vineri, 20 octombrie 2023

Prof. Gheorghe Rancu Bodrog (1946-2023)

 

   O veste tristă s-a abătut prin intermediul internetului în sufletele noastre. În după-amiaza zilei de 19 brumărel, profesorul, scriitorul și gazetarul Gheorghe Rancu Bodrog a plecat din această lume în veșnicie.

     Calitățile morale și intelectuale ale dascălului Gheorghe Rancu ne-au apropiat, iar în jurul omului și al satului său de o viață, Șopotu Vechi, jud. Caraș-Severin ne-am adunat la fiecare sunet de clopoțel din recreațiile vieții, spre a participa la lucrările unor simpozioane, lansări de carte, inaugurarea unor instituții culturale, cum a fost cea din urmă cu două săptămâni: Muzeul Presei Rurale din Banat, care va funcționa în satul Șopotu Vechi.

       Profesorul și publicistul Gheorghe Rancu a văzut lumina zilei la 2 aprilie 1946 în satul Bodrogul Vechi din județul Arad. În amintirea satului natal, al părinților și a casei părintești, a luat supranumele de Bodrog. În cristenița Botezului, copilul a primit un nume nobil pentru lumea satului românesc, Gheorghe. Dincolo de semnificația primară a cuvântului: ,,agricultor”, ,,lucrător al pământului”, Gheorghe este în cultura tradițională un personaj deosebit, cel care poartă la brâu cheile care închid iarna și deschid vara (23 aprilie).

        A urmat cursurile școlilor din Zădăreni și Pecica, jud. Arad, apoi cursurile Institutului Pedagogic din Arad, pe care le absolvă în 1966 devenind învățător, răspândind vreme de 40 de ani lumina cărții elevilor din satele Văii Almăjului. La deplina maturitate, Gheorghe Rancu a absolvit Facultatea de Socio-Psiho-Pedagogie a Universității ,,Hercules” din Băile Herculane (2001), unde a fost și director cu probleme de învățământ a Universității (1994-2004), apoi metodist în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, din 1998 până la pensionare.

      În toamna vieții, lumina cărții răspândită în băncile școlarilor, a continuat-o prin activitatea culturală. Prof. Gheorghe Rancu a inițiat în propria locuință o valoroasă Colecție muzeală, unică în felul ei în lumea satului bănățean, a temeluit o bogată bibliotecă personală, a condus destinele Asociației Culturale ,,BanatCult”, Almăj și pe cele ale revistei lunare ,,Almăjul” (1995-2023).

          Prof. Rancu este autorul unor temeinice cărți cum sunt: Istoria bisericilor ortodoxe din Almăj, în două ediții (2007; 2018), Din Panteonul bănățean (2018), mai multe volume îngrijite și colaborator în altele.

        Pentru meritele didactice și culturale, Prof. Gheorghe Rancu a fost răsplătit cu numeroase distincții și premii. Selectiv amintim câteva: ,,Medalia pentru învățământ, clasa I” din partea Președintelui României (2004); ,,Premiul Cultural de Excelență” al Fundației ,,Niște Țărani” (2006); ,,Premiul Satului Bănățean” al Societății ,,Tibiscus” din Uzdin (2010) și ,,Premiul Astra Arădeană” (2023).

       De la întemeierea Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat (2008) a fost membru și apoi a fost ales vicepreședintele Asociației, participând activ la întâlnirile publiciștilor.

       Prof. Gheorghe Rancu a fost un apropiat al parohiei Birda, al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”. În cadrul Forumului Publiciștilor bănățeni desfășurat în 31 august 2019 și-a lansat a doua ediție a cărții Istoria bisericilor ortodoxe din Almăj (https://parohiaortodoxabirda.blogspot.com/2019/08/o-carte-remarcabila-istoria-bisericilor.html). Volumele și numerele din revista ,,Almăjul” se găsesc în fondul de carte al bibliotecilor parohială și comunală din localitatea Birda

      În anul Centenarului Unirii (2018) a fost organizată prin bunăvoința prof. Gh. Rancu în biserica din Birda o expoziție cu obiecte din Primul Război Mondial care au aparținut țăranilor și militarilor bănățeni.

   Bunul Dumnezeu să-i răsplătească bunătatea, omenia, înțelegerea, iar contribuțiile didactice și cărturărești ne vor rămâne ca o urmă a trecerii prin timp. Peste ani, o nouă generație din Șopotu Vechi, din satul bănățean își vor aminti de ,,Domnul Rancu”, așa cum un scriitor român a scris de ,,Domnul Trandafir”.

    Hristos a înviat!