marți, 12 decembrie 2023

,,Anghelos”, nr. 66 / 2023

 

  Cu bucurie am primit prin intermediul poștei electronice, cel mai nou număr al revistei culturale de meditație, informație și spiritualitate creștin-ortodoxă ,,Anghelos”. Publicația editată de Parohia Ortodoxă Sânmihaiu Român, jud. Timiș și ajunsă în cel de-al zecelea an de apariție neîntreruptă oferă cititorilor din vatra parohială și din cea a Banatului: articole, studii, poezie, pagini de sinaxar, predici, cuvinte de învățătură cu tematică religioasă și culturală și recenzii.

   Am reținut Editorialul iscălit de P. On. Părinte Conf. univ. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Teologie din Timișoara, ,,Creștinismul primar – o religie a plebei romane?”. În categoria articolelor cu tematică culturală se înscriu contribuțiile prof. Ioan Traia, ,,Ioachim Miloia – o personalitate marcantă a culturii bănățene”, cea a prof. dr. Octavian Milca, ,,Nicolae Ivan și revista ‹‹Fruncea›› din Timișoara (I)” și a bibliotecatului Gabriela Șerban, ,,‹‹Drum nou›› gazeta înființată de protopopul Mihail Gașpar la Bocșa”.

   Am reținut un eveniment cultural-catehetic realizat de Parohia din Sânmihaiu Român, o Școală de Vară care a reunit preoții și elevii, autoritățile locale și profesorii într-o activitate religios-catehetică compusă din lansarea cărții părintelui dr. Dan D. Gîrjoabă, Hristos în mijlocul nostru!, o oră de rugăciune și cuvânt de învățătură, precum și alte ceasuri de activități catehetice și recreere în natură.