miercuri, 29 mai 2024

Lansare de carte la Timișoara

 

   Miercuri, 29 mai a avut loc în sala Senatului Politehnicii Timișoara, lansarea cărții Banatul medieval de la Dunăre la Criș (934-1716), vol. I, Editura ArtPress / Banatul, Timișoara, 2024, 265 p..

      Autorul volumul este cunoscutul cercetător științific gr. I, dr. Ioan Hațegan care de-a lungul paginilor prezintă: Cadrul natural și istoric; Voievodatul bănățean cu așezările, orașele și târgurile, cetățile și castelele lui. Tot în acest capitol sunt detaliate  mișcările sociale și lupta antiotomană. Următoarele trei capitole ilustrează structurile și relațiile economice și sociale, instituțiile medievale și religioase, interferențele culturale și habitatul și populația provinciei. Așadar, o veritabilă monografie a celui mai întunecat Ev istoric, pe care cu migală, profesorul dr. Ioan Hațegan îl dezvăluie cititorilor după o cercetare bibliografică minuțioasă atât în limba română, cât și în limbi de circulație locală și chiar europeană.

      Cartea a fost lansată sub auspiciile Fundației Politehnica, prezentată de prof. univ. dr. Ivan Bogdanov, președintele Fundației, ca un for cultural care promovează evenimentele culturale, sportive, dar și oamenii de seamă ai Banatului. În cuvântul introductiv, organizatorul acestui eveniment a amintit un fapt important. Sala în care are loc lansarea cărții a fost la începutul veacului XX sediul bursei cerealelor din Europa Centrală.

        În cuvântul de prezentare, autorul, Ioan Hațegan a pomenit de timpul îndelungat dăruit cercetării omului și lumii medievale.

        Cercetătorul șt. dr. Alexandru Kósa de la Institutul de Studii Banatice al Academiei Române, filiala Timișoara care l-a prezentat pe autor prin afirmația Acad. Ioan Aurel Pop: ,,Ioan Hațegan este cel mai bun medievist bănățean”.

      În cuvântul de răspuns, istoricul Ioan Hațegan a punctat câteva din problemele mai dificile ale temei cercetate: încreștinarea voievozilor bănățeni, mutarea reședinței dintr-o cetate în alta, stabilirea granițelor Țării Banatului.

    Au fost prezenți la această lansare de carte: jurnaliști și cercetători ai trecutului, iubitori de istorie locală, profesori, oameni politici și preoți.