marți, 24 octombrie 2023

Activități religios-educative în ,,Săptămâna altfel” la Sângeorge și Berecuța

 

   În cadrul Săptămânii altfel (23-27 octombrie) au fost planificate două activități în cadrul orelor de Religie la Școlile Primare din Berecuța și Sângeorge, jud. Timiș.

        Astfel pentru preșcolarii și elevii de la Grădinița cu P. N. și Școala din Berecuța, cu sprijinul prof. Ștefania Cercega și prof. Camelia Cazacincu a fost realizată o oră dedicată compozitorului Ciprian Porumbescu, cu prilejul împlinirii a 170 de la naștere (14 octombrie 1853). Cu prilejul prezentării vieții și operei muzicale a lui Ciprian Porumbescu, preșcolarii și școlarii au putut vedea fotografii de epocă, au audiat două piese muzicale, una religioasă, ,,Tatăl nostru” și a doua profană ,,Balada pentru vioară și pian”. Au fost prezentate secvențe din filmul artistic ,,Ciprian Porumbescu” (1973).

    Elevii Școlii din Berecuța îndrumați de prof. Camelia Cazacincu au realizat o planșă tematică dedicată compozitorului român.

         La Școala Primară din Birda a fost susținută o cateheză dedicată lui Dimitrie Cantemir cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la naștere (26 octombrie 1673) care a fost înfăptuită cu ajutorul videoproiectorului. Astfel, preșcolarii și elevii de la Grădinița cu P. N. și Școala din Sângeorge, prin implicarea prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea au fost prezenți pentru această activitate. Copiii au putut vedea fotografii, desen din epocă, cărți ale lui Dimitrie Cantemir și chiar un fragment din filmul artistic ,,Cantemir” (1974).


        Pentru fixarea cunoștințelor a fost realizată o planșă în care copiii au putut observa etapele acestei ore.

       Cele două activități au fost înfăptuite pentru a evidenția rolul ,,Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu” pentru comunitatea școlară.