duminică, 12 februarie 2023

O seamă de cuvinte la adresa volumului dedicat revistei ,,Arhanghelul”

 






,,Arhanghelul” din Birda. 10 ani în slujba comunității parohiale.

(volum aniversar)

 

-recenzie-

      






„Menirea de fond a presei constă tocmai în materializarea forței cuvântului și a înfăptuirii caracterului culturalizator al acestuia”

Ioan Traia

 

Trăim într-o lume în care zilnic se tipăresc reviste în zeci de mii de exemplare vizând o mulțime de domenii. S-a dovedit că în acest proces de informare și de formare continuă, puterea cuvântului scris depășește pe cel rostit în viu grai. Mesajele transmise și publicate au menirea de a forma opinii și, poate, caractere, în funcție de publicul ales. Fiecare periodic, de fapt, se remarcă prin ceva anume, fiecare foaie rurală este mesagerul zămislitorului ei, în primul rând, și trimite acel ceva către fidelii cititori. Pecetea redacțională și valoarea educativ

–spirituală sunt date de verticalitatea ideilor și de imparțialitatea mesajelor transmise de către coordonatorul foii și de către colaboratorii publiciști”[1]

Necazul mare este că nimeni nu este interesat „să verifice impactul publicațiilor asupra unei societăți din ce în ce mai bolnave, contaminate cu virusul distructiv al dezmățului, al pornografiei, al unei lumi în care violența, drogurile, crima sunt din ce în ce mai prezente, dar și agresiv mediatizate!”[2]. Da, întrucât este lesne de observat, că unele urmăresc nestingherite doar rating-ul acestora prin crearea de senzațional, depășindu-se limitele permise de etică profesională, abuzându-se sfidător de principiul de libertate a presei. Întâlnim astfel destule reviste cu un conținut îndoielnic care se adresează unor anumite categorii de cititori și care fac deservicii educației morale sănătoase, de aceea n-au ce căuta la chioșcurile publice.

Ne consolăm însă, oarecum, că mai există, deși supraviețuiesc cu greu, și publicații de calitate, valoroase prin conținut și prin demnitatea exprimării și seriozitatea prezentării. O astfel de revistă este și „Arhanghelul” din Birda, care, acum, la împlinirea unei decade de la apariție, a trecut fără tăgadă la etapa maturizării depline. Foaia este condusă cu destoinicie și prestanță intelectuală și teologică de către pr. dr. Valentin Bugariu, parohul local, înzestrat cu un talent gazetăresc și scriitoricesc remarcabile, dar și învrednicit cu har și bunătate umană, pe care, prin mesajul din paginile revistei, le împarte generos cititorilor.

Pentru mine, un modest izvoditor de Cugetări...”, a cerceta istoricul aniversatei publicații a devenit „o dulce osteneală” (cum spunea magistrul Tohăneanu), dar și o plăcere și o bucurie, deoarece mă consider unul dintre fidelii colaboratori ai acesteia. Încântarea este cu atât mai mare cu cât am avut onoarea să fiu invitat la praznicul literar al foii cu pricina și să prezint o recenzie a volumului aniversar intitulat „Arhanghelul” din Birda, 10 ani în slujba comunității parohiale”-revistă de cultură și religie rurală. Coordonatorul acestei cărți nu este altul decât același pr. dr. Valentin Bugariu, redactorul șef al publicației sărbătorite, care, cu modestia-i știută, încă din prefața volumului afirma: Fără avem pretenția ca revista „Arhanghelul” să fie creatoare de noi tradiții culturale, ea s-a dorit de la început, un mijloc eficace de promovare a creațiilor religioase, literare, a activităților bisericești, culturale și filantropice inițiate în parohia Birda și filia Sângeorge din județul Timiș.”


