luni, 24 iunie 2024

Praznicul Rusaliilor și Ziua Universală a Iei în parohia Birda

 

   Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Sfânta Treime și Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul au fost sărbătorite în parohia Birda sub genericul: ,,Rugăciune și cultură tradițională în parohia Birda, jud. Timiș”.

   În Ajunul Praznicului Pogorârii Sfântului Duh a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), urmată în ziua sărbătorii de Sfânta Liturghie unită cu Vecernia plecării genunchilor, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

     La finalul slujbei religioase a fost prezentat și distribuit cel de-al 50-lea număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, publicația tipărită pentru enoriașii din Birda și Sângeorge.

   A doua zi de Rusalii a fost prăznuită Sfânta Treime prin oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

       Tot cu acest prilej a fost sărbătorită și Ziua Universală a Iei printr-o frumoasă expoziție de costume populare din Colecția privată a d-nei Letiția Avrămuț din Deta. Pentru acest moment festiv, mai mulți credincioși au îmbrăcat tradiționala ie românească.

       Luni seara a fost organizată o oră de rugăciune și film documentar în biserica din Sângeorge. Cu acest prilej a fost citit Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și a fost vizionat filmul documentar ,,Noaptea Sânzienelor” care tratează legătura dintre Rusalii și Sânziene, credințe ancestrale încreștinate.