joi, 21 februarie 2019

Comemorarea Mitropolitului Vasile Lazarescu la Birda


         Joi, 21 februarie s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopul și Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului (1947-1969).

            La inițiativa P. C. Părinte Valentin Bugariu a fost oficiată de la ora 9,00 Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. Au slujit cu această ocazie P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei și P. C. Părinți Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Călin Negrea (parohia Gătaia) și Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia). La slujba de pomenire s-au înălțat rugăciuni pentru Mitropolitul Vasile și familia sa.

            P. On Părinte Protopop la otpustul rugăciunii liturgice printr-un cuvânt potrivit a amintit de tradiția Scripturii care ne învață: ,,Aduceți-va aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința’’ (Evrei 13, 7).


            Cateheza cu tema ,,Mitropolitul Dr. Vasile Lazarescu – 50 de ani de la trecerea la Domnul” a fost pregătită și susținută de părintele Valentin Bugariu. În cadrul acesteia, vorbitorul a amintit de omagierea Satului românesc, Mitropolitul Vasile Lazarescu fiind un reprezentant al satului bănățean fiind născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea Jadani (azi Cornești) de lângă Timișoara.

            Prezentarea vieții și activității Mitropolitului Vasile Lazarescu s-a făcut cu ajutorul calculatorului și proiectorului amintindu-se principalele secvențe ale biobibliografiei ierarhului pomenit de la slujirea catedrei la cea a altarului și principalele contribuții la dezvoltarea vieții bisericești din Banat.

            Cateheza a fost sprijinită de o expoziție tematică: cărți ale Mitropolitului Vasile, volume omagiale, monografice, literatură, memorialistică, fotografie, presă bisericească.

            Elevii de la Școala Gimnazială din Birda îndrumați de prof. Mihaela Coman au prezentat un frumos program artistic intitulat: ,,Satul bănățean în perioada interbelică”. Au fost prezentate principalele coordonate ale spațiului banatic: cultura tradițională, portul popular, casa țărănească. Poezia lui Lucian Blaga a dat culoare prezentării satului. Cel mai mare ambasador al spațiului rural bănățean prin articolul – manifest ,,Barocul etnografiei românești” (1926), Lucian Blaga căsătorit cu Cornelia Brediceanu, fiica celebrului luptător național Coriolan Brediceanu, avocat și deputat în dieta maghiară identifică ,,Sufletul satului”:

Copilo, pune-ți mânile pe genunchii mei.
Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
si inima-ți zvâcnește mai rar,
ca și cum nu ți-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
și dacă ți-ai sângerat picioarele
te așezi pe un podmol de lut”.

           
   Activitatea de comemorare a fost posibilă cu sprijinul Școlii Gimnaziale din Birda, al prof. Sorina Onița, directorul instituției amintite, al prof. Germer Hilde pentru sprijinul informatic, prof. Mihaela Coman pentru realizarea momentului poetic, părinților pentru slujire, copiilor și credincioșilor prezenți în biserică cu această ocazie.