sâmbătă, 11 mai 2024

,,Suflet nou”, nr. 372-378

 

Prin bunăvoința prof. Traian Galetaru, secretatul de redacție al revistei ,,Suflet nou” din Comloșu Mare, jud. Timiș, am primit ultimele șapte numere ale publicației pe lunile septembrie 2023 – martie 2024.

Din titulatura revistei aflăm că publicația este denumită ,,Revistă a satului bănățean”, singura publicației rurală din acest spațiu geografic unde se întâlnește cultura românească în toate palierele ei. Fiecare sumar pe lângă studiile propuse oferă cititorilor: poezie, articole religioase, cronică literară și recenzii, aniversări-comemorări, sport și album fotografic inedit.

Din sumarul acestor numere primite am reținut câteva materiale care oferă întrebări și totodată răspunsuri la unele probleme mai puțin lămurite din trecutul nostru. Astfel din nr. 372 am reținut trei articole: ,,Blestemul lui Decebal și moartea lui Traian”, iscălit de prof. Gheorghe Lungu (p. 4-5); Ioan Pascal, ,,O istorie a ortopediei și traumatologiei din Arad” (p. 5) și ,,Oare bătălia de la Posada s-a dat lângă Teregova, pe râul Timiș, în cheile Armenișului fin județul Caraș-Severin?” de Titu Trifu Pervulescu (p. 6-8). Studiul se continuă în nr. 374 la p. 6-7.

Prof. univ. dr. Constantin Falcă este autorul articolului ,,Pictorul bisericesc Nicolae Hașcă (1843-1923)” apărut în nr. 373 la p. 16.

Am reținut două articole care ne introduc în viața satului bănățean de altădată și dintotdeauna: ,,Sărbătorile de iarnă, în trecut, în Comloșu Mare și Lunga” de Ioan Olărescu (nr. 375, p. 4) și ,,Morăritul la Rudăria și în Banatul Montan” de prof. Pavel Sârbu (nr. 376, p. 16-17).

Revistele pot fi consultate în cadrul bibliotecii parohiale din Birda.