duminică, 30 iunie 2024

Sfințirea crucilor bisericii din Mânăstire

 

Ultima zi a lui Cireșar a adus comunității ecleziale din Mânăstire, jud. Timiș, o zi cu o însemnătate deosebită. Prin participarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan au fost sfințite cele două cruci care vor străjui de acum cupolele noii biserici de zid din filia Mănăstire, parohia Berecuța, protopopiatul Deta.

Cu acest prilej s-au bucurat de rugăciunea comună mai mulți credincioși din filie, din parohie, precum și din parohiile învecinate. Au fost de asemenea prezente oficialități locale: Dl. Marius Gh. Stoian, primarul Comunei Birda, Dl. Sorinel Marcu, viceprimarul Comunei Birda, consilieri locali, mai mulți angajați ai Primăriei Birda.

Din soborul clericilor slujitori au făcut pe de-o parte și de alta a Înaltpresfințitului Mitropolit Ioan, P. On. Părinți Ing. Timotei Anișorac, consilier eparhial, Ciprian Boșca, protopopul Detei, P. C. Părinți Zoran Milovanov, parohul locului, Jivoine Maletici (Parohia Sârbă Denta), Marius Șonea (Parohia Giroc), Iulian Popa (Parohia Colonia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (Parohia Pădureni) și Valentin Bugariu (Parohia Birda).

Răspunsurile liturgice au fost date de Florin Butiri și Alexandru Bădiță.

A fost oficiată slujba Sfințirii apei și a Crucii de către soborul slujitor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan a binecuvântat și a sfințit cele două cruci. În cuvântul ocazionat acestui eveniment, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan al Banatului a vorbit despre însemnătatea făuririi unei biserici pe acest pământ, iar Crucile vor purta de grijă acestei comunități bisericești locale.




luni, 24 iunie 2024

Praznicul Rusaliilor și Ziua Universală a Iei în parohia Birda

 

   Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Sfânta Treime și Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul au fost sărbătorite în parohia Birda sub genericul: ,,Rugăciune și cultură tradițională în parohia Birda, jud. Timiș”.

   În Ajunul Praznicului Pogorârii Sfântului Duh a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), urmată în ziua sărbătorii de Sfânta Liturghie unită cu Vecernia plecării genunchilor, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

     La finalul slujbei religioase a fost prezentat și distribuit cel de-al 50-lea număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, publicația tipărită pentru enoriașii din Birda și Sângeorge.

   A doua zi de Rusalii a fost prăznuită Sfânta Treime prin oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

       Tot cu acest prilej a fost sărbătorită și Ziua Universală a Iei printr-o frumoasă expoziție de costume populare din Colecția privată a d-nei Letiția Avrămuț din Deta. Pentru acest moment festiv, mai mulți credincioși au îmbrăcat tradiționala ie românească.

       Luni seara a fost organizată o oră de rugăciune și film documentar în biserica din Sângeorge. Cu acest prilej a fost citit Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și a fost vizionat filmul documentar ,,Noaptea Sânzienelor” care tratează legătura dintre Rusalii și Sânziene, credințe ancestrale încreștinate.





Clopodia - o frumoasă poveste

 

   Este ceea ce reușesc să întreprindă cei doi autori, Ioan Traia și Doru Sinaci, în volumul Clopodia, conacul celor trei personalități, Editura Eurostampa, Timișoara, 2024, 137 p..

      Cei doi autori, sunt cecercetări consacrați ai satelor timișene și arădene, care fiecare în județul în care trăiesc au reușit să publice o salbă de monografii. Ioan Traia, proaspătul Cetățean de Onoare al Comunei Jamu Mare este și președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, forul cultural care adună laolată pe publiciștii satelor bănățene.

        Multe sunt calitățile scriiturii de față, prima este cea a înșiruirii datelor vechimii istorice într-o povestire. Spunea într-o altă carte Nicolae Manolescu: ,,...omul este un animal care povestește și singurul domesticit cu ajutorul povestirilor. Un cuvânt repetat, ajunge să dresezi un câine sau un cal. Ca să se lase vrăjit, omului îi trebuie un miez epic, relatarea unei întâmplări, o povestire” reușite cu asupra-le de măsură de autorii acestei preafrumoase cărți.

        Structurată în 4 capitole distincte Cartea Clopodiei reușește să ofere cititorilor un orizont livresc al așezării și oamenilor ei. Am vorbit mai la deal de calitățile cărții și am identificat prima, aceea de a face din datele istorice o povestire. A doua calitate neîndoiasă este cercetarea propriu-zisă a autorilor, planul lucrării,  bibliografia edită și inedită (Peter Palmann, Informații despre Clopodia; Anca Raluca-Majaru, Castelul ,,Wekerle-Petala” din Clopodia,, utilizarea metodelor de studiu – statistica și presa.

       În introducerea volumului, I. Traia oferă o carte de vizită a satului: ,, Clopodia sat în județul Timiș cu o istorie interesantă cu o primă atestare documentară în unul din defterele turcești din anul 1569, cu mulți moșieri ce aveau proprietăți mari în hotarul satului, cu o populație multietnică și multiconfesională, cu o parte din populația românească strămutată în anul 1808 și care împreună cu populația din Jamu Mare, Surducu Mare și Ferendia au întemeiat un sat nou în granița militară Petrovasâla azi Vladimirovaț în Serbia. Sat ce a suferit deportarea nemților în URSS și deportarea chiaburilor în Bărăgan, sat unde a fost arestat Horia Sima în 19 mai 1940. Din aceste motive înserez în lucrare informații istorice despre acest sat, fără să fac cu adevărat monografia satului, ci doar aduc la lumină un set de informații pentru a contura mai elocvent imaginea satului” (p. 7-8).

