joi, 20 noiembrie 2014

,,Bocşa Culturală” la aniversară

S-au scurs 15 ani de la apariţia întâiului număr al revistei ,,Bocşa Culturală”. Moment de bucurie, de bilanţ şi de făurire de noi planuri aniversarea de astăzi, 20 brumar a însemnat o întâlnire a truditorilor revistei, a colaboratorilor cu cititorii, editorii, autori ai literaturii în grai bănăţean, muzicologi, lingvişti, profesori, redactori de reviste şi preoţi.
            O întâlnire festivă care a fost iniţiată de sufletul acestei reviste, doamna Gabriela Şerban, bibliotecar şi totodată manager al Bibliotecii Orăşeneşti ,,Tata Oancea” sub auspiciile căreia a apărut de-a lungul timpului prestigioasa revistă de cultură de la Bocşa.
            Apariţia unei astfel de publicaţii reprezintă în ziua de astăzi o încercare temerară. Multe au fost astfel de reviste care au apărut la început entuziast stingându-se repede din varii motive, sigur finanţarea unei astfel de reviste a fost întotdeauna o problemă. ,,Bocşa Culturală” a încercat şi pot afirma răspicat că a şi reuşit să-şi menţină valoarea prin calitatea materialelor care au apărut în timp: poezie, proză literară, pagini din istoria localităţii, personalităţi ş. a. Alături de aceste câteva preocupări revista a popularizat toate proiectele culturale locale iniţiate atât de Bibliotecă cât şi de Primăria Oraşului.
            Reuşita unei astfel de publicaţii se datorează în primul rând doamnei bibliotecar Gabriela Şerban, a criticului şi istoricului literar Gheorghe Jurma, directorul Editurii Tim din Reşiţa dar şi a tuturor sponsorilor care au concretizat aceste gânduri şi trăiri ale redactorilor revistei.
            Bocşa culturală nu e o revistă, ci un catalizator al tuturor iniţiativelor culturale: o colecţie de carte editată de Bibliotecă sub titlul ,,Istorie şi cultură”, lansări de carte, concursuri de creaţie literară, festival de muzică, dezvelire de plăci comemorative fiind doar câteva din reuşitele culturii bocşene.
            Cu acest prilej au fost prezenţi în sala biblionet a instituţiei: truditori ai revistei, colaboratori şi prieteni mai apropiaţi sau îndepărtaţi. Şirul celor care au vorbit cu acest prilej a fost deschis de doamna Gabriela Şerban care a vorbit celor prezenţi de însemnătatea revistei în viaţa urbei. A urmat istoricul literar Gheorghe Jurma care a evidenţiat între altele valoarea cărţilor editate de bibliotecă sub egida ,,Istorie şi cultură” îndemnând totodată la utilizarea colecţiei revistei pentru cercetări viitore în domeniul istoriei locului. Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Artă a fost reprezentată de poeta Lubiţa Raichici. Au mai vorbit muzicologul Constantin Tufan Stan şi lingvistul Simon Dănilă despre revista literară ,,Banat” din Lugoj, scriitorul Ilie Chelariu care a expus din punctul de vedere al editorului greutatea de a întreţine o revistă culturală fără sprijinul statului. A vorbit apoi despre revista ,,Orient latin” de la Timişoara care a împlinit 20 de ani de apariţie neîntreruptă. De la Mehadia a fost prezent Nicolae Danciu – Petniceanu care a relatat câteva gânduri despre revista aniversată. Din partea locului, ing. Victor Creangă, primar al oraşului între 1996-2000 a scos în evidenţă rolul culturii în menţinerea profilului spiritual românesc. Tot din Caraş – Severin, de la Anina, domnul Mihai Chiper de la revista locală ,,Arcadia” a premiat revista aniversată cât şi pe truditorii acestei.
            Preotul Valentin Bugariu a menţionat însemnătatea operei scriitorului Mihail Gaşpar pentru Bocşa, pentru Banat, punctând însemnătatea cărţii care acum a fost lansată Bibliografia revistei ,,Bocşa Culturală” (2009-2013), Editura Tim, Reşiţa, 2014, 115 p. (autor Gabriela Şerban) pentru cercetarea bibliologică a locului şi a însemnătăţii revistei din mediul local. 
            Au fost alături de această sărbătoare şi alte instituţii: Primăria Oraşului reprezentată prin prof. Mihai Vişan, Liceul Teoretic prin prof. Stela Boulescu şi Parohia Vasiova prin părintele Doru Melinescu.
            Felicitări organizatorilor, familiei Gabriela şi Tiberiu Şerban pentru primirea făcută, tuturor celor care s-au ostenit şi au gustat din istoria clipei, din paharul bucuriei unei iniţiative reuşite pe deplin!