duminică, 15 ianuarie 2023

Ziua Culturii Române în parohia Birda

 

   Pe 15 ianuarie, a fost sărbătorită Ziua Culturii Române, în parohia Birda din protopopiatul Deta. Sărbătoarea a debutat cu slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie.

  După otpustul Sfintei Liturghii, oficiată în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din filia Sângeorge, a fost organizat un moment poetic-muzical dedicat Zilei Culturii Române.

     Manifestarea a debutat cu audierea cântecului ,,Eminescu”, interpretat de Ion și Doina Aldea Teodorovici. Elevii Școlii Primare din Sângeorge, în coordonarea prof. Maria Miron au realizat un montaj literar-artistic compus din eseul ,,Marele poet român Mihai Eminescu” lecturat de eleva Nițulescu Ionela și poeziile eminesciene: Între nouri și-ntre mare, Revedere, Cu penetul ca sideful, La mijloc de codru... recitate de elevii clasei a IV-a: Dulgheru Vanesa, Filip Petre, Nițulescu Ionela și Petrea Dragoș.

        Preotul Valentin Bugariu a pregătit un cuvânt ocazional: ,,Eminescu în muzică. Receptarea poeziei eminesciene la compozitorii români. Zeno Vancea la 33 de ani de la înveșnicire”. Subiectul ales se încadrează în tematica Anului comemorativ dedicat imnografilor și cântăreților bisericești.

    Vorbitorul a expus legătura lui Eminescu cu muzica, preluarea poeziei eminesciene de către compozitorii români, precum și prezentarea unui medalion biobibliografic al compozitorului bănățean Zeno Vancea (†15 ianuarie 1990). Pornind de la opera componistică de inspirație eminesciană, vorbitorul a prezentat contribuțiile lui Zeno Vancea în muzica bisericească. În cadrul volumului Muzica bisericească la români. Studiu critic, Editura Mentor, Timișoara 1944, autorul bănățean pledează pentru întoarcerea creatorilor la sursele bizantine și psaltice în ceea ce privește cântarea bisericească.

       Cu prilejul omagierii Zilei Naționale a Culturii Române a fost realizată și o expoziție din critica eminesciană cu volume iscălite de G. I. Tohăneanu, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Iosif Sava, Alex Ștefănescu, Mihai Cimpoi și din cea dedicată lui Zeno Vancea, Constantin-Tufan Stan.

        Toate aceste elemente au încercat să ilustreze Poezia, Muzica și Banatul și contribuția acestora la îmbogățirea zestrei spirituale a neamului românesc.