duminică, 26 mai 2024

Cerc misionar în parohia Cerna

 

   În Duminica a 4-a după Paști s-au întrunit preoții din Cercul 2 misionar din protopopiatul Deta, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Cerna.

       Cu acest prilej preotul Ilie Radu, parohul locului a susținut referatul întâlnirii cu tema: ,,Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”.

         Lucrările întâlnirii au debutat cu un moment de rugăciune, cu binecuvântarea și cuvântul introductiv al P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei. Au fost prezenți preoții din parohiile Birda, Cerna, Colonia Gătaia, Gătaia, Jebel, Liebling, Pădureni, Petroman, Voiteg.

         Referatul pregătit pentru acest Cerc a dezvăluit celor prezenți forme de pastorație în Sfânta Scriptură și în literatura patristică. Autorul a scos în evidență câteva aspecte: sentimentul de întrajutorare, virtutea răbdării suferinței, ispita bolii, virtutea milosteniei cu accentul pe dreptate și iubire. În încheiere, părintele Ilie Radu a vorbit de forme practice de vindecare: Sfintele Taine, cu privire specială asupra Tainei Sfântului Maslu, pastorația cadrelor medicale și aportul Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea activităților filantropice.

       Pe marginea referatului au vorbit P. C. Părinți Vasile Cheregi, cu privire asupra pastorației din Spitalul de Psihiatrie din Jebel, cu 21 de pavilioane și 600 de bolnavi, Iulian Popa, cu o intervenție legată de ergoterapia realizată în Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, Călin Negrea (de la parohia Gătaia), Florin Groza (de la parohia Jebel), Dragan Giorgiev (de la parohia Voiteg), Valentin Bugariu (de la parohia Birda), Ionuț Mania (de la parohia Liebling) și Sebastian Andrei Petrescu (de la parohia Pădureni).

        Următorul Cerc misionar se va desfășura în toamnă în parohia Birda.