      Primele informații legate  de teritoriul satului Clopodia le avem prin intermediul arheologiei prin descoperirea tezaurului monetar din 1933 care include și monede din epoca daco-romană.

     Ceea ce dă localității statornicitate este continuitatea istorică. Indiferent de epocă, localitatea Clopodia cu suișuri și coborâșuri continuă să existe.

        În timpul ocupației otomane (1552-1716), satul Klokotia funcționa în nahia Vârșețului și avea la 1569, 17 case, iar numai după 10 ani, în 1579, 30 de case (p. 31).

        Sub habsburgi (1716-1867), Clopodia apare în concripția din 1717 ca Klobodia, cu 42 de case. Pe harta lui Mercy din 1723-1725, apare ca Klopodia care ținea de Comitatul Carașului (1779), cu 115 români, comform unui tabel statistic al zonei de cercetare. Harta militară a Banatului realizată în 1769-1772 arată că satul Klogodia avea 237 de familii și 6.898 de iugăre.

      După încorporarea Banatului la Ungaria (1778 / 1779) s-a produs fenomenul colonizării. Lipsa pământului necesar existenței au trimis 106 familii din Clopodia în procesul de colonizare în Uberlandul (pe uscat trad.) dintre Alibunar și Satul Nou (p. 43). Oamenii au fondat Petrovasâla (azi Vladimiovac) și acolo au și rămas.

       Autorul primei monografii a satului Petrovasâla (Nicolae Pența, Monografia comunei Roman-Petre (Petrovosello) 1808-1908, Progresul, Oravița, 1911) a identificat numele famililor din Clopodia: Jivoin Nica, Gruia Nicodin, Novac Bălan, Păun Dema, Pau Sechișan, Maroc Șoșdean (p. 48).

        În vederea pregătirii amintitei monografii, învățătorul Nicolae Pența a ajuns în 1905 la Clopodia și consemnează realitatea de pe teren: ,,... am aflat 1785 suflete români. Comuna este destul de frumoasă. Are doi preoți, doi învățători și două biserici p. 54.

        Mai însemnat este că în această comună a fost o familie Cocora, care era foarte bogatăși cum spun bătrânii din Clopodia putredă de bogată; aceasta familie au zidit biserica pe banii lor. Urmă de această familie au remas numai biserica și o criptă familiară în curtea bisericii, unde toți Cocoronii sunt îngropați. Aceasta riptă este 2 metri largă și 12 metri lungă, zidită în ocolul bisericei...” (p. 55).

        În vremea Primului Război Mondial au fost deportați din Clopodia preoții Petru Oalde și Virgil Pop pentru ,,spionaj în favoarea României” și ,,agitații contra statului”.

        Autorii prezintă alte câteva evenimente din viața românilor: realizarea Unirii românilor, Legea Agrară din 1921, Al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist din România.

         Abia instaurat regimul comunist când a hotărât prin Consiliul de Miniștri (hotârârea nr. 200 / 1951) deportarea în a doua zi de Rusalii a bănățenilor și mehedințenilor din 297 de localități în Câmpia Bărăganului. Se păstrează mărturia deportatei Viorica Henț din Clopodia asupra calvarului la care au fost supuși oamenii. Un paroh al bisericii din Clopodia a fost Florian Rațiu (1964-1974), fost deținut politic.

         Capitolul al III-lea ne dezvăluie din tainele trecutului Bisericii și a Școlii din Clopodia.

       Cea mai veche însemnare (1749) legată de biserică arată că în sat erau 180 de case păstorite de preotul Ioan Ivanov. După câțiva ani, în 1757 erau 201 de case, biserică din lemn, cu hramul Preasfintei Fecioare Maria, ridicată sub episcopul Maxim Manuilovici (1829-1833) și doi parohi Ioan Popovici și Novac Pomaru la 1720.

       În 1762 biserica de lemn a fost pictată de diaconul Vasile Loga din Tismana și așezat în Banat, unde la Mănăstirea Srediște a întemeiat o școală de zugravi bisericești (O dovadă a unității de limbă și neam a românilor!). Biserica astfel împodobită a fost sființită în 1896.

        Biserica Ortodoxă de astăzi datează din 1937 și a așteptat 77 de ani pentru a fi sfințită. În treacăt amintesc chipul părintelui Andrei Vlaica, care bolnav fiind s-a ocupat de continuarea construcției după anul 2000.

       Școala a ființat din 1776 fiind considerată ,,școală veche de dăscălie” posibil mai veche decât anul primei consemnări. Atunci satul a avut 303 case și un învățător, pe Iancu Cocoroviciu (Cocora).

     Ultimul capitol este destinat Castelului ,,Wekerle-Petala” cu cei trei proprietari ai săi: Wekerle Sándor, generalul Nicolae Petala și Octavian Furlugeanu.

       Realizată după un plan bine stabilit, cu o bogată bibliografie și o deosebită ilustrație fotografică și documentară, studiul dedicat localității Clopodia umple un gol în cercetarea monografică locală.


