marți, 25 decembrie 2018

,,Vatra satului” nr. 44 / 2018


           Numărul 44 al periodicului ,,Vatra satului” încheie în mod fericit activitățile culturale dedicate Unirii de la 1 decembrie 1918 la Ferendia și în publicistica rurală bănățeană.
            Editorialul, ,,Ferendia în preajma Marii Uniri” realizat de către muzeograful Ioan Traia introduce pe cititori în jerfta sătenilor de altădată în Primul Război Mondial când au fost uciși 48 de locuitori, mulți alții fiind răniți. La aceștia se adaugă alți 16 soldați care au căzut în luptele împotriva Austro-Ungariei. La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a participat învățătorul Pavel Rămâneanțu din Ferendia (p. 2).
            Prof. Iosif Marius Circa și preotul Valentin Bugariu prezintă un eveniment de excepție ,,Forumul publiciștilor bănățeni”, al Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Bănat ajuns la cea de a VIII-a ediție. Au fost invitați cu acest prilej: personalități din cultura și spiritualitatea bănățeană (scriitori, istorici, jurnaliști și preoți), membrii Asociației, ferengieni. Cu acest prilej au fost evidențiați cei mai merituoși publiciști și s-au lansat două cărți iscălite de prof. Ioan Traia.
            Revista poate fi citită integral accesând site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_satului_nr.44.pdf.