii. Au fost achiziționate pachete cu dulciuri care au fost distribuite copiilor cu prilejul sărbătorii Sf. Ierarh Nicolae, a Praznicului Nașterii Domnului ș. a.. Tot pe plan local au fost dăruite pachete complete cu rechizite pentru 30 de beneficiari din Birda și Sîngeorge. Parohia Birda a fost implicată într-o activitate umanitară realizată de elevii Liceului Teoretic Gătaia.
Prin grija Arhiepiscopiei Timișoarei au fost distribuite atât la Birda cât și la Sîngeorge pachete cu articole de îmbrăcăninte.

Activități administrativ-gospodărești:

Pe întreg parcursul anului 2018 s-au realizat lucrări în fiecare anotimp pentru întreținerea în bune condiții a bisericilor, casei parohiale și cimitirelor.
S-au efectuat lucrări la capela cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sîngeorge: zugrăvirea și mochetarea altarului; lucrări de învelire metalică a turnului clopotniță, precum și realizarea a două uși de acces la anexele capelei.
La biserica din Birda au fost refăcute jgheaburile compromise de timp și s-a montat un nou aparat de aer condiționat.
A fost refăcut mormântul preotului Ioan și preotesei Eufemia Mărgineanțu din cimitirul din Birda. Preotul Ioan a reprezentat comunitatea locală la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
În cadrul casei parohiale a fost refăcut foișorul și reparată o ușă de acces în locuință. S-a realizat și branșamentul la sistemul de canalizare local.

Diverse:

Cuantumul contribuților va rămâne neschimbat și în anul 2019. La final de An Civil mulțumire tuturor credincioșilor care au sprijinit prin rugăciune și material biserica, s-au bucurat Duminica și în sărbători de comuniunea euharistică, de activitățile catehetice derulate etc. Mulțumiri totodată și colaboratorilor a căror prezență s-a făcut simțită și în acest an!