Lansare de carte la Clopodia

 

   La Praznicul Rusaliilor, biserica ortodoxă din Clopodia și-a serbat hramul, cu începere din Ajunul Praznicului când au fost pomeniți cei adormiți, iar în ziua sărbătorii prin oficierea Utreniei, Sfintei Liturghii și a Vecerniei plecării genunchilor.

        La deschiderea Rugii a fost săvârșită slujba binecuvântării și tăierii colacului de către nașii Rugii, fam. Sergiu și Claudia Itineanț. Au slujit cu acest prilej preoții Marius Crăciunescu, parohul locului și Valentin Bugariu din partea Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat.

            În deschiderea Rugii Satului a avut loc un eveniment cultural patronat de dl. Petre Gagea, primarul Comunei Jamu Mare, jud. Timiș. A fost cu această ocazie lansată monografia Clopodia, conacul cu trei personalități, Editura Eurostampa, Timișoara, 2024, 137 p.. Iscălită de Ioan Traia și Doru Sinaci, cartea oferă cititorilor un orizont livresc al așezării și al oamenilor ei. Volumul a fost prezentat de prof. Iosif Marius Circa, pr. dr. Valentin Bugariu și ing. Petru Opruț, din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara și ai Asociației Publiciștilor Presei Rurale din România, filiala Timișoara.



marți, 18 iunie 2024

În curând...

 


Revista ,,Arhanghelul” la 50 de numere

 

Pentru sărbătorirea împlinirii a 50 de numere ale revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, am folosit ca nume de botez un vers eminescian din poemul Glossă. Un exeget al poetului explică acest stih prin procesul de alternare a lucrurilor și a fenomenelor în existența veșnic aceeași în schimbarea ei, în care-s vechi și nouă toate fiind trecătoare în durata veșnică a existenței (Eugen Todoran, Eminescu, Editura Minerva, București, 1972, p. 464).

Nimic nu e întâmplător, ci după o anumită rânduială. Revista ,,Arhan- ghelul” a împlinit la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, din acest an, 50 de numere apărute trimestrial în ultimii 13 ani (2012-2024). Spuneam că nu întâmplător, pentru în primii doi ani revista a fost editată de Parohia Ortodoxă Birda și iată că tocmai la Praznicul întemeierii Bisericii Creștine, publicația se află jubileu. O a doua semnificație este cea a Anului omagial, al îngrijirii și pastorației bolnavilor. E ceea ce a încercat revista noastră să fie, un pansament sufletesc care să aducă bucurie și mulțumire cititorului din parohia Birda și filia Sângeorge, dar și iubitorilor de presă sătească.

Revista ,,Arhanghelul” este difuzată atât on-line, cât și în forma scrisă în mai multe comunități sătești din Banat: Comloșu Mare, Ferendia, Giroc, Mașloc, Sacoșu Mare, Săcălaz, Sânmihaiu Român (jud. Timiș), Răcășdia, Șopotu Vechi, Voislova (jud. Caraș-Severin), Sălcița, Iablanca, Mesici, Sărcia, Vladimirovaț (Voivo- dina, Serbia), dar și în orașe la Bocșa (jud. Caraș-Severin), Recaș și Timișoara (jud. Timiș).

Așadar a apărut în zorii zorii anului 2012 o revistă sătească în opt, apoi în ultimii ani 24 de pagini, pe hârtie dublu cretată lucioasă, întâi alb-negru și apoi color, cu rubrici fixe, la care an de an s-au adăugat altele noi, sau în cadrul rubricilor au fost publicate două sau trei articole.

Prima rubrică intitulată ,,Editorial” s-a dorit o voce prin care a fost făcut cunoscut fie mesajul revistei în ,,Glasul Arhanghelului”, nr. 1 / 2012, p. 1), fie popularizarea Anului omagial și comemorativ: Valentin Bugariu, ,,Proiectul ‹‹Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine. Concurs Național de proiecte duhovnicești›› în parohia Birda”, nr. 9 / 2014, p. 1; 7; ,,Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Justin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, nr. 32 / 2019, p. 1-4 ori omagierea unor personalități: ,,Tohăneanu – 90”, nr. 14 / 2015, p. 1; 7 sau ,,Ioan Alexandru la 20 de ani de la înveșnicire”, nr. 36 / 2020, p. 1; 5; nr. 37 / 2021, p. 1; 5; nr. 38 / 2021, p. 7-8; nr. 39 / 2021, p. 6 sau sărbătoriri a Centenarului Unirii României: ,,Centenarul Unirii Banatului cu România”, nr. 31 / 2019, p. 1; 7. O provocare a reprezentat-o recenta pandemie de coronavirus și care a fost și-a găsit locul și în paginile rubricii: ,,Misiune din vremea pandemiei”, nr. 34 / 2020, p. 1-2 și ,,Coronavirusul cel de toate zilele”, nr. 39 / 2021, p. 1-2.

