marți, 18 noiembrie 2014

Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni la Gătaia

             Marți, 18. 11 cu începere de la orele 1300 la biblioteca Liceului Teoretic din Gătaia a avut loc un popas comemorativ închinat Sfinților Martiri Brâncoveni cinstiți în chip deosebit de Biserica Ortodoxă Română la împlinirea a 300 de ani de la martiriul domnitorului, a fiilor și a sfetnicului Ianache.
            Cu acest prilej au fost amintite câteva din datele biografice dar și etapele mai importante ale activității Sfântului Constantin: sprijinirea Ortodoxiei, ajutorarea românilor transilvăneni, dezvoltarea tiparului dar și crearea unui stil nou artistic, cel brâncovenesc reflectat în arhitectura și picturala eclezială. În ilustrarea acestor probleme s-au folosit câteva materiale audio-vizuale: filmul documentar ,,Sfințenie și cultură. Ctitoriile brâncovenești din Arhiepiscopia Râmnicului” produs de Trinitas TV, un material power – point realizat de Parohia Birda și un pliant comemorativ închinat Sf. Martiri. Pliantul a fost dăruit tuturor participanților.

            Pentru reușita acestei manifestări cultural – religioase un gând de mulțumire se îndreaptă către biblioteca școlii și Catedra de Religie Ortodoxă. Au fost alături de noi: bibliotecar Lia Bontescu, prof. Nicoleta Brădeanu, prof. Radu Bontescu și prof. Doru Popa.