Voi rândui în continuare o modestă prezentare a izbutitului volum aniversar și câteva aprecieri de ansamblu referitoare la structura acestuia și la tematicile abordate de semnatari. Tipărită la Craiova, la Editura Sitech, 2022, cartea, într-o ținută elegantă, cu o ilustrație color vizibil asociată cu ideea din titlul, marcabil grafiat, pe coperta numărul unu și cu șase citate selectate dintre aprecierile colaboratorilor pe coperta a IV-a, așezate pe un fond roșu, are un număr de 277 de pagini. Cuprinsul ne oferă titlurile, autorii și structura capitolelor.

Volumul tentant și curtenitor ne întâmpină la pagina a treia cu o Precuvântare a autorului, bine închegată, care, alături de informațiile punctuale transmise cititorului despre viața revistei, ni se dăruie spiritual și părintește oferindu-ne cu prisosință ospitalitatea și bunătatea din sufletul său înduhovnicit.

Prima parte (I), In honorem”, cuprinde 17 articole prin care semnatarii felicită călduros revista ajunsă la zece ani de apariție și pe „întâi făptuitorul, ctitorul ei, Părintele paroh Valentin Bugariu”. L-am citat pe d-l prof. univ. Ioan Viorel Boldureanu, care, în cuvântul   Domniei   Sale,   așezat   cu   onoare   chiar   la   începutul   capitolului,   afirmă   că Arhanghelul” (este o) nezăgăzuită cronică vie și limpede, suplă și esențială a Birdei, pilduitoare și aducătoare de luare-aminte nu numai Banatului rural - ci și pancreștinismului ortodox românesc”. Managerul Muzeului Satului Bănățean, d-l Dan Radosav, licențiat în teologie, în cuvântul de felicitare mărturisește despre părintele Valentin că „Pofta dumnealui de a transmite „vestea cea bună” și de la altar, dar și prin intermediul revistei, este un izvor permanent, izvor de la care ne astâmpărăm setea de cunoaștere, de dragoste, de bucurie, de iertare...”, iar prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat,

La ceas aniversar, dorește, revistei, viață lungă și bogată în conținut, redactorilor multă sănătate și condei priceput, multă sănătate și spor duhovnicesc pr. dr. Valentin Bugariu, care...prin rev. „Arhanghelul” a zidit o biserică harică în sufletele credincioșilor”.


    Alături de felicitări aniversare, Șeful secției în Aer Liber de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, d-l Cătălin Balaci, evidențiază meritele redacției acestei reviste. Selectiv, cităm:

statornicie și continuitate în promovarea unei politici editoriale coerente, abordarea frontală, cu deosebit curaj, a celor mai mari probleme cu care se confruntă societatea românască actuală,...consecvența cu care promovează interesul național...”, iar, pe aceiași pagină, profesorul pensionar, Octavian Gruița, laudă pe redactorul șef și colectivul de redacție afirmând că orice parohie se poate mândri...cu asemenea revistă...pe teme variate de religie, istorie, cultură, memorialistică, dar și cele specifice comunității”. Pentru un om al cărții, precum d-na Gabriela Șerban, director al Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș- Severin, publicația „Arhanghelul” „a împlinit 10 ani, dar este și de nota 10”, pentru că „uimește prin incontestabila valoare a materialelor propuse...și, mai ales, printr-o elegantă și armonioasă îmbinare a caracterului religios cu cel cultural”.

„Preacucernicul Părinte Valentin Bugariu...un părinte duhovnicesc cu multă dragoste, afirmă pr. dr. Daniel Alic, de la Parohia Fabric- Sf. Ilie, a aprins o flacără de credință și cultură în mijlocul parohilor pe care le-a păstorit”, iar prof. Iosif Marius Circa, redactor-șef adjunct al rev. Vatra satului din Ferendia, colaborator frecvent al revistei, face, în cinci pagini și jumătate, o evocare punctuală a istoricului foii sărbătorite, „vestitoare de credință și de cultură”, mărturisind „...mă bucur ca un copil în fața unui cadou când primesc exemplarele proaspete, ...cu o ținută veselă, cu o eleganță editorială de invidiat și, în special, cu o aură îngerească...și mesaje convingătoare și tămăduitoare pentru cei care suferă de boala cunoașterii, însetați de farmecul cuvântului scris”. Pentru redactorul-șef al rev. Glasul Voislovei”, d-l Petru Opruț, revista aniversată „a reușit...să facă lucruri mărețe în ceea ce privește religia și cultura” și articolele publicate „îi dau valoare academică”, iar prof. Manuela Matits, director al Școlii Gimnaziale din Săcălaz, consideră că „Titlul ei este simbolic...și, cum Arhanghelul Gavril a adus vestea cea bună...așa și revista... aceasta... aduce periodic o „Bună Vestire” ...pentru comunitatea locală ortodoxă.”

