sâmbătă, 25 februarie 2023

,,Almăjul”, august-decembrie 2022

 

   Harnicul și neobositul iubitor al satului bănățean, cu o activitate publicistică și muzeală de invidiat, prof. Gheorghe Rancu-Bodrog, redactor-șef al revistei lunare de istorie și cultură ,,Almăjul” ne-a înștiințat de apariția ultimelor patru numere ale publicației.

  Într-o ținută grafică fără cusur, redactorii și colaboratorii publicației au rostuit cum se cuvine un cuprins deosebit de interesant. Amintim aici studiul ,,O părere. Slavizarea vlahilor” iscălit de Costea Ioan (Arad) care apare în numerele pe august-septembrie, octombrie și noiembrie și ,,Anul 1330-Măcelul de la Posada” (noiembrie) de Tudor Sălăgean.

      Am mai reținut două articole deosebit de actuale pe tematică istorică: ,,Un articol pe tema participării României în cadrul bătăliei de la Stalingrad” de Liviu Pătru și care a apărut în numărul de pe luna octombrie.

     Autorul descrie evenimentul sângeros din cel De-al Doilea Război Mondial la care au luat parte și românii. Un lucru mai puțin știut este contribuția unui bănățean la luptele de aici. Bravul erou bănățean s-a numit Otto Erich Benedict (1898-1961) și care doar lipsa benzinei i-a zădărnicit străpungerea încercuirii sovieticilor (Cf. Stelian Dragnea, ,,Tată și fiu în supliciul prizonieratului (I)” în ,,Revista de istorie militară”, nr. 3 / 1991, p. 48).

       Un alt articol care ne-a atras atenția este cel iscălit de Titu Pervulescu, ,,Bătălia de la Posada s-a dat cumva lângă Teregova, pe râul Timiș, în cheile Armenișului în Caraș-Severin?”.

       Recunosc că niciodată nu mi-am pus problema localizării geografice a locului luptei fiind mulțumit mai mult de rezultatul ei și nu m-am mai ocupat de celelalte amănunte.

   Autorul, Titu Pervulescu dă ipoteza localizării luptei folosindu-se de întreaga documentație lingvistică și istorică. La Bănia spre exemplu a fost plantat un stejar (care este reprezentat pe prima copertă a revistei ,,Almăjul”) și care a amintit de această victorie. În Almăj există izvorul Posata situat la poalele Străjoțului din Cheile Mehadiei. Lupta ar fi avut loc fie pe drumul dintre Mehadia spre Teregova (Ionel Claudiu Dumitrescu) sau pe cel îngust dintre Orșova și Mehadia (Constantin Rezachevici).

       Revistele se pot consulta în cadrul bibliotecii parohiale!