miercuri, 1 mai 2024

,,Foaia Săcoșană”, nr. 51 / 2024

 

Cu bucurie am primit prin intermediul poștei electronice, un nou număr al prestigioasei reviste ,,Foaia Săcoșană”. Redactată de prof. Gheorghe Lungu și tehnoredactată de Nicolae Toma, publicația oferă informații din vatra satului, dar și din cultura tradițională bănățeană.

Editorialul, iscălit de prof. Gh. Lungu și intitulat ,,Mărțișor” aduce în discuție un vechi obicei de la lăsatul secului pentru Postul Mare și păstrat din generație în generație la... Sacoșu Mare, jud. Timiș. E vorba de ,,Focurile” (Leuca de priveghi), obicei dispărut din pricina pandemiei și a lipsei feciorilor din sat.

Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa oferă cititorilor un medalion aniversar închinat părintelui prof. dr. Dorel Viorel Cherciu. Săcoșan prin naștere, timișorean prin activitatea academică și bocșean prin domiciliu, cercetătorul Dorel Viorel Cherciu a oferit istoriei bănățene, volume, studii sau articole în care a dezvăluit din tainele locului și mentalului tradițional. Pe parcursul medalionului, autorul prezintă date personale, școlare și academice ale sărbătoritului cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Ca o dovadă a neobositei și prolificei activități științifice, același autor, într-un alt articol face vorbire de cea mai fragedă lucrare: Parohia bănățeană. Creștinismul ǂ formalismul, Editura Eubeea, Timișoara, 2024.

Dorim și pe această cale dascălului de Teologie mulți și binecuvântați ani, încununați de sănătate și putere de a ne dezvălui imagini uitate din trecutul nostru.