joi, 13 iunie 2024

Ziua Eroilor sărbătorită la Birda și Sângeorge

 

Praznicul Înălțării Domnului a fost sărbătorit în parohia Birda, prin oficierea în Ajun a Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua Înălțării, prin săvârșirea Utreniei în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda și a Sfintei Liturghii în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din filia Sângeorge.

Predica zilei a fost pregătită și susținută în cadrul Sfintei Liturghii, de către preotul Valentin Bugariu, parohul locului, care a prezentat chipul unui luptător pentru drepturile naționale, sociale și culturale ale românilor, Avram Iancu. Ilustrarea revoluționarului pașoptist a fost realizată cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naștere. Tot acum a fost amintit și principalul monograf al Crăișorului Munților, Silviu Dragomir, cu prilejul împlinirii a o 100 de ani de la apariția monografiei Avram Iancu (1924).

La Praznicul Înălțării Domnului este sărbătorită și Ziua Eroilor naționali. După Primul Război Mondial a apărut Societatea Mormintelor Eroilor căzuți în Război, condusă de Mitropolitul Primat Miron Cristea. La propunerea președintelui acestei Societăți a fost instituită ca Zi de cinstire a Eroilor, Praznicul Înălțării Domnului.

După oficierea Sfintei Liturghii, preșcolarii și școlarii din Birda și Sângeorge împreună cu dascălii lor au participat la slujba Parastasului pentru eroi la Monumentele ridicate acestora la Birda și Sângeorge. Pentru a scoate în relief importanța cinstirii eroilor elevii și preșcolarii au pregătit un însuflețit program patriotic compus din poezii și cântece.

Din Partea Primăriei Comunei și a Consiliului Local au fost depuse coroane de flori la Monumentele Eroilor.

La Monumentele Eroilor din Sângeorge a slujit P. C. Părinte Jivoine Maletici de la Parohia Ortodoxă Sârbă, Denta, jud. Timiș.