sâmbătă, 8 noiembrie 2014

,,Vatră nouă", 2014, nr. 170

Am primit la parohie un nou număr din prestigioasa revistă a comunităţii locale de la Giarmata Vii. Apărută prin strădania şi grija P. On. Părinte Vasile Suciu, parohul localităţii, revista propune cititorilor ei fideli ştiri din viaţa satului, sărbători precum şi informaţii din viaţa Bisericii Ortodoxe din Banat. Publicaţia prezintă pe larg o veste tristă pentru ortodocşii bănăţeni şi anume petrecerea din această viaţă a ierarhului locului Înaltpreasfinţitul dr. Nicolae Corneanu, arhiepiscopul şi mitropolitul Banatului din 1962 până în 28 septembrie 2014. Vestind această despărţire, revista a publicat între altele: mesaje de condoleanţe semnate de Consiliul Eparhial, Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cel al Filialei Timişoara a Academiei Române.
În suplimentul religios ,,Iconostas" avem pe larg relatarea pe larg a slujbei de înmormântare a venerabilului ierarh precum şi cele două cuvinte de doliu (necrologuri) rostite de Părintele Patriarh şi P. On. Părinte dr. Ionel Popescu, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei.  
Şcolii îi sunt rezervate două materiale, unul de pedagogie: ,,Afectivitatea la şcolarul mic" semnat de prof. Zlatinca Neamţ şi un istoric al învăţământului: ,,Începuturile învăţământului la noi în ţară" (II) de Lăcrămiora Tomiuc. Tot în acest grupaj este amintită apariţia unei cărţi în grai bănăţean semnat de Petru Chira, Drumuri medveşene, Editura Art Press, Timişoara, 2014.
Aflăm cu bucurie din acest număr de organizarea a ,,Zilelor satului Giarmata Vii - Uberland", ajunse la cea de a X - a ediţie. Această sărbătoare a fost compusă din: întreceri sportive, un concurs de desen ,,Roadele toamnei" precum şi o tombolă.
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!