vineri, 1 decembrie 2023

,,Arhanghelul”, nr. 48 / 2023

 

   A apărut numărul 4 (48) pe anul 2023 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, din Birda, jud. Timiș. Realizată în 24 de pagini, publicația oferă comunității locale și provinciale, articole cu conținut religios cultural în cele opt rubrici ale acestui număr.

   Editorialul se deschide cu studiul ,,Viața și învățăturile Sfântului Paisie de la Neamț. Aplicabilitatea în contemporaneitate”, un articol iscălit de P. Cuv. Protosinghel dr. Ioanichie Petrică, duhovnicul Mănăstirii ,,Sfântul Ilie” din Bocșa, jud. Caraș-Severin (p. 1; 11-13).

      Poetul Eugen Dorcescu ne oferă trei psalmi biblici versificați în rubrica ,,Valori poetice”.

       Doi autori însuflețesc o altă rubrică: ,,Restituiri”: prof. univ. dr. Dumitru Jompan ne vorbește despre ,,Jurnalismul și presa creștină” și prof. dr. Virginia Popovici, cu o nouă secvență din studiul ,,Fundațiile școlare și rolul lor în formarea intelectualității bănățene”.

     De interes universal, național și local sunt cele trei subiecte ale rubricii ,,Documentar”, unde ne sunt prezentate două personalități și o mișcare culturală. Părintele dr. Dan D. Gîrjoabă de la parohia Sânmihaiu Român, jud. Timiș ne ilustrează activitatea savantului român sărbătorit cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la trecerea la cele veșnice: ,,Dimitrie Cantemir – spirit universal și personalitate enciclopedică” (p. 5-8); prof. Gheorghe Lungu ne prezintă un episod din viața unui luptător pentru realizarea Unirii de la Alba Iulia din 1918 și ultima secvență a mișcării corale locale în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești din Patriarhia Română: ,,Coruri bisericești și școlare din zona Deta (III)” de preot dr, Valentin Bugariu. În cuprinsul articolului sunt prezente corurile din Obad, Opatița, Pădureni, Percosova, Petroman, Sculea, Șemlacu Mare, Șipet și Voiteg.


     ,,Pagini de literatură” și ,,Cateheza” sunt alte două rubrici distincte în care prof. Manuela Matits ne introduce în atmosfera romanului românesc interbelic, prin operele lui Cezar Petrescu și Hortensia Papadat-Bengescu și prof. Gavriil Ioan Georgiu, în atmosfera Crăciunului, cu un cuvânt lămuritor despre Praznicul Nașterii Domnului.

     Revista se încheie cu o documentată recenzie realizată de prof. Iosif Marius Circa, la volumul Arhanghelul din Birda. 10 ani în slujba comunității parohiale în coordonarea preotului Valentin Bugariu și o bogată ,,Cronica parohială” în 4 pagini.

    Publicația va fi distribuită alături de Calendarul Creștin-Ortodox de buzunar pe anul 2024 în bisericile din Birda și Sângeorge. Varianta electronică poate fi lecturată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/688818148/Arhanghelul-Nr-48-2023.