miercuri, 29 mai 2024

Lansare de carte la Timișoara

 

   Miercuri, 29 mai a avut loc în sala Senatului Politehnicii Timișoara, lansarea cărții Banatul medieval de la Dunăre la Criș (934-1716), vol. I, Editura ArtPress / Banatul, Timișoara, 2024, 265 p..

      Autorul volumul este cunoscutul cercetător științific gr. I, dr. Ioan Hațegan care de-a lungul paginilor prezintă: Cadrul natural și istoric; Voievodatul bănățean cu așezările, orașele și târgurile, cetățile și castelele lui. Tot în acest capitol sunt detaliate  mișcările sociale și lupta antiotomană. Următoarele trei capitole ilustrează structurile și relațiile economice și sociale, instituțiile medievale și religioase, interferențele culturale și habitatul și populația provinciei. Așadar, o veritabilă monografie a celui mai întunecat Ev istoric, pe care cu migală, profesorul dr. Ioan Hațegan îl dezvăluie cititorilor după o cercetare bibliografică minuțioasă atât în limba română, cât și în limbi de circulație locală și chiar europeană.

      Cartea a fost lansată sub auspiciile Fundației Politehnica, prezentată de prof. univ. dr. Ivan Bogdanov, președintele Fundației, ca un for cultural care promovează evenimentele culturale, sportive, dar și oamenii de seamă ai Banatului. În cuvântul introductiv, organizatorul acestui eveniment a amintit un fapt important. Sala în care are loc lansarea cărții a fost la începutul veacului XX sediul bursei cerealelor din Europa Centrală.

        În cuvântul de prezentare, autorul, Ioan Hațegan a pomenit de timpul îndelungat dăruit cercetării omului și lumii medievale.

        Cercetătorul șt. dr. Alexandru Kósa de la Institutul de Studii Banatice al Academiei Române, filiala Timișoara care l-a prezentat pe autor prin afirmația Acad. Ioan Aurel Pop: ,,Ioan Hațegan este cel mai bun medievist bănățean”.

      În cuvântul de răspuns, istoricul Ioan Hațegan a punctat câteva din problemele mai dificile ale temei cercetate: încreștinarea voievozilor bănățeni, mutarea reședinței dintr-o cetate în alta, stabilirea granițelor Țării Banatului.

    Au fost prezenți la această lansare de carte: jurnaliști și cercetători ai trecutului, iubitori de istorie locală, profesori, oameni politici și preoți.


luni, 27 mai 2024

Activitate dedicată Anului comemorativ la Sângeorge

Luni, 27 mai, în ziua cinstirii Sfântului Medic fără de arginți Ioan Rusul a fost oficiată slujba Acatistului, urmată de o cateheză și un film documentar pentru copiii și credincioșii din filia Sângeorge. Activitatea religios-educațională a fost săvârșită în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate.

            După săvârșirea slujbei Acatistului Sfântului Ioan Rusu, de către preotul Valentin Bugariu a fost pregătită o cateheză ilustrată cu ajutorul calculatorului și a videoproiectorului cu tema: ,,Cine sunt Sfinții Doctori fără de arginți?” în 27 de diapozitive care au prezentat icoana și viața fiecărui sfânt.

            În finalul catehezei cei prezenți au putut urmări o secvență din cadrul filmului documentar ,,Viața și minunile Sfântului Efrem cel Nou”, așadar două crâmpeie din misiunea unor Sfinți Medici fără de arginți cu moaște în țara noastră.

         Copiii de la Grădinița cu Program Normal și Școala Primară din Sângeorge îndrumați de prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea au realizat o planșă tematică intitulată ,,Sfinții Doctori fără de arginți”. La final, copiii și dascălii fost răsplătiți cu premii pentru participarea la Concursul Național Catehetic.

      Sărbătorirea unui Sfânt Doctor fără de arginți a marcat într-un cadru festiv apropiata Sărbătoare internațională a copilului din 1 Iunie, încheierea prin rugăciune a unui nou an școlar și premierea celor care au făcut cinste Parohiei Birda în concursurile religioase organizate de Patriarhia Română.

duminică, 26 mai 2024

Cerc misionar în parohia Cerna

 

   În Duminica a 4-a după Paști s-au întrunit preoții din Cercul 2 misionar din protopopiatul Deta, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Cerna.

       Cu acest prilej preotul Ilie Radu, parohul locului a susținut referatul întâlnirii cu tema: ,,Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”.

         Lucrările întâlnirii au debutat cu un moment de rugăciune, cu binecuvântarea și cuvântul introductiv al P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei. Au fost prezenți preoții din parohiile Birda, Cerna, Colonia Gătaia, Gătaia, Jebel, Liebling, Pădureni, Petroman, Voiteg.