Două rubrici ,,Restituiri” și ,,Documentar” și-au propus să scoată dintr-o nedreaptă uitare locuri și oameni. În cadrul acestora amintim câteva articole: Mirela-Ioana Dorcescu, ,,Portretul unui mitropolit uitat Lăzărescu Vasile (1894-1969). Dr. în Teologie, Mitropolit al Banatului (1947-1961)”, nr. 14; 15; 16 / 2015, p. 3; 17; 18; 19 / 2016, p. 3; ,,In honorem Magistri G. I. Tohăneanu”, nr. 21; 22; 23; 24 / 2017, p. 3; nr. 25 / 2018, p. 5; nr. 26, p. 3; Iosif Marius Circa, ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia”, nr. 4 / 2012, p. 5 și care a ajuns în acest număr aniversar la cea de-a 20-a secvență. Tot aici, cititorul poate regăsi alte câteva articole interesante: Virginia Ardelean, ,,Fundațiile școlare și rolul lor în formarea intelectualității românești bănățene”, nr. 6; 7-8 / 2013, p. 5; Nina Ceranu, ,,Profesorului G. I. Tohăneanu, neuitare smerită”, nr. 14 / 2015, p. 5; 7; Gabriela Șerban, ,,‹‹Primăvara Banatului›› revistă lugojeană cu ecou național”, nr. 33 / 2020, p. 4; Iancu Murărescu, Ceva despre Biserica Ortodoxă Română din Sărcia”, nr. 37 / 2021, p. 6; ,,Coruri bisericești și școlare din zona Deta”, nr. 46 / 2023, p. 6-7; 47 / 2023, p. 9; 48 / 2023, p. 9-11; Dumitru Jompan, ,,Ioan Pop-Reteganul 170 de ani de la naștere”, nr. 47 / 2023, p. 6-8; ,,Ofranda de cântec sau cântecul de pomană”, nr. 49 / 2024, p. 7-9; Dan D. Gîrjoabă, ,,Dimitrie Cantemir – spirit universal și personalitate enciclopedică”, nr. 48 / 2023, p. 6-8;

,,Cateheza”, ,,Semne” și ,,Pagini de literatură” sunt alte trei rubrici distincte care introduc cititorul în tainele învățăturii Bisericii, a simbolisticii creștine și în cuprinsul literaturii religioase. Așa au fost publicate alte câteva articole, iar selectiv consemnăm câteva: Ion Murariu, ,,Drama Brâncovenilor oglindită în eposul și teatrul popular românesc”, nr. 12 / 2014, p. 6; nr. 13 / 2015, p. 6; Iliia Pavlovici Pătruț, ,,Datinile sărbătorilor pascale”, nr. 21; 22; 23; 24 / 2017, p. 4; Sebastian Andrei Petrescu, ,,Viața lui Noe. O posibilă exegeză a textului sacru”, nr. 19; 20 / 2016, p. 6; Germer Hilde (trad.), ,,Amintirile istorice ale mănăstirilor sârbești din sudul Banatului”, nr. 22 / 2016, p. 7; Mirela-Ioana Dorcescu, ,,Un mistic-martir: Părintele Ioan Negruțiu”, nr. 36 / 2020, p. 4; nr. 37 / 2021, p. 4; nr. 38, p. 6; nr. 39, p. 5; nr. 40, p. 8; Gavriil Ioan Georgiu, ,,Moise, alesul lui Dumnezeu”, nr. 44 / 2022, p. 7-9; Manuela Matits, ,,Monografia existenței umane în romanul românesc interbelic”, nr. 41 /2022, p. 5. Articolul apare secvențial până în prezent.

,,Valori poetice”, ,,Cronica parohială”, ,,Bucurii editoriale” la care se adaugă alte 2-3 rubrici sporadice completează sumarul revistei. În paginile publicației au publicat de-a lungul anilor poeții Anghel Dumbrăveanu, Nina Ceranu, Dimitrie Acea, Liliana Stanca, Lucian Ovidiu Pop și Eugen Dorcescu.

Trecutul și prezentul localităților Birda și Sângeorge a constituit un subiect de cercetare care a fost dezbătut în mai multe din rubricile revistei. La acestea se adaugă și contribuțiile literare ale elevilor Școlilor din Birda și Sângeorge, toate reunind sub forma unei antologii de cunoaștere a locului și a oamenilor lui: Valentin Bugariu, ,,Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2015”, nr. 17 / 2016, p. 1, 7-8. Asemenea materiale au apărut la început de an civil în primul număr al revistei; ,,Pictorul Filip Matei și biserica de la Birda”, nr. 23 / 2017, p. 1; 6; ,,Parohia Ortodoxă Birda. Fișă monografică”, nr. 17; 18; 19 / 2016, p. 5; ,,Gânduri la sărbătorirea satului Sângeorge”, nr. 34 / 2020, p. 3-5; Petru Gărău, ,,Preotul Ioan Ionescu. Profil biografic”, nr. 2 / 2012, p. 3; Ioan Traia, ,,Iuliu Ionescu (1888-1963) – un demn fiu al satului Birda”, nr. 3 / 2012, p. 3; Adriana Horje, ,,Descoperiri arheologice în comuna Birda”, nr. 38 / 2021; p. 5; 12; Bogdan Enășel, ,,Din trecutul comunei Birda”, nr. 1 / 2012, p. 5; ,,Din trecutul satului Sângeorge”, nr. 2 / 2012, p. 4; ,,Structura socială în zona Gătaia”, nr. 4 / 2012, p. 3; 6; Weisz Markus, ,,Biserica din Birda în perioada interbelică”, nr. 29 / 2019, p. 2.

