sâmbătă, 7 octombrie 2023

Conferința istoricilor bănățeni la Șopotu Vechi, jud. Caraș-Severin

 

   Sâmbătă, 7 brumărel, a avut loc cea de-a doua conferință a istoricilor bănățeni, ,, Istorie,  biserică, școală, tradiții și obiceiuri în Banatul Istoric”. Găzduită de localitatea Șopotu Vechi, sat care aparține comunei Dalboșeț, Conferința a fost precedată de două evenimente deosebite: inaugurarea primului Muzeu al Presei bănățene și dezvelirea unei plăci comemorative închinată unui Fiu al Satului: Preotul Ion Velcotă (1958-2020).

    De organizarea acestei Conferințe s-a ocupat prof. Gheorghe Rancu-Bodrog, iar de coordonarea lucrărilor, muzeograful dr. Dacian Rancu. Sesiunile de comunicări cu tematica: ,,Istorie”, ,,Biserică și Școală” și ,,Tradiții și obiceiuri” au fost deschise în mod festiv în biserica parohială cu hramul ,,Înălțarea Sfintei Cruci”, printr-o slujbă de Tedeum, oficiată de către P. On. Părinte Iosif Frenț, protopop de Băile Herculane și P. C. Preot Sorin-Ioan Horescu, parohul locului. La final Preaonoratul Părinte Protopop a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului.

      După otpustul slujbei de mulțumire, prof. Gheorghe Rancu-Bodrog a fost felicitat pentru activitatea culturală, de dr. Doru Sinaci, subprefectul județului Arad, care i-a oferit cărturarului din Șopotu Vechi, Ordinul ,,Astra Arădeană”. De asemenea, cuvinte de gratitudine au fost rostuite de către dl. Miodrag Staniov, viceprimarul Comunei Pecica, jud. Arad, dl. Iosif Velcotă, viceprimarul Comunei Dalboșeț, Cercet. șt. dr. Ioan Hațegan de la filiala Academiei Române din Timișoara, prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, poetul Vasile Barbu din Uzdin, Serbia și scriitorul Ion-Marin Almăjan.

      În partea a doua, a fost organizate cele trei secțiuni de comunicări. Secțiunea ,,Biserica și Școala” a fost moderată de către P. On. Părinte Protopop Iosif Frenț și a fost deschisă cu comunicarea moderatorului cu tema: ,,Biserica din Petnic” în care a fost tratată arhitectura și pictura, precum și momentul sfințirii picturii din 2018.

      Au susținut comunicări, prof. Anton Lazăr (Liceul din Bozovici) cu o temă care vizează Ecologia și care poate fi realizată printr-un parteneriat între Școală și Biserică. O învățătură deosebită din acest referat este accentul pe partea morală în gestionarea (guvernarea) creației.

     Prof. Pavel Sârbu (Arad) a dezvăluit participanților aspecte din trecutul mișcării ,,Oastea Domnului la Rudăria”; Diana Šolcotović (Kladovo, Serbia) a susținut o comunicare legată de ,,Balada Raiului”. Culeasă de Cristea Sandu Timoc, balada păstrează ideea de moralitate creștină și este un liant alături de celelalte creații literare, de limbă și spiritualitate românească în Timoc.

  Bibliotecarul Ioana Nistor de la Biblioteca Județeană din Arad a prezentat ,,Radiografia vieții bisericești din actele sinoadelor eparhiale din 1883”; Ing. Mia Rogobete a împărtășit celor prezenți din tainele vieții și operei pictorului Nicolae Hașcă.

  Alte comunicări au vizat alte subiecte interesante ,,Uzdin – vatră de cultură și spiritualitate românească” și ,,Preotul martir Ilie Imbrescu”.

   Preotul dr. Valentin Bugariu de la parohia Birda, jud. Timiș a pregătit o comunicare cu tema: ,,Conceptul de ecleziologie organică la Sfântul Andrei Șaguna”, alcătuită cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice.

   Primirea călduroasă din partea organizatorilor, cu pâinea și sarea locului, bucuria de pe chipul localnicilor au fost tot atâtea motive de încununare a zilei.