         Referatul pregătit pentru acest Cerc a dezvăluit celor prezenți forme de pastorație în Sfânta Scriptură și în literatura patristică. Autorul a scos în evidență câteva aspecte: sentimentul de întrajutorare, virtutea răbdării suferinței, ispita bolii, virtutea milosteniei cu accentul pe dreptate și iubire. În încheiere, părintele Ilie Radu a vorbit de forme practice de vindecare: Sfintele Taine, cu privire specială asupra Tainei Sfântului Maslu, pastorația cadrelor medicale și aportul Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea activităților filantropice.

       Pe marginea referatului au vorbit P. C. Părinți Vasile Cheregi, cu privire asupra pastorației din Spitalul de Psihiatrie din Jebel, cu 21 de pavilioane și 600 de bolnavi, Iulian Popa, cu o intervenție legată de ergoterapia realizată în Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, Călin Negrea (de la parohia Gătaia), Florin Groza (de la parohia Jebel), Dragan Giorgiev (de la parohia Voiteg), Valentin Bugariu (de la parohia Birda), Ionuț Mania (de la parohia Liebling) și Sebastian Andrei Petrescu (de la parohia Pădureni).

        Următorul Cerc misionar se va desfășura în toamnă în parohia Birda.


marți, 21 mai 2024

,,Un destin, doi eroi și o carte”

 

La sărbătoarea Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa  Elena, a fost oficiată Slujba Privegherii în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge și Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș.

Tot cu acest prilej a fost susținută o cateheză ilustrată cu tema: ,,Un destin, doi eroi și o carte” la clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Birda. Activitatea se înscrie în omagierea personalității luptătorului ardelean Avram Iancu la 200 de ani de la naștere, precum și a amintirii apariției monografiei închinate acestuia Avram Iancu (1924, 135 p.) la 100 de ani la la prima ediție.

Dacă lumea creștină își omagiază Împărații care și-au adus contribuția la libertatea și dezvoltarea Bisericii, noi românii îl pomenim în mod deosebit pe Avram Iancu, cartea care l-a făcut cunoascut și pe principalul său monograf al Crăișorului.

Aniversarea a fost pregătită prin susținerea unei cateheze illustrate cu ajutorul calculatorului și videproiectorului, a vizionării a unor materiale documentare și a prezentării unor volume. Elevii au citit fragmente din diapozitivele catehezei descoperind conținutul în 11 etape de concepere a acesteia.

Titlul catehezei amintește de soarta celor doi luptători ai românismului, Avram Iancu care a sfârșit peregrin prin Ardeal și Silviu Dragomir (1911-1962), cunoscut cercetător și profesor universitar la Sibiu și apoi la Cluj Napoca, făuritor de gazete, participant și secretar al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia (1918) care a suferit închisoare politică, pierzându-și toate bunurile materiale și locuind până la finalul vieții la Institutul de Istorie al Academiei Române din Cluj-Napoca.

În urma celor doi rămâne lupta pentru un ideal și biruința, păstrarea acestui destin în memoria românilor. Într-un volum dedicat lui Avram Iancu, Florian Dudaș întărește această afirmație: ,,Nicăieri amintirea lui Iancu nu este mai vie, mai puternică decât în Munții Apuseni, unde se simte o stare de veghe, o credință ce nu are limite”.

 


sâmbătă, 11 mai 2024

,,Suflet nou”, nr. 372-378

 

Prin bunăvoința prof. Traian Galetaru, secretatul de redacție al revistei ,,Suflet nou” din Comloșu Mare, jud. Timiș, am primit ultimele șapte numere ale publicației pe lunile septembrie 2023 – martie 2024.

Din titulatura revistei aflăm că publicația este denumită ,,Revistă a satului bănățean”, singura publicației rurală din acest spațiu geografic unde se întâlnește cultura românească în toate palierele ei. Fiecare sumar pe lângă studiile propuse oferă cititorilor: poezie, articole religioase, cronică literară și recenzii, aniversări-comemorări, sport și album fotografic inedit.

Din sumarul acestor numere primite am reținut câteva materiale care oferă întrebări și totodată răspunsuri la unele probleme mai puțin lămurite din trecutul nostru. Astfel din nr. 372 am reținut trei articole: ,,Blestemul lui Decebal și moartea lui Traian”, iscălit de prof. Gheorghe Lungu (p. 4-5); Ioan Pascal, ,,O istorie a ortopediei și traumatologiei din Arad” (p. 5) și ,,Oare bătălia de la Posada s-a dat lângă Teregova, pe râul Timiș, în cheile Armenișului fin județul Caraș-Severin?” de Titu Trifu Pervulescu (p. 6-8). Studiul se continuă în nr. 374 la p. 6-7.

Prof. univ. dr. Constantin Falcă este autorul articolului ,,Pictorul bisericesc Nicolae Hașcă (1843-1923)” apărut în nr. 373 la p. 16.

