joi, 24 ianuarie 2019

160 de ani de la Unirea Principatelor Române la Birda


        Joi, 24 ianuarie au fost sărbătorită Unirea Principatelor Române în parohia Birda. Cu acest prilej a o fost organizată o activitate religios-culturală care a adus aminte de împlinirea a 160 de ani de la unirea Principatelor danubiene într-o singură țară.
            Aniversarea s-a desfășurat în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda și a debutat cu slujba Tedemului ca semn de mulțumire pentru realizarea Unirii. După otpust în predica cu tema: ,,Satul românesc în vremea lui Cuza Vodă”, P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului a amintit celor prezenți de imporanța actului Unirii și a reformei agrare a Domnului Cuza. Anul 2019 fiind declarat în Patriarhia Română, An Omagial al Satului românesc, vorbitorul a aceentuat asupra Reformei agrare din 1864 ca punct de dezvoltare a satului românesc. Pentru a evidenția acest lucru a fost organizată o expoziție de fotografie din satul de altădată și alta de carte tematică realizată în colaborare cu Biblioteca Liceului Teoretic Gătaia.

            În partea a doua a activitătății a fost realizat un program cultural compus din poezie și cântec patriotic și popular românesc. Montajul poetic a fost pregătit de elevii Școlii Gimnaziale din Birda în coordonarea d-nei prof. Mihaela Coman, iar cea de cântec a fost realizată de elevii Denisa Scrofan și Alexandru Orășanu de la Liceul Teoretic din Gătaia.
            Programul poetic a debutat cu o prezentare a satului românesc de astăzi, apoi în versuri încărcate de dor a fost cântată obârșia, școala, strămoșii, țăranul român, biserica toate întregind vatra, familia acolo unde Gheorghe, Ioan și Vasile își așteaptă și azi copiii, iar cel plecat își plânge cu nostalgie copilăria: ,,mi-e dor de sat, mi-e dor de tine, mamă”. În vers de poezie în grai, copiii și-au mărturisit mândria obârșiei: ,,Satul meu e sat frumos, […] Sat ca Birda n-ai afla…”. Și-au dat concursul: Draghici Snejana, Țibuleac Roberta, cls a V-a; Neamțu Alexandra, Tuta Raul, Danci Narcisa, Arpec Sabrina, Brezga Bianca, Piloiu Călin cls a VI-a; Baniaș Daniela, Ciobanu Alexandru, cls a VII-a; Bloju Iulian, Cocoș Paul Andrei, Cuzman Cristian, Popovici Paul și Vălean Alexandru cls a VIII-a.
           
Pentru reușita acestei aniversări cuvinte de mulțumire îndreptăm către Direcțiunea Școlii Gimnaziale din Birda, d-nei bibliotecar Lia Bontescu și Gabriela Șerban pentru sprijinul acordat, copiilor și credincioșilor prezenți.