sâmbătă, 1 decembrie 2018

1 Decembrie la Birda


             Împlinirea a 100 de ani de Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 a fost aniversată la Birda și în satele aparținătoare prin oficierea Sfintei Liturghii, a a Tedeumul pentru Ziua Națională, slujbe de pomenire la Monumentele Eroilor și depunerea de coroane de flori de către oficialitățile locale: Primăria, Consiliul Local și Poliția Română.
            La ora 8,00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie și slujba Tedeumului în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. A fost ținut și un cuvânt de învățătură potrivit momentului: ,,Rolul Bisericii Românești din zona Deta la Marea Unire”.
            În cadrul serviciilor religioase din biserică au fost pomeniți luptătorii pentru unitate națională și participanții bănățeni din zona Deta la Alba Iulia.
            Slujbe de pomenire au fost săvârșite la Monumentele Eroilor din Birda, Sîngeorge, Mănăstire și Berecuța oficiate de P. C. Părinți Valentin Bugariu (Birda și Sîngeorge), Zoran Milovanov (Berecuța și Mănăstire), Nikon Karicianac (Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe) și Jivovine Maletici (Denta) la Monumentele din Sîngeorge și Mănăstire.