Am reținut două articole care ne introduc în viața satului bănățean de altădată și dintotdeauna: ,,Sărbătorile de iarnă, în trecut, în Comloșu Mare și Lunga” de Ioan Olărescu (nr. 375, p. 4) și ,,Morăritul la Rudăria și în Banatul Montan” de prof. Pavel Sârbu (nr. 376, p. 16-17).

Revistele pot fi consultate în cadrul bibliotecii parohiale din Birda.


duminică, 5 mai 2024

Ruga satului Sângeorge

 

   În Duminica Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost deschisă Ruga satului Sângeorge, jud. Timiș. Organizată prin sprijinul Primăriei și a Consiliului Local din Birda, Ruga oferă momente unice de rugăciune, de joc și de coagulare a comunității locale cu prilejul Sfintelor Paști.

   Și anul acesta Ruga a debutat cu un moment de rugăciune compus din sfințirea apei și ritualul tăierii colacului. Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Jivoine Maletici de la Parohia Ortodoxă Sârbă Denta și Valentin Bugariu, de la Parohia Ortodoxă Birda.

     Nașii Rugii au fost Fam. Petrovici din Sângeorge.

     Au fost prezente oficialități locale: Dl. Marius Gh. Stoian, primarul Comunei Birda, dl. Sorinel Marcu, viceprimarul Primăriei din Birda, consilieri locali, angajați ai Primăriei, mai mulți credincioși.


miercuri, 1 mai 2024

,,Glasul Voislovei”, nr. 31 / 2024

 

   Revista satului Voislova, jud. Caraș-Severin, prin grija ec. Petru Opruț ne deschide o nouă pagină. Un cuprins bogat și diversificat, din care amintim câteva file: ,,Pomenirea Mitropolitului Vasile Lazarescu” iscălit de preotul dr. Ionel Popescu, urmat de o valoroasă pagină de istorie orală ,,Povești de pe front a veteranului de război Mihail Laitin din Plugova, jud. Caraș-Severin” și consemnate de Petru Opruț. Daniela Florian oferă o cronică a unei zile dedicată Culturii Naționale, ,,Cultura neamului nostru a fost botezată în cristelnița Bisericii”.

    Prof. univ. dr. Constantin Falcă este autorul unui valoros medalion biobibliografic închinat lui Vasile Vărădean (1907-1989), profesor, cercetător, dirijor la Oravița, București și Timișoara.  

 


,,Vatra satului”, nr. 60 / 2024

 

   Un nou număr al revistei de la Ferendia, jud. Timiș prin grija prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat a văzut lumina tiparului. În cuprinsul a opt pagini, publicația oferă cititorilor, un solid ,,Editorial” iscălit de prof. Iosif Marius Circa, urmat de două pagini de poezie, o pagină a Primarului și una religioasă semnată de părintele Vlad Stupariu, parohul bisericii din Ionel, jud. Timiș.

  Prof. Iosif Marius Circa, în cuprinsul articolului ,,Floriile, sărbătoarea creștină care vestește Paștele (semnificație, simboluri creștine, tradiții și obiceiuri)” pomenește de istoricul sărbătorii, legenda salciei, obiceiuri din localitățile județului Alba și obiceiuri funerare din Banat cu prilejul Praznicului amintit.


,,Foaia Săcoșană”, nr. 51 / 2024

 

Cu bucurie am primit prin intermediul poștei electronice, un nou număr al prestigioasei reviste ,,Foaia Săcoșană”. Redactată de prof. Gheorghe Lungu și tehnoredactată de Nicolae Toma, publicația oferă informații din vatra satului, dar și din cultura tradițională bănățeană.

Editorialul, iscălit de prof. Gh. Lungu și intitulat ,,Mărțișor” aduce în discuție un vechi obicei de la lăsatul secului pentru Postul Mare și păstrat din generație în generație la... Sacoșu Mare, jud. Timiș. E vorba de ,,Focurile” (Leuca de priveghi), obicei dispărut din pricina pandemiei și a lipsei feciorilor din sat.

Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa oferă cititorilor un medalion aniversar închinat părintelui prof. dr. Dorel Viorel Cherciu. Săcoșan prin naștere, timișorean prin activitatea academică și bocșean prin domiciliu, cercetătorul Dorel Viorel Cherciu a oferit istoriei bănățene, volume, studii sau articole în care a dezvăluit din tainele locului și mentalului tradițional. Pe parcursul medalionului, autorul prezintă date personale, școlare și academice ale sărbătoritului cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Ca o dovadă a neobositei și prolificei activități științifice, același autor, într-un alt articol face vorbire de cea mai fragedă lucrare: Parohia bănățeană. Creștinismul ǂ formalismul, Editura Eubeea, Timișoara, 2024.

Dorim și pe această cale dascălului de Teologie mulți și binecuvântați ani, încununați de sănătate și putere de a ne dezvălui imagini uitate din trecutul nostru.