duminică, 17 februarie 2019

Lansare de carte la Voiteg


         Duminică, 17 februarie cu începere de la orele 14,00 a avut loc lansarea volumului Monografia comunei Voiteg în cadrul Asociației pentru Cultură și Tradiție ,,Asocult” din comuna Voiteg.
            În fața unui numeros public a fost prezentată cartea prof. Alexandru Martin, Monografia comunei Voiteg, Editura Cartea Bănățeană, 167 p. Amfitrionul acestei lansări a fost prof. Camelia Fogaș, directorul Școlii Gimnaziale din Voiteg și fiica autorului.
            În cuvântul de bun venit, prof. Camelia Fogaș a vorbit auditoriului despre ,,Povestea noastră”, satul ca vatră, ca obârșie a existenței: ,,Satul, taica și cu buna/ Le-am iubit dintotdeauna”. A adus mulțumiri celor care au sprijinit acest demers editorial: dr. Tudor Marinescu, primarul Comunei Voiteg, poetul Vasile Todi, editorul și tipograful cărți, Carmen și Emil Cazan, gazdele acestui eveniment.
            P. C. Părinte Dragan Giorgiev, parohul bisericii ,,Sfântul Gheorghe” din Voiteg a accentuat că de astă dată ne aflăm sub cupola culturii. Astăzi s-a materializat un vis, o istorie și o trăire a prof. Alexandru Martin, autorul volumului monografic.

            Editorul Vasile Todi a apreciat calitățile scriiturii fiind o Monografie bine scrisă, cu multă rigoare pentru detalii.
            Prof. Luciana Ianculescu a pornit în prezentarea cărții de la ia românească care îmbracă și trupul dar și sufletul țăranului. Bogăția coloristică ne trimite la sacralitatea împodobirii veșmântului fie cu simboluri creștine, fie astronomice. Din bogatul cuprins, vorbitorul a scos în priveliște faptul că Monografia este cartea colectivității formată din evenimente și momente ce trec de bariera mundanului. Din ,,Povestea” Bisericii a fost reținut un moment deosebit: rechiziționarea pentru nevoile frontului a clopotelor bisericii. Acestea au fost duse la gară din întreaga comunitate în haine de sărnătoare.
           
     Autorul octogenar, Alexandru Martin, profesor de istorie-geografie și edil al localității Voiteg a amintit de faptul că alcătuirea acestei Monografii a fost un proiect din vremea studenției care a fost continuat prin consemnarea feluritelor evenimente în carnețele speciale, fișele de lucru ale acestui volum. În încheiere a ținut să mulțumescă publicului pentru însoțirea sărbătorească a acestei cărți.