duminică, 16 iunie 2024

Pelerinaj de o zi în Ardeal

 

Nimic nu e întâmplător în lumea aceasta. După sărbătorirea Zilei Eroilor, când am cântat cu bucurie: ,,...Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă...” și ziua de 15 iunie, ziua înveșnicirii lui Eminescu sunt reperele pelerinajului nostru de o zi la mănăstiri și biserici din județul Alba. În apropierea pașilor lui Eminescu de la Blaj am poposit câteva clipe la Mănăstirile Râmeț, Hristos Pantocrator, Catedrala Reîntregerii și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

            Pelerinajul a fost organizat de Parohia Ortodoxă Voiteg, jud. Timiș, în coordonarea P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, cu participarea enoriașilor din Voiteg, Birda și Folea, parohiile vecine Voitegului.

            Prima oprire a fost la vatra mănăstirească medievală a Râmețului, cu mănăstirea datând din veacul al XIV-lea, și cu racla moaștelor Sfântului Ghelasie, primul arhiepiscop cunoscut al Transilvaniei.

            A doua oprire a fost la Mănăstirea Hristos Pantocrator de lângă Alba Iulia, un impozant așezământ monahal de dată recentă, unde a fost organizată gropnița ierarhiilor Alba Iuliei.

            Ultima oprire a fost în Cetatea Alba Iuliei, unde pelerinii au putut admira orașul fortificat, încărcat de istorie, cele două biserici, cea ortodoxă lăcaș al încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria și cea romano-catolică care adăpostește mormântul voievodului Ioan de Hunedoara (1407-1456).

            O zi de neuitat, în care pelerinii au putut înălța rugăciuni, au cântat pricesne, au ascultat cuvinte de învățătură și au putut admira vestigii ale trecutului istoric.

            Dacă debutul pelerinajului a fost pe urmele pașilor lui Eminescu, plecarea din Alba Iulia, spre casă s-a făcut prin Lancrăm, unde pe stânga am lăsat cimitirul satului și statuia poetului și filosofului Lucian Blaga.