miercuri, 30 ianuarie 2019

Corul bisericii ortodoxe din Birda (1929)


   Am primit de la o credincioasă un dar neprețuit: o fotografie a Corului bisericesc din Birda din 1930. În Anul Omagial al Satului românesc ne putem aduce aminte de înaintașii noștri. Potrivit Cronicii Parohiei Birda realizată de preotul George Florin în 1959 aflăm că în 27 decembrie 1929 a fost înființată ,,Societatea Corală” din Birda  de Dr. Valeriu Boleanțu, avocat în Deta și președintele Reuniunii Corale de aici. S-au ,,înscris” 28 de tineri din comună.
       La 5 ianuarie 1930 a primit denumirea Corul ,,Doina” din Birda. Comitetul de conducere a fost constituit din: preot Ioan Mărgineanțu, Octavian Bolocan, Vasile Bolocan, învățător Ioan Bocșan. Comitetul se compune din 6 persoane: Simion Datcu, Ioan Ițu, Alexandru Stoianovici, Cornel Pluștea, Octavian Stan și Traian Ciolac.
    Corul a fost instruit de Guga Vidu din Mercina (1888-1962), cel mai tânăr dirijor din Banat la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acest dirijor a pregătit 26 de coruri din Banat, Satu Mare și Bihor printre care și Corul bisericesc din Birda.
     Din 23 aprilie 1930, corul a fost condus de Pavel Ițu, Ștefan Bogdan și Pavel Murgea. Până în anul 1939, când s-a desființat din cauza războiului, a cântat în biserică, la Casa Culturală și a concertat la Opatița, Gătaia, Sculea și Berecuța.  (Cf. Viorel Dorel Cherciu, Subvertirea religiozității în Banat, Editura Eubeea, Timișoara, 2016, p. 485-486).  

            Componenența Corului din Birda:


Tenor I

Ioan Stoiciu
Ioan Nedelcu
Sava Ristiu
Ghipa Ionescu
Simion Datcu
Pavel Murgea
Ioan Cercega
Ștefan Ofițer

Tenor II

Vasile Bolocan
Cornel Pluștea
Octavian Stan
Traian Ciolac
Todor Grăsoane
Dionisie Datcu

Bas I

Alexandru Stoianovici
Alex. Ofițer
Ioan Ițu
Vasile Văleanu
Iosif Almăjan
Ioan Periat

Bas II


Pavel Ițu
Trifu Țieran
George Ițu
Vasile Bolocan
Ștefan Bogdan
Moise Petruț
Petru Dragoș
Petru Nedelcu
Simion Mercea


Fete

Elena Pluștea
Eufemia Mărgineanțu
Anița Argotescu
Sofia Geția
Eva Cercel
Ana Bogdan
Floare Ristiu
Aurora Nedelcu
Iulca Ițu
Silvia Dragotă