sâmbătă, 8 decembrie 2018

Simpozion Internațional la Giarmata Vii


                Sâmbătă, 8 decembrie s-a desfășurat în parohia Giarmata un eveniment religios-cultural cu binecuvântarea și slujirea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului.
            La orele dimineții au fost sfințite Monumentul Eroilor și bustul revoluționarului pașoptist Avram Iancu (1824-1872) de către un sobor de preoți sub protia Înaltpreasfințitului Mitropolit. Au slujit cu acest prilej P. On. Părinți Ioan Bude și Mircea Szilagyi, protopopi ai Protopopiatelor Timișoara I și Timișoara II, P. C. Părinți Vasile Suciu, parohul locului, Ioan Mermeze, slujitor la parohia Giarmata Vii, preoții de la Ghiroda, Bucovăț, Dumbrăvița, Pișchia și Timișoara (Aeroport, Freidorf, Pădurea Verde).
            De la biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” până la Căminul Cultural unde s-au desfășurat activitățile culturale, invitații și localnicii au mers în procesiune cu steag tricolor purtat de elevii Școlii Gimnaziale din Ghiroda împreună cu profesorii lor și oficialități locale și județene.

            Simpozionul Internațional ,,Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului național unitar român” a debutat printr-o rugăciune în sala mare a Căminului din localitate. Cuvântul de deschidere a aparținut Acad. Păun Ion Otiman iar cel de binecuvântare Înaltpreasfințitului Ioan.
            Copiii de la Școala din Ghiroda și cei de la cea din Giarmata Vii au pregătit un bogat program sărbătoresc compus din poezie și cântec patriotic. ,,Legenda României” și-a prezentat fiicele ei.
            Lucrările Simpozionului au debutat cu referatul ,,Doi francezi celebri – Generalul Henri Mathias Bertholot și Prof. Emmanuel de Maratonne – cum au cunoscut poporul român și România”.
            Au pregătit comunicări: academicieni, profesori universitari, cercetători științifici, scriitori, economiști, profesori, muzeografi, protopopi și preoți. Toate aceste contribuții au fost publicate în volumul coordonat de părintele Vasile Suciu și tipărit la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei în 284 p..
            Tematica a acoperit evenimentele din apropierea Marii Unirii din 1 Decembrie 1918, evenimentul de Alba Iulia în plan internațional, național, al Bisericii dar și fapte și evenimente ale istoriei locale și culturii bănățene ș. a..
            Basarabia a fost reprezentată la sărbătorirea Unirii de la 1918 de la Giarmata Vii de dl. Vasile Frunză, primarul com. Răculești din Republica Moldova cu o delegație din localitate. Aceștia au interpretat două colinde din sat: ,,Sculați voi români plugari” și ,,Azi e ziua lăudată”.
           
În partea a doua a Simpozionului au fost lansate 4 volume. Între acestea amintim volumul Relatări din Primul Război Mondial prezentate în presa ecleziastică din Banat, Editura Tritonic, București, 2018, 302 p. (autor Maria Alexandra Pantea). Cartea prezentată de Dr. Florin Popovici a fost definită ca o istorie a destinelor personale prin diverse relatări care au fost publicate în presa bisericească bănățeană. Al doilea volum, o plachetă de versuri intitulată Destăinuiri, Editura Kult, București, 2018, 43 p., autor Vasile Derunc (pseodonimul literarar al părintelui Vasile Suciu). Cartea oferă cititorilor crezul poetului, o poezie mărturisitoare încadrată în Trilogia vieții autorului: ,,Plecarea”, ,,Întoarcerea”, ,,Regăsirea”. Durerea, dorul, nostalgia după satul natal își găsește plinirea în Regăsirea întru credință.
            Simpozionul s-a încheiat prin colindă și cântec național interpretat de Corul Parohiei dar și Ansamblul Folcloric din localitate cu participarea prof. Carmen Biruescu și Ramona Sarchiz.
              O zi de rugăciune, cântec și rostire românească realizată prin grija și efortul P. On. Părinte Vasile Suciu împreună cu câteva instituții partenere: Academia Română, filiala Timișoara, Mitropolia Banatului, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Local și Primăria Ghiroda, Universitatea de Vest, Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Muzeul Satului Bănățean, Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat și Școala Gimnazială din Ghiroda.
            Din partea Parohiei Birda a participat la lucrările Simpozionului părintele dr. Valentin Bugariu care a pregătit comunicarea ,,Crâmpeie de luptă națională pentru Unire la Gătaia”.