Elevii au redactat sub forma eseului sau a poeziei, alte ,,rânduri și gânduri” din sufletul așezării din Birda și Sângeorge și care au dat naștere paginii ,,Tinere condeie”. Selectiv vom enumera câteva: Gabor Roberta, ,,Sfânta Taină a Maslului și viața sfântă”, nr. 2 / 2012, p. 6; ,,Iubirea de oameni”, nr. 18 /2016, p. 2; ,,Importanța icoanelor în viața noastră”, nr. 31 / 2017, p. 2; Murgea Alexandra Maria, ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, nr. 7-8 / 2013, p. 6; Stoian Flavian, ,,Scrisoare către Dumnezeu”, nr. 9 / 2014, p. 6; Alexandru Orășanu, ,,Sărbătorile de iarnă la șvabi”, nr. 40 / 2021, p. 5; Marcu Alexandra; Noje Flavia, ,,Rugăciunea în ochi de copil”, nr. 42 / 2022, p. 2.

În fiecare an pe lângă primul număr al revistei este tipărit și apoi distribuit un calendar creștin-ortodox de buzunar.

Pe lângă revista ,,Arhanghelul” a fost editată ,,Colecția Arhanghelului”. Gândită a fi o colecție de popularizare în cadrul ei au fost tipărite cinci volume care s-au bucurat de apreciere, fie prin citarea în alte lucrări, fie prin recenzarea lor în reviste de cultură. Preotul Valentin Bugariu este autorul a două volume: Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, Editura Tiparnița, Arad, 2016, 119 p.; Pictorul Filip Matei. Întregiri biografice și artistice, Editura Tiparnița, Arad, 2017, 95 p. și îngrijitorul și editorul a alte trei volume: G. I. Tohăneanu, Ciudata viață a cuvintelor. Publicistică, Editura Tiparnița, Arad, 2018, vol. I – 303 p.; vol. II – 286 p.; vol. III – 300 p..

Revista a organizat și trei manifestări științifice cu participarea unor gazetari și cercetători din mediul universitar, teologic și rural. Prima dintre acestea a fost sărbătorirea a cinci ani de apariție neîntreruptă în prezența redactorilor, colaboratorilor și cititorilor revistei. Cu acest prilej a fost editat volumul ,,Arhanghelul” din Birda. 5 ani în slujba comunității parohiale, (coord. Valentin Bugariu), Editura Sitech, Craiova, 2017, 205 p.

Cei care au subliniat rolul și rostul revistei în peisajul presei sătești prin cuvinte care au emoționat pe cititorii ei. Părintele prof. dr. Daniel Alic opiniază: ,,...An de an paginile revistei au reprezentat aripi de îngeri cerești pe care sufletele credincioșilor au putut păși spre cer. Articole duhovnicești desprinse din realitățile sau din necesitățile oamenilor locului au creionat o viață parohială intensă” (p. 4).

Regretatul prof. Gheorghe Rancu Bodrog aprecia că ,,... revista se identifică cu lumea satului în care apare ducând mai departe expresia unei lumii vii de odinioară care încet, încet își pierde din identitate. Mesajul articolelor este pătruns de un specific național în fond și formă și trimis către lumea satului căreia i se adresează revista” (p. 10).

Preaonoratul Părinte Mircea Szilagyi, astăzi consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei în forma unei analize swot a vorbit de un punct tare al publicației: ,,Merită subliniat că această revistă nu cade în ‹‹păcatul››, des întâlnit în spațiul cultural eclezial, de a confisca paginile revistei exclusiv pentru membrii clerului; din acest motiv în paginile ei regăsim mireni care oferă perspective inedite asupra unor subiecte religioase, folclorice și tradiționale. Acest amestec echilibrat de autori și spații intelectuale și profesionale diverse îi conferă, cred, o personalitate literară proprie care merită, încă o dată, apreciată” (p. 11).

Prof. Lavinia Roz, de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara subliniază menirea revistei: ,,...revista ‹‹Arhanghelul›› ne binevestește bucuria comuniunii, pacea spirituală, nădejdea mântuirii, lumea zărită prin ochi de copil și împărtășania cu Hristos” (p. 25). Iar prof. dr. Virginia Ardelean de la Caransebeș este încredințată de necesitatea publicației: ,,Am înțeles prin intermediul revistei că lumea nu este a cui o străbate cu piciorul, ci a cui o înțelege cu gândul. Gândul nostru mărturisit este bucuria pe care o simțim citind revista și comunicând cu semenii noștri” (p. 27).

În anul 2022 truditorii revistei și cititorii s-au reîntâlnit în biserica din Birda pentru a sărbători împlinirea a 10 ani de apariție neîntreruptă a ,,Arhanghel”-lui. Și de această dată a fost editat un volum monografic în coordonarea preotului dr. Valentin Bugariu, ,,Arhanghelul” din Birda. 10 ani în slujba comunității parohiale. Revista de cultură și religie rurală, Editura Sitech, Craiova, 2022, 277 p..

Prof. Sofia-Mihaela Coman de la Școala Gimnazială din Birda socotește: ,,Revista ‹‹Arhanghelul››... singurul mijloc de promovare a culturii pe plan local, și nu numai” (p. 19).

Părintele Marius Mircia, redactor Radio ,,Învierea” amintește de importanța publicației din Birda: ,,Prin articolele sale, publicația analizează și cartografiază situația satului românesc bănățean, reușind, prin sutele de pagini, să sintetizeze eforturile autorului de a reuni printre rânduri vatra satului, cu istoria, cu poezia, cu viața bisericească și cu tradițiile și obiceiurile autentice, o literatură frumoasă și cuminte și care dă mărturie despre viața satului așa cum este el. Și, mai mult, părintele Valentin Bugariu, coordonatorul revistei, prin perseverența de care a dat dovadă în acest timp, face și o prognoză despre ce va fi lumea satului într-un viitor apropiat” (p. 25).

