marți, 11 iunie 2024

Activitate dedicată Anului comemorativ la Birda

 

         În ziua sărbătoririi Sfântului Ierarh Luca al Crimeii (1877-1961) a fost organizată o activitate religios-educativă, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda, protopopiatul Deta.

            Activitatea a debutat în Ajun, cu oficierea Slujbei Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), la care au participat pe lângă credincioșii parohiei și doi studenți de la Facultatea de Teologie din Timișoara, care au dat răspunsurile liturgice în română și slavonă.

            Marți, 11 iunie, de la ora 8,00 a fost susținută cateheza cu tema: ,,Sfântul Doctor fără de arginți Luca al Crimeii în slujba oamenilor”. Cu acest prilej au fost prezenți elevii claselor II-IV de la Școala Gimnazială Birda care au fost însoțiți de prof. Daniela Isoc.

            În tratarea subiectului ales, preotul Valentin Bugariu a prezentat etapele semnificative ale viețuirii Sfântului Luca în pământul Rusiei, medic, profesor universitar și ierarh al Bisericii. Cu prilejul fiecărei intervenții chirurgicale Sfântul Luca se ruga, mulțumea lui Dumnezeu și ținea în sala de operații o icoană a Maicii Domnului. Instaurarea regimului comunist a adus prigoana credinței creștine. Un caz ilustrativ a fost scoaterea icoanei din sala de operații și revenirea ei într-un mod miraculos: ,,La puțin timp după acest eveniment, a fost adusă la spital, în stare gravă, soția unuia dintre membrii cei mai importanți ai partidului, necesitând o intervenție chirurgicală de urgență. Femeia cerea insistent să nu fie operată decât de profesorul Iasenețki. L-au chemat deci înapoi la spital și i-au cerut să facă operația. Valentin, chiar dacă o compătimea, a refuzat să intre în sala de operații fără icoană. În cele din urmă, soțul bolnavei a promis că icoana va fi pusă la locul ei a doua zi dimineața, numai să facă operația. Valentin a fost de acord și operația a ieșit. A doua zi, icoana era la locul ei” (Arhim. Dionisios Anthopoulos, ,,Povestește ce a făcut sfântul pentru tine... Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simforopolului, trad. Pr. Petru Sidoreac, Editura Doxologia, Iași, 2009, p. 30).

            Tot în cadrul catehezei copiii au putut urmări un material power-point legat de icoana și viața Sfinților Doctori fără de arginți din Biserica Ortodoxă. Ca suport al lecției a fost vizionat filmul documentar ,,Sfântul Luca al Crimeii. Viața și minunile”.

            La final elevii au primit daruri în cărți din partea Parohiei Birda.