sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Simpozion Internaţional de Istorie la Timişoara


În 21 – 22 brumar a.c. s-a desfăşurat la Timişoara Simpozionul Internaţional 96 de ani de la Marea Unire de la 11 Decembrie 1918. Manifestarea culturală a fost organizată de mai multe instituţii timişene: Consiliul Judeţean, Muzeul Banatului, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Satului, Filarmonica Banatul şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.
            Ajunse la cea de a treia ediţie lucrările Simpozionului au debutat prin cuvântul de salut rostit de organizatori. Apoi au urmat comunicările în plen pe şapte secţiuni: inaugurală, trei de Istorie, câte una de Civilizaţie şi spiritualitate românească; Realităţile Satului bănăţean şi Restaurare – Conservare. Au susţinut referate ştiinţifice: profesori universitari, cercetători ştiinţifici, cineaşti, muzeografi, lingvişti, muzicologi, jurnalişti, avocaţi, preoţi. În finalul primei zile, vineri, 21noiembrie au fost lansate 13 cărţi şi reviste între care amintim lucrarea prof. dr. Dumitru Tomoni, George Gârda – În slujba României Mari, Editura Erostampa, Timişoara 2014.
            Secţiunea Realităţile Satului Bănăţean a fost condusă de prof. Ioan Traia, muzeograf în cadrul Muzeului Satului Bănăţean. Ca de obicei în această secţiune au fost tratate realităţi de odinioară şi de astăzi din viaţa satului bănăţean între care fără doar şi poate se rânduieşte Biserica. Au fost susţinute opt comunicări. Şirul acestora a fost deschis de scriitorul Duşan Baiski care a vorbit publicului despre ,,Cenad – Contribuţii monografice”. Titlul rezumă o monografie închinată satului. În cadrul expunerii autorul a scos în relief lucrările care au tratat în vechime acest subiect între care volumul Sf. Gerard, Armonia lumii. Tot în acest aspect a menţionat un alt volum Filosofia Sf. Gerard, carte care cuprinde comunicări ştiinţifice expuse la Simpozionul Internaţional ce se desfăşoară la Cenad. Tot ca bibliografie locală autorul aminteşte de rolul semnificativ al revistei ,,Cenăzeanul” şi al ,,Anuarului Asociaţiei Culturale Concordia”.
            Avocatul dr. Lazăr Grunţeanu a detaliat Monografia satului Zorlenţu Mare. Din această expunere am aflat că primul preot consemnat a fost Zaharia în 1745, pentru ca şase ani, parohia să fie deservită de patru clerici, din care unul la 1760 a înfiinţat biserica unită. În veacul al XVIII biserica a avut două biserici de lemn, una arsă de turci, cealaltă strămutată în Dragomireşti. Între personalităţile locului sunt amintiţi: pictorul Nicolae Popescu, înv. Martin Ţapu, comisar şcolar apoi preşedinte al Reuniunii Învăţătorilor şi pictorul naiv Ion Stan Pătraşcu.
            Profesorul Gheorghe Lungu a dezbătut tema ,,Glosar al Sacoşului Mare”. O cercetare lexicografic – dialectală închinată graiului locuitorilor din vatra satului. Autorul a prezentat în continuarea expunerii şi câteva tradiţii şi ocupaţii ale săcoşenilor de odinioară.
            Pavel Panduru, profesor a expus lucrarea închinată satului natal, ,,Monografia satului Putna” insistând pe probleme etimologice şi nobleţea sufletească a românilor din această aşezare.
            Profesorul Cornel Viţan din Tolvădia (Livezile, Timiş) a expus tema monografierii satului de baştină sub aspect geografic şi istoric amintind totodată câteva date inedite. La anul 1848 a fost ars gardul bisericii, preotul a fost alungat iar slujbele se ţineau la casa parohială.
            Cercetătorul şi profesorul Ion Murariu de la Giroc a vorbit despre ,,Epitafurile cimitirului din Giroc”. Temă inedită în peisajul istoriei rurale, această înscriere pe crucea mortului trădează concepţia creştină despre trup şi suflet fiind şi o sentinţă morală. Am reţinut mesajul unei astfel de însemnări: ,,O tu moarte întunecată ce dispui de a noastră soartă”.
            Cercetătorul autodidact Gheorghe Blejuşcă s-a oprit asupra ,,Monografiei satului Săcălaz”. Autorul a expus publicului, motivele scrierii cărţii bazată de cele mai vechi lucrări apărute în limba germană.
            Muzeograful Ioan Traia a expus o temă de sinteză ,,Cercetarea monografică atribut al muzeului”. În cadrul acestei comunicări toţi cei prezenţi au fost familiarizaţi cu câteva instrumente şi moduri de lucru în cercetarea închinată satului: chestionarul ca document de lucru, munca în echipă pentru reuşita unei astfel de abordări.
            Preotul dr. Valentin Bugariu a expus o iniţiativă monografică închinată unei colonii: ,,Întemeierea unei colonii: Gătaia”. Pe parcursul derulării subiectului autorul a evidenţiat începuturile aşezării, biserica ca singură instituţie a coloniştilor, chipuri de preoţi toate acestea în lumina documentelor furnizate de arhiva eparhială cât şi cea parohială.

            Un astfel de moment ştiinţific – cultural a fost benefic pentru cunoaşterea vieţii satului de odinioară, dar şi pentru schimburi de documente ce privesc trecutul şi prezentul aşezărilor bănăţene.