Împlinirea a 110 ani de la construirea bisericii parohiale în 2021 a fost un îndoit prilej de mulțumire, bucurie și comuniune. În primăvara anului s-au încheiat lucrările capitale de schimbare a învelișului lemnos și metalic al turnului – clopotniță al bisericii parohiale din Birda. În Duminica a II-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta Liturghie și a oficiat slujba sfințirii crucii care va străjui de acum înainte biserica.

În toamna anului s-au desfășurat Colocviile revistei ,,Arhanghelul”. Toate comunicările științifice au fost apoi publicate în vol. Credință. Educație. Tradiție, în coordonarea preotului dr. Valentin Bugariu, Editura Eurobit, Timișoara, 2021, 353 p.

Între autori îi amintim pe universitarii bucureșteni, timișoreni, arădeni și reșițeni: Carmen Bulzan, Ioan Viorel Boldureanu, Mirela-Ioana Dorcescu, Marius Florescu, Ciprian George Fora, Maria-Alexandra Pantea, Virginia Ardelean, Daniel Alic; bibliotecari: Gabriela Șerban, Veronica Bugariu și Florin-Corneliu Popovici; muzeografi: Ioan Traia, Cătălin Balaci; profesori în învățământul mediu: Constantin-Tufan Stan, Mihaela Coman, Carmen-Maria Liuba, Lavina Roz, Iosif Marius Circa, Doru Gheorghe Popa, Raluca Narcisa Covaci, Maria Pavlovici Pătruț, Maria-Chiva Miron, Bianca Loredana Bădiță, Traian Galetaru, Alexandra Mircia, Gheorghe Lungu; ingineri: Iacob Vasilie; economiști: Petre Opruț;  publiciști rurali: Gheorghe Blejușcă și Valeri Moșescu și preoți: Vasile D. Suciu, Emanuel Gafița, Iliia Pavlovici Pătruț, Ion Liuba și Valentin Bugariu.

În ,,Argument”-ul cărții, coordonatorul acestei pomenește această contribuție realizată la ceas de sărbătoare pentru comunitatea parohială: ,,...Cum în anul 2011 anul când actuala biserică de zid din Birda cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” a împlinit 100 de ani de la întemeiere nu a fost cu putință o sărbătoare a lăcașului de cult și a comunității bisericești, ne-am oprit la acest an, când s-au împlinit 110 ani de la punerea pietrei de temelie în 16 mai 1911.

La sărbătorirea acestui eveniment al făuririi bisericii noastre parohiale se înscrie și acest volum în care autorii au devenit cinstitori ai acestui lăcaș, unii colaboratori apropiați, alții mai îndepărtați fizic dar nu și sufletește. Este încă o dovadă a împlinirii misiunii Bisericii Ortodoxe Române în comunitatea sătească, aici unde amvonul a devenit și loc de învățătură, loc de activități culturale și filantropice” (p. 9).

Revista ,,Arhanghelul” este distribuită în cele două biserici ale parohiei din Birda și Sângeorge, dar este trimisă și bibliotecilor și colaboratorilor externi.

De-a lungul timpului, revista s-a bucurat de apreciere unanimă. În cadrul Concursului de publicații școlare și parohiale organizat de Inspectoratul Județean Timiș și Arhiepiscopia Timișoarei, revista ,,Arhanghelul” a obținut consecutiv în anii 2013 și 2014 PREMIUL I la secțiunea reviste parohiale, faza județeană (eparhială). Totodată revista a fost prezentă în cadrul unor Expoziții de Publicații organizate de Arhiepiscopia Timișoarei sau Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat.

În ultimii ani (2022), redactorul șef al revistei, preotul dr. Valentin Bugariu a primit din partea Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, Premiul ,,Pavel Filip și Aurel Turcuș” pentru întreaga activitate depusă la promovarea publicisticii sătești.

 


duminică, 16 iunie 2024

Pelerinaj de o zi în Ardeal

 

Nimic nu e întâmplător în lumea aceasta. După sărbătorirea Zilei Eroilor, când am cântat cu bucurie: ,,...Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă...” și ziua de 15 iunie, ziua înveșnicirii lui Eminescu sunt reperele pelerinajului nostru de o zi la mănăstiri și biserici din județul Alba. În apropierea pașilor lui Eminescu de la Blaj am poposit câteva clipe la Mănăstirile Râmeț, Hristos Pantocrator, Catedrala Reîntregerii și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

            Pelerinajul a fost organizat de Parohia Ortodoxă Voiteg, jud. Timiș, în coordonarea P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, cu participarea enoriașilor din Voiteg, Birda și Folea, parohiile vecine Voitegului.

            Prima oprire a fost la vatra mănăstirească medievală a Râmețului, cu mănăstirea datând din veacul al XIV-lea, și cu racla moaștelor Sfântului Ghelasie, primul arhiepiscop cunoscut al Transilvaniei.

            A doua oprire a fost la Mănăstirea Hristos Pantocrator de lângă Alba Iulia, un impozant așezământ monahal de dată recentă, unde a fost organizată gropnița ierarhiilor Alba Iuliei.

