miercuri, 25 ianuarie 2023

Ziua Unirii Principatelor Române în parohia Birda

 

   Evenimentul Unirii Principatelor Române a fost sărbătorit în parohia Birda prin rugăciune, expoziție de carte și cateheză.

     Momentul aniversar a debutat prin oficierea slujbei Tedeumului de mulțumire în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda, protopopiatul Deta.

   Pentru a defini semnificația actului Unirii și a explicării Anului comemorativ, dedicat imnografilor și cântăreților bisericești din Patriarhia Română, a fost realizată o expoziție tematică de carte și o cateheză cu tema: ,,Anton Pann în slujba literaturii și a muzicii bisericești românești”.

   Expoziția de carte a fost înfăptuită prin sprijinul Bibliotecii Liceului Teoretic Gătaia, prin efortul bibliotecarului Lia Bontescu.

   Cateheza a fost susținută elevilor Școlii Primare din Sângeorge, jud. Timiș, prin sprijinul prof. Maria Miron.

  Cateheza dedicată poetului și protopsaltului Anton Pann (1796-1854) a evidențiat coordonatele biografice și ale operei literare și muzicale, iar ca punct de plecare a fost folosit cântecul: ,,Din sânul maicii mele”, muzica compozitorului Pann fiind preluată de Imnul Național al României.

   Pentru a explica noile cunoștințe, preotul Valentin Bugariu a exemplificat cu bucăți muzicale din creația religioasă și laică a lui Anton Pann.

   Elevii pregătiți de către prof. Maria Miron au pregătit un moment poetic, cu poeme din volumul Povestea vorbii, recitate de elevele: Nițulescu Ionela și Teodorescu Alessia.