Șirul urărilor de bine continuă cu aprecierile profesoarei Sofia-Mihaela Coman de la Școala Gimnazială din Birda care crede că „revista este un punct de reper în viața culturală a comunei Birda, iar omul din spatele ei este un preot tânăr...înzestrat cu har și cu o cultură demnă de invidiat... fiind sufletul tuturor acțiunilor culturale și spirituale desfăsurate în comună”. La pagina 20, găsim cuvântul de felicitare al prof. Germer Hilde de la aceeași școală din comună care apreciază: diversitatea subiectelor abordate, atenta documentare, ilustrațiile de calitate grafică remarcabilă...rubrica „Tinere condeie”, editorialele, și aducerea în prim plan a personalităților reprezentative din Banat” , iar, pe fila următoare, prof. Raluca Narcisa Covaci, de la Școala Gimnazială din Banloc, observă că „ revista Arhanghelul ocupă un loc fruntaș... când vine vorba despre elemente care țin de religia și cultura unei comunități”.

Cu aceleași emoții și caldă apreciere se exprimă și d-l prof. Gheorghe Lungu, redactor- șef la „Foaia Săcoșană” care constată că revista „apare regulat, fără întrerupere până în prezent...și este de menționat spațiul ei cultural alcătuit din materiale ale autorilor din diferite domenii”. Dintr-un mesaj dezvoltat, în două pagini, scris de d-l Ghiță Blejușcă, secretar al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, desprindem, selectiv, următoarele:„...revista „Arhanghelul” a fost fondată de vrednicul și distinsul doctor Valentin Bugariu,...preot...,scriitor, publicist,...calități... ce îl situează în fruntea scriitorilor teologi ai Mitropoliei Banatului, ...și care, cu demnitate și credință, îmbracă și poartă odăjdiile bisericești”. Ultimul mesaj de felicitare este cel de la pagina 25 și poartă semnătura preotului Marius Mircia, redactor la Radio „Învierea”. Preacucernicia Sa apreciază coordonatorul și revista, considerând publicația analizează și catografiază situația satului bănățean, reușind...să reunească...vatra satului cu istoria, cu poezia, cu viața bisericească și cu tradițiile și obiceiurile autentice...” Iată bucăți de suflet de la oameni de suflet trimise cu drag și din inimă colegului și prietenului nostru de condei, belșug de bunătate, preot și om de omenie.

Finalul primei părți se încheie cu un capitol intitulat „Repere monografice”, în care autorul coordonator ne prezintă episoade concrete din viața publicației, în peste zece pagini, oferindu-ne apoi date informative pe rubrici ( Editoriale, Valori poetice, Restituiri...), cu titluri, ani, numărul revistei și pagina unde au fost publicate. Meticuloasă această muncă, dar utilă și practică pentru cei interesați.

Cea de-a doua parte (II) a volumului omagial, intitulată „Misiune și propovăduire prin presa sătească”, cuprinde zece capitole variabile ca întindere și ca număr de materiale publicate. În primul capitol (II1), Editoriale, din cele 11 materiale selectate, zece sunt semnate de redactorul-șef, pr. dr. Valentin Bugariu. (vezi: „Arhanghelul” la 5 ani, „Satul lui Eminescu”, „Arhanghelul”-40 etc.). Cele patru articole prezente în cea de-a doua secvență (II2), Restituiri, ne invită să zăbovim cu lectura, bucurându-ne de evocarea ilustrului cărturar, G. I. Tohăneanu, de povestea unui erou necunoscut, de amintirile unui colonist din Gătaia etc.

Al treilea capitol (II3), Documentar, găzduiește opt comunicări, șase având deschidere și respirație religioasă. Ne vom împlini moral și cultural cu gândul la sărbătorirea satului Sângeorge, la Eminescu, în opera căruia se regăsește reflectată credința creștină ortodoxă, o vom cunoaște pe privighetoarea măiastră Maria Drăghicescu și în ipostaza de propăvăduitoare a teologicului și ne vom completa setea de cunoaștere și cu alte mesaje.

Cuprinsul ne aduce câte un titlu nou la capitolele (II4) Cateheza ,(II5)Semne și (II8) In memoriam din care aflăm informații despre datinile sărbătorilor pascale, despre mănăstirile sârbești din sudul Ungariei și o evocare despre prof. Ion Murariu. Paginile de literatură (II7) se regăsesc în capitolul cu același titlu, unde semnează Nina Ceranu și Mirela-Ioana Dorcescu. Capitolul rezervat Tinerelor condeie (II6), oferă cititorilor titluri cu variate tematici, preponderent religioase, iar, din cei 11 semnatari, trei sunt studenți și unul, elev. Lăudabilă preocuparea părintelui publicist pentru încurajarea celor talentați în ale creației literare. Penultima secvență din partea a doua, Bucurii editoriale (II9), prin recenziile semnate de prof. Iosif Marius Circa și Gabriela Șerban , informează doritorii despre apariția volumelor: Ciudata viață a cuvintelor, respectiv Credință. Educație.Tradiție. coordonate de același neobosit cărturar, pr. dr. Valentin Bugariu.

Ultimul capitol, cel de-al zecelea, din această parte ,,Cronica parohială” , se întinde pe un spațiu de 80 de pagini, cu referire doar la ultimii cinci ani, o adevărată broșură cu informații concrete și chiar detaliate. Este un jurnal al întregii vieți parohiale de la Birda. Vă rog, să citiți, măcar selectiv, și vă veți încărca pozitiv sufletul cu un belșug de activități: concursuri de religie (20), concurs de toacă (2), pelerinaje (5), participări și organizări de întâlniri ale Forumului publiciștilor bănățeni (11), lansări de cărți (8), comemorări și pomeniri ale unor personalități (22), prezența activă la simpozioane (6), împărtășiri ale copiilor (14), sărbători religioase și națioanale ale neamului (27), unele secondate de concerte în parcul bisericii, donări de rechizite pentru elevii din parohie (9), recitaluri de colinde (5), sfințiri (3), inaugurări (2), activități catehetice cu copiii (numeroase), daruri de sărbători (5), taina maslului (10) și multe, multe alte acțiuni. Rămâi impresionat de volumul mare de activițăți cu rol educativ, formativ săvârșite de acest supraom. Te întrebi de unde atâta energie, atâta pasiune și atâta dragoste pentru credință, cultură, neam, țară și limbă! Pe bună dreptate, a fost ales și cronicar al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat. Bravo, Preacucernice, pentru respirația religioasă și patriotică pilduitoare și pentru lecția de publicistică oferită.

Laude și pentru lista autorilor trecută la final, semn al respectului față de colaboratori și de cititori, și pentru cele 50 de pagini de iconografie în consonanță cu viața revistei. Dacă mai precizăm și că, la fiecare început de an, în foaia cu nr. 1, neobositul părinte publică Raportul de activitate al Parohiei Birda pe anul încheiat (dovadă a verticalității morale...), atunci putem spune că portretul etic al mentorului și al foii aniversate sunt demne de urmat.

Plecăciune și felicitări părinte drag și scump!

 

         Ferendia, joi, 8 septembrie, 2022

 

                                                                                                                           Prof. Iosif Marius Circa




[1] Iosif Marius Circa, Cugetări foarte târzii, Editura Sitech, Craiova, 2022, p.166.

[2] Olguța Lucașu Trifan, „Care ar trebui să fie influența și rolul Revistelor în viața societății?”- pe Google.