            Ultima oprire a fost în Cetatea Alba Iuliei, unde pelerinii au putut admira orașul fortificat, încărcat de istorie, cele două biserici, cea ortodoxă lăcaș al încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria și cea romano-catolică care adăpostește mormântul voievodului Ioan de Hunedoara (1407-1456).

            O zi de neuitat, în care pelerinii au putut înălța rugăciuni, au cântat pricesne, au ascultat cuvinte de învățătură și au putut admira vestigii ale trecutului istoric.

            Dacă debutul pelerinajului a fost pe urmele pașilor lui Eminescu, plecarea din Alba Iulia, spre casă s-a făcut prin Lancrăm, unde pe stânga am lăsat cimitirul satului și statuia poetului și filosofului Lucian Blaga.



joi, 13 iunie 2024

Ziua Eroilor sărbătorită la Birda și Sângeorge

 

Praznicul Înălțării Domnului a fost sărbătorit în parohia Birda, prin oficierea în Ajun a Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua Înălțării, prin săvârșirea Utreniei în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda și a Sfintei Liturghii în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din filia Sângeorge.

Predica zilei a fost pregătită și susținută în cadrul Sfintei Liturghii, de către preotul Valentin Bugariu, parohul locului, care a prezentat chipul unui luptător pentru drepturile naționale, sociale și culturale ale românilor, Avram Iancu. Ilustrarea revoluționarului pașoptist a fost realizată cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naștere. Tot acum a fost amintit și principalul monograf al Crăișorului Munților, Silviu Dragomir, cu prilejul împlinirii a o 100 de ani de la apariția monografiei Avram Iancu (1924).

La Praznicul Înălțării Domnului este sărbătorită și Ziua Eroilor naționali. După Primul Război Mondial a apărut Societatea Mormintelor Eroilor căzuți în Război, condusă de Mitropolitul Primat Miron Cristea. La propunerea președintelui acestei Societăți a fost instituită ca Zi de cinstire a Eroilor, Praznicul Înălțării Domnului.

După oficierea Sfintei Liturghii, preșcolarii și școlarii din Birda și Sângeorge împreună cu dascălii lor au participat la slujba Parastasului pentru eroi la Monumentele ridicate acestora la Birda și Sângeorge. Pentru a scoate în relief importanța cinstirii eroilor elevii și preșcolarii au pregătit un însuflețit program patriotic compus din poezii și cântece.

Din Partea Primăriei Comunei și a Consiliului Local au fost depuse coroane de flori la Monumentele Eroilor.

La Monumentele Eroilor din Sângeorge a slujit P. C. Părinte Jivoine Maletici de la Parohia Ortodoxă Sârbă, Denta, jud. Timiș. 

miercuri, 12 iunie 2024

Cateheză demonstrativă în parohia Jebel

 

   Miercuri, 12 iunie, cu începere de la orele 12,00, a fost susținută de către P. C. Părinte Florin Groza o cateheză demonstrativă în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Proroc Ilie Tesvitenul” din parohia Jebel, protopopiatul Deta.

  Părintele paroh a pregătit și susținut cateheza cu tema ,,Iosif și frații săi” elevilor claselor a V-a și a VII-a de la Școala Gimnazial cu clasele I-VIII ,,Martin Șuboni” din Jebel. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de către prof. Florica Ardelean, titularul Catedrei de Religie Ortodoxă de la școala sus-numită.

      Părintele catehet a expus etapele catehezei amintind de episodul biblic care ilustrează viața și misiunea lui Iosif din cartea Facerii: tinerețea și visurile, Iosif vândut de frații săi; Iosif în Egipt; tălmăcirea viselor; frații lui Iosif vin în Egipt.

       La ,,Recapitulare”, elevii au prezentat ideile principale ale catehezei și au recitat câteva poeme în care au fost dezvoltate virtuțile morale care s-au desprins din relatarea scripturistică.

      Au fost prezenți preoții din Grupul Catehetic Deta Sud-Est din cadrul Protopopiatul: Vasile Cheregi (Spitalul de Psihiatrie Jebel), Ioan Emanuel Popescu (parohia Ciacova), Călin Negrea (parohia Gătaia), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Valentin Bugariu (parohia Birda).


marți, 11 iunie 2024

Activitate dedicată Anului comemorativ la Birda

 

         În ziua sărbătoririi Sfântului Ierarh Luca al Crimeii (1877-1961) a fost organizată o activitate religios-educativă, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda, protopopiatul Deta.

            Activitatea a debutat în Ajun, cu oficierea Slujbei Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), la care au participat pe lângă credincioșii parohiei și doi studenți de la Facultatea de Teologie din Timișoara, care au dat răspunsurile liturgice în română și slavonă.

            Marți, 11 iunie, de la ora 8,00 a fost susținută cateheza cu tema: ,,Sfântul Doctor fără de arginți Luca al Crimeii în slujba oamenilor”. Cu acest prilej au fost prezenți elevii claselor II-IV de la Școala Gimnazială Birda care au fost însoțiți de prof. Daniela Isoc.

            În tratarea subiectului ales, preotul Valentin Bugariu a prezentat etapele semnificative ale viețuirii Sfântului Luca în pământul Rusiei, medic, profesor universitar și ierarh al Bisericii. Cu prilejul fiecărei intervenții chirurgicale Sfântul Luca se ruga, mulțumea lui Dumnezeu și ținea în sala de operații o icoană a Maicii Domnului. Instaurarea regimului comunist a adus prigoana credinței creștine. Un caz ilustrativ a fost scoaterea icoanei din sala de operații și revenirea ei într-un mod miraculos: ,,La puțin timp după acest eveniment, a fost adusă la spital, în stare gravă, soția unuia dintre membrii cei mai importanți ai partidului, necesitând o intervenție chirurgicală de urgență. Femeia cerea insistent să nu fie operată decât de profesorul Iasenețki. L-au chemat deci înapoi la spital și i-au cerut să facă operația. Valentin, chiar dacă o compătimea, a refuzat să intre în sala de operații fără icoană. În cele din urmă, soțul bolnavei a promis că icoana va fi pusă la locul ei a doua zi dimineața, numai să facă operația. Valentin a fost de acord și operația a ieșit. A doua zi, icoana era la locul ei” (Arhim. Dionisios Anthopoulos, ,,Povestește ce a făcut sfântul pentru tine... Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simforopolului, trad. Pr. Petru Sidoreac, Editura Doxologia, Iași, 2009, p. 30).

            Tot în cadrul catehezei copiii au putut urmări un material power-point legat de icoana și viața Sfinților Doctori fără de arginți din Biserica Ortodoxă. Ca suport al lecției a fost vizionat filmul documentar ,,Sfântul Luca al Crimeii. Viața și minunile”.

            La final elevii au primit daruri în cărți din partea Parohiei Birda.


sâmbătă, 1 iunie 2024

Premiul al II-lea pentru copiii Parohiei Birda

 

   În lunile noiembrie 2023 – mai 2024 s-a derulat în parohia Birda și filia Sângeorge, o nouă ediție a Concursului Național Catehetic cu tema: ,,Hristos – Cuvântul care vindecă”.

  În urma jurizării realizată la Liceul Teologic ,,Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara a fost întocmit un clasament al celor 14 grupuri catehetice participante:

- Locul I: Parohia Timișoara Ciarda Roșie;

- Locul II - parohiile: Birda, Timișoara Dacia, Timișoara Fabric-Sf. Ilie, Timișoara Fabric Est;

- Locul III - parohiile: Topolovățu Mare, Ghiroda, Lugoj-Adormirea Maicii Domnului, Făget, Belinț, Șag , Buziaș I și Sinersig.

Din partea parohiei Birda au participat 30 de elevi și studenți: Bădiță (Orășanu) Alexandru, student anul I, Facultatea de Teologie din Timișoara, 19 ani; Bogdănel Cristian, elev, clasa a IV-a; Boiangiu Andrei, elev, clasa a IV-a; Bucșă Ionuț, elev, clasa a IV-a; Buzaș Roxana, elev, clasa a V-a; Chereș Andreea, elev, clasa a IV-a; Crețu Denisa, elev, clasa a IV-a; Dancă Aurora, elev, clasa a II-a,; Dulgheru Sofia, elev, clasa a IV-a; Dulgheru Vanesa, elev, clasa a III-a; Dumitru Natalia, elev, clasa a III-a; Filip Bogdan, elev, clasa a VII-a; Ghioguță Kimberly, elev, clasa 0; Gruia Sergiu, elev, clasa a VI-a; Ioun Carla, elev, clasa a III-a; Mîndruț Daniela, elev, clasa a V-a; Moldovan Andrei, elev, clasa a VII-a; Nenciu David, clasa a XII-a; Nițulescu Ionela, elev, clasa a VI-a; Peia Denisa, student, Facultatea de Muzică din Timișoara;  Peia Tudor, elev, clasa a V-a; Pinti Viorel, elev, clasa a VI-a; Rakoczi Andrada, elev, clasa I-a; Rus Selena, elev, clasa a IV-a; Sacalâși Maria, elev, clasa 0; Șipețean Ana, elev, clasa a III-a; Șuștrean Lorena, elev, clasa a IV-a; Viman Sophia Maria, elev, clasa a II-a; Vinkler Valentin, elev, clasa a IV-a; Zetea Maya, elev, clasa a III-a.

Sâmbătă, 1 iunie la biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” de la Muzeul Satului Bănățean a avut loc festivitatea de premiere a elevilor olimpici și a celor care au participat la Concursul Național Catehetic. Grupul Catehetic ,,Arhanghelul” al parohiei Birda a fost reprezentat de elevii: Boiangiu Andrei, Dulgheru Sofia și Șuștrean Lorena. Copiii au fost însoțiți de preotul Valentin Bugariu.

Fiind Ziua Internațională a Copilului, organizatorul principal, Mitropolia Banatului în parteneriat cu ceilalți colaboratori (Universitatea de Vest, Muzeul Satului Bănățean, Inspectoratul Județean Timiș și Liceul Teologic ,,Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara) au pregătit pentru participanți șapte ateliere (artă fotografică, sculptură, olărit, comunicare, biblic, spiritualitate și pictură), cu participarea muzeografilor, preoților, iconarului Nicolae Muntean, al artistei plastice Linda-Saskia Menczel și a Corului ,,Mărgăritar” al Liceului ,,Antim Ivireanul”.

Felicitări tuturor copiilor pentru rezultatele obținute dar și prin prezența atât de consistentă la activitățile pregătite de ziua